RBSE Class 9 Social Science Chapter 1: Ancient Civilizations of the World Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 1: BYJU’S Important Questions & Answers

Here, we have RBSE Class 9 Social Science Chapter 1 Ancient Civilizations of the World Solutions for you. All these RBSE solutions for Class 9 will help you prepare yourself better for examinations.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 1 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Which archaeological place of Indus-Saraswati civilization is in Pakistan?

(a) Harappa

(b) Rangpur

(c) Kalibangan

(d) Dholavira

Answer: (a) Harappa

Q2. In which river valley is the Egyptian Civilization situated?

(a) Nile

(b) Indus

(c) HwangHo

(d) Dazla and Farat

Answer: (a) Nile

Q3. Who is the writer of Iliad and Odyssey?

(a) Herodot

(b) Theucidedis

(c) Homer

(d) Pythagoras

Answer: (c) Homer

Q4. Where have ploughed fields been found?

(a) Kalibanga

(b) Aahar

(c) Chandrawati

(d) Mohenjo Daro

Answer: (c) Chandrawati

RBSE Class 9 Social Science Chapter 1 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Mention two major sites of the Indus Civilization.

Answer: i) Harappa

ii) Mohenjo Daro

Q2. What is meant by Mohenjo Daro?

Answer: Mohenjo Daro means the mount of the dead (Murdo ka Tila).

Q3. What is the meaning of Mesopotamia?

Answer: Mesopotamia means the land between two rivers.

Q4. Whom do we call fertile crescent?

Answer: Mesopotamia is what we call fertile crescent.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 1 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Describe the life in towns of the Indus Civilization.

Answer: Here, let us see different aspects of life in the towns of the Indus Civilization:

Housing Planning:

Towns were categorized into zones and localities, with houses of large as well as small sizes. The houses were not more than two-storey high and rooms were established surrounding a courtyard. Toilets, bathrooms, etc. were built separately.

Town Planning:

The remains which have been found in relation to the Indus Valley Civilization, Harappa, Kalibangan, Rakhigarhi, Mohenjo Daro, Lothal and Dholavira are crucial. These remains imply that people who were a part of this civilization used to plan their towns before building the houses.

Street System:

In the Indus Valley Civilization, the streets and drains were laid out systematically. Streets were designed in north-south and east-west directions, with right-angles formed between them.

Drainage and cleanliness:

Sewage and disposal of unclean water were properly managed. All the streets and lanes were connected to the drains.

Q2. What contribution does the Nile river have in the civilization of Egypt?

Answer: Nile Valley is where the Egyptian Civilization took birth. Africans worshipped the Nile river the way Indians are devoted to the river Ganga.

Egyptian civilization developed and prospered near the Nile. It was a source of joy for them.

They were able to grow three types of crops annually because they resided so close to the river.

Q3. What is the contribution of the civilization of Mesopotamia in the field of knowledge and science?

Answer: Mesopotamians have played significant roles in science. They were highly skilled in astronomy and knew how to calculate the timings of sunrise and sunset.

They divided a day into 24 hours, an hour into 60 minutes and a minute into 60 seconds. They are the ones who began to divide a circle into 360° degrees. They even invented Mehrabs (Arch). It could support heavy weights and had an attractive appearance.

Q4. How was the military rule of Sparta? Describe.

Answer: The military rule of Sparta:

Sparta had a fear that it could be attacked by the neighbouring countries. Due to this reason, an autocratic military rule was followed here.

Military education and training were must for everyone and thus, even kids had to enrol for it. The weak kids were thrown from a hill called Tesitus to die.

Citizens of Sparta were brave warriors and obedient although their contribution to art, science, literature, etc. is trivial.

Q5. Write about the contribution of Paraclete in Greek Civilization.

Answer: Paraclete was a well-known Greek ruler. Through his reforms, he built a strong democratic Athens. During his reign, the fields of art, literature, philosophy and music reached great heights.

In Athens, dramas on happiness and sadness were performed. Socrates, a famous philosopher, was a part of the Greek civilization. Homer composed the great treaties like Iliad and Odyssey.

Pythagoras and Hippocrates, two of the most famous mathematicians, also belonged to Greece. The Athena temple, which is a temple of goddess Athena is considered to be a masterpiece of architecture. That’s why the era of Paraclete is known as the golden period of Greece.

Q6. Mention about the archaeological remains found in Kalibangan.

Answer: Two dunes of city planning can be seen in Kalibangan. A security wall has been built around the dunes. The proof of cultivated land in this site is the oldest. To join the brick walls, the soil was used. Thus, resulting in strong and durable walls. Cleanliness was maintained in the individual as well as the public drainage systems.

The Ghaggar river of today was Saraswati back then. For the proper disposal of the unclean water, bricked drains were established. Tools were built of copper.

The town planning of Kalibangan was similar to that of the Indus Valley Civilization. The civilization might have ended due to drought, change in the path of the river, etc.

The above questions are from Class 9 RBSE textbook. You will also get additional questions and solutions here on the concepts taught in the book. Stay tuned!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *