RBSE Class 8 Science Chapter 5: Biodiversity Solutions

RBSE Class 8 Science Chapter 5 Biodiversity Solutions are provided here for your reference. These solutions are drafted carefully by our team of subject-matter experts, keeping in mind the standards set by the Rajasthan Board. We are also offering the students with lots of additional questions and solutions. All these questions will help kids get ready for their examinations.

Students need a reliable resource for referring the solutions to their textbook questions. The RBSE solutions for Class 8 provided by us are accurate and elaborate so that students grasp them quite easily. The additional questions and solutions given here are very important and based on the concepts and topics covered in the textbook.

Rajasthan Board Class 8 Science Chapter 5: BYJU’S Important Questions & Answers

RBSE Class 8 Science Chapter 5 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The species which is not found in natural habitat but is present in a conserved area is called

(A) Endangered

(B) Extinct

(C) Extinct in natural habitat

(D) Endemic

Answer: (C) Extinct in natural habitat

Q2. Which of the following is endangered species?

(A) Neem

(B) Khejdi

(C) Indrok

(D) Ber

Answer: (C) Indrok

RBSE Class 8 Science Chapter 5 Fill in the blanks: Textbook Important Questions and Solutions

Q3. Record of all the endangered species are kept in _________.

Answer: Red Data Book

Q4. Those plants and animal species whose any representative member is no longer alive is called _________.

Answer: Extinct

Q5. The plants and animal species which are found exclusively in a particular area are called _________ to that area.

Answer: Endemic

Q6. There are _________ biodiversity hotspots in the whole world.

Answer: 34

RBSE Class 8 Science Chapter 5 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q7. Which are the conserved and protected areas for the plants and animals?

Answer: Wildlife sanctuaries, national parks, zoological parks and botanical gardens, etc. are the protected area for the plants and animals built by central and state governments.

Q8. What is the Red Data Book?

Answer: Red Data Book is a book in which the records of all endangered species are noted. There are distinct Red Data Books for animals, plants and other species.

Q9. What are the biodiversity hotspots?

Answer: The geographical regions that have rich biodiversity and are home to numerous endemic species but their biodiversity has been degraded due to selfish human activities are called the biodiversity hotspots.

Q10. Why were the botanical gardens established?

Answer: Botanical gardens were established in order to conserve plant species that are endangered and extinct in the wild.

RBSE Class 8 Science Chapter 5 Long Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q11. What are the causes and harmful effects of Deforestation? Write a note.

Answer: Deforestation is the act of cutting down trees and clearing of forests due to man-made or natural causes.

The main causes of deforestation are listed below:

(i) Wood and forests are cut down for resources like fuel, furniture, wood items, ships, structural work, paper, decorative, etc.

(ii) Deforestation also happens due to overgrazing of animals.

(iii) Forests are also cut down for roads, dams, factories, buildings, railway tracks, etc.

(iv) Deforestation also happens to convert forests into agricultural land in order to fulfill the need of food grains for the growing population.

Harmful effects of deforestation are as follows:

(i) When trees are cut, the soil becomes loose and gets carried away by strong winds and water flow.

(ii) Deforestation leads to soil erosion.

(iii) It will result in an increase in pollution.

(iv) Lesser the number of trees, lesser the CO2 used in photosynthesis. This will increase global warming.

(v) Deforestation means the destruction of habitats of many birds and animals.

(vi) Deforestation results in a disturbed balance of gases oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.

(vii) Trees release water vapour through the process of transpiration. A decrease in the amount of water vapour in the atmosphere will result in less rainfall.

(vii) Due to deforestation, the incidences of landslides in hilly areas has increased.

Q12. What efforts have been taken for biodiversity conservation? Write in detail.

Answer: Conservation of biodiversity is a major concern so as to sustain life on earth. The methods of biodiversity conservation can be categorized as:

(i) Natural methods: Sanctuaries, National Parks, Conserved Forest Areas

(ii) Artificial methods: Zoological Parks, Botanical Gardens

National and international organizations are working towards wildlife and forest protection.

Central and state governments have created laws and regulations in order to protect biodiversity. Places like Zoological parks, National parks, Sanctuaries, Botanical gardens, etc. are built by the central and state governments to conserve animals and plants.

Wildlife sanctuaries and National parks are being built to protect the crucial animal and plant species in their natural habitat.

Zoological parks and protected areas are established in order to spread awareness and protect wildlife. They work towards inculcating love for animals and plants in the general public.

Botanical gardens are built to conserve the plant species that are endangered or are extinct in their natural habitat. Their aim is to conserve vegetation.

RBSE Class 8 Science Chapter 5 Additional Important Questions and Solutions

Q13. The animal and plant species which if not conserved timely, can go extinct as a result of their reducing number are called

(A) Endangered

(B) Extinct

(C) Extinct in natural habitat

(D) Endemic

Answer: (A) Endangered

Q14. Which of the following is an extinct animal species?

(A) Hawaii crow

(B) Dodo bird

(C) Wyoming frog

(D) Asiatic Lion

Answer: (B) Dodo bird

Q15. Which of the following is an endangered animal specie?

(A) Blackbuck

(B) Snow Leopard

(C) Wild Pigeon

(D) Woolly mammoth

Answer: (A) Blackbuck

Q16. Which of the following animal species is extinct in its natural environment?

(A) Tasmanian Tiger

(B) Wild Pigeon

(C) Gangetic Dolphins

(D) Black soft-coated tortoise

Answer: (D) Black soft-coated tortoise

Q17. Which of the following plant species is extinct in its natural habitat?

(A) Rohida

(B) Saint Helena Olive

(C) Kasturi Mango

(D) Penpa

Answer: (C) Kasturi Mango

Q18. The image given below is of which of the following endangered plant specie?

rbse-class-8-sci-img-1

(A) Rohida

(B) Paneer bandh

(C) Indrok

(D) Guggal

Answer: (B) Paneer bandh

Q19. The image given below is of which of the following endangered animal species?

rbse-class-8-sci-img-2

(A) Son Chirraiya

(B) Krishna buck

(C) Asiatic Lion

(D) Asiatic Leopard

Answer: (C) Asiatic Lion

Q20. As a result of an increased level of carbon dioxide in the atmosphere, the temperature of the earth is increasing. This phenomenon is called ____________.

(A) Global connection

(B) Global effect

(C) Global environment

(D) Global warming

Answer: (D) Global warming

Q21. Biodiversity conservation can be mainly carried by ________ method(s).

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Answer: (B) Two

Q22. Rajasthan has _________ national parks and _________ wildlife sanctuaries.

(A) 4, 30

(B) 30, 4

(C) 30, 110

(D) 4, 50

Answer: (A) 4, 30

Q23. Asiatic Lions can be found in which of the following National Parks?

(A) Bandhavgarh National Park

(B) Bandipur National Park

(C) Kaziranga National Park

(D) Gir National Park

Answer: (D) Gir National Park

Q24. Indian Rhino can be found in

(A) Bandhavgarh National Park

(B) Bandipur National Park

(C) Kaziranga National Park

(D) Gir National Park

Answer: (C) Kaziranga National Park

Q25. In which of the following National Parks will we find the rare Siberian Cranes?

(A) Keoladeo National Park

(B) Periyar National Park

(C) Dachigum National Park

(D) Bandipur National Park

Answer: (A) Keoladeo National Park

Q26. Kashmir Stag can be found in which of these National Parks?

(A) Keoladeo National Park

(B) Periyar National Park

(C) Dachigum National Park

(D) Bandipur National Park

Answer: (C) Dachigum National Park

Q27. Which of the following is an example of migratory birds?

(A) Lear’s Macaw

(B) Siberian Crane

(C) The Atlantic Puffin

(D) Rainbow Lorikeet

Answer: (B) Siberian Crane

Q28. Bandhavgarh National Park is located in which of the following states?

(A) Madhya Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Rajasthan

(D) Gujarat

Answer: (B) Madhya Pradesh

Q29. Ranthambore National Park is situated in which of the following Indian states?

(A) Kerala

(B) Rajasthan

(C) Karnataka

(D) Gujarat

Answer: (B) Rajasthan

Q30. Where is the famous Gir National Park located?

(A) Rajasthan

(B) Maharashtra

(C) Gurajat

(D) Kerala

Answer: (C) Gujarat

Q31. Kanha National Park is situated in

(A) Madhya Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Manipur

(D) Meghalaya

Answer: (A) Madhya Pradesh

Q32. Where is the Periyar National Park situated?

(A) Kerala

(B) Karnataka

(C) Tamil Nadu

(D) Maharashtra

Answer: (A) Kerala

Q33. Out of ________ biodiversity Hotspots, ________ are in India.

(A) 50, 10

(B) 34, 2

(C) 43, 3

(D) 34, 30

Answer: (B) 34, 2

Q34. Which of these is a Biodiversity hotspot located in India?

(A) Eastern Ghats

(B) Western Ghats

(C) Southern Ghats

(D) Northern Ghats

Answer: (B) Western Ghats

Q35. __________ are the only living beings that can transform solar energy into chemical energy that can be used in food.

(A) Animals

(B) Humans

(C) Plants

(D) None of the above

Answer: (C) Plants

Q36. What is biodiversity?

Answer: The different kinds or species of plants and animals including microorganisms, etc. found in a particular area is called its biodiversity.

Q37. Why is India called a biodiversity-rich nation?

Answer: The diversity in plants, animals and microorganisms is more in India as compared to other countries of the world. For instance, there are around 2,50,000 plant species in the whole world, out of which, 45,000 are found in India itself! That’s why India is called a biodiversity-rich nation.

Q38. What do we mean by endangered species?

Answer: Those plant and animal species that if not conserved timely, may go extinct as a result of their reducing numbers are called endangered species.

Q39. Give examples of animals and plants endangered species.

Answer: Examples of such animals species: Blackbuck, Asiatic Lion, One-horned Rhino

Examples of such plants species: Paneerbandh, Rohida, Indrok

Q40. What are extinct species?

Answer: Those plant and animal species that are lost forever and none of their representatives is alive today are known as extinct species.

Q41. Give examples of animals and plant extinct species.

Answer: Examples of such animals species: Dodo bird, wild pigeon, Woolly mammoth

Examples of such plants species: Saint Helena Olive, Kokia koki, Woods Cyclades

Q42. What do we mean by species that are “extinct in their natural habitat”?

Answer: Those plant and animal species that are no more found in their natural habitat but are present in artificial habitats are called extinct in their natural habitat.

Q43. Give examples of animals and plants that are extinct in their natural habitat.

Answer: Examples of such animals species: Hawaii Crow, Wyoming frog, Black soft-coated tortoise

Examples of such plants species: Kalimantan Mango

Q44. What are endemic species?

Answer: Those plant and animal species that are found exclusively in a specific area are called endemic species.

Q45. Give examples of animals and plants that belong to the category of endemic species.

Answer: Examples of such animals species: Snow Leopard (Himalayan Range), Gangetic Dolphins (River Ganga)

Examples of such plants species: Penpa, Red Sandal (Southwestern ghats), Su-Fog (Rajasthan)

Q46. Give three ways to conserve biodiversity with natural methods.

Answer: The natural methods of conserving biodiversity are:

(i) Sanctuaries

(ii) National Parks

(iii) Conserved forest area

Q47. Give two ways to conserve biodiversity through artificial methods.

Answer: The artificial methods to conserve biodiversity are:

(i) Zoological park

(ii) Botanical gardens

Q48. What are the zoological parks?

Answer: Zoological parks are the places where animals and plants are displayed to the general public in order to spread awareness about wildlife. They also work as the breeding centres for the animals that have gone extinct in the wild.

Q49. What are migratory birds?

Answer: During their breeding season, many exotic birds fly long distances from their native places due to adverse environmental conditions and visit India, which has different climatic conditions. These are known as migratory birds.

Q50. Name the two Biodiversity Hotspots in India.

Answer: The two Biodiversity Hotspots in India are:

(i) Western Ghats

(ii) Eastern Himalayan Area

To best prepare yourself for the examinations, solve as many questions as possible. Apart from the RBSE textbook questions, the additional questions offered here will help students get a thorough understanding of the chapter. Excel in your exams by not letting any page unturned. For other exciting resources, stay tuned!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *