RBSE Class 9 Social Science Chapter 10: Local Self Government Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 10: BYJU’S Important Questions & Answers

We are here to provide you with the RBSE Class 9 Social Science Chapter 10 Local Self Government Solutions. Solving these questions and checking the solutions of the RBSE Class 9 will help you gain confidence in the topics taught in the lesson.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 10 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. By which constitutional amendment, the Urban Local Self Government received an effective and powerful position?

(a) 44th Constitutional Amendment

(b) 74th Constitutional Amendment

(c) 42nd Constitutional Amendment

(d) 73rd Constitutional Amendment

Answer: (b) 74th Constitutional Amendment

Q2. How is Gram Sabha formed?

(a) By the registered members of the voter list of the concerned area of Village Panchayat.

(b) By all people living in the area of Village Panchayat.

(c) By Panch, Sarpanch and Up-Sarpanch

(d) By the registered voters of the Panchayat Samiti area.

Answer: (a) By the registered members of the voter list of the concerned area of Village Panchayat.

Q3. Which is not the institution of Urban Local Self Body?

(a) Municipality

(b) Nagar Panchayat

(c) City Council

(d) Corporation

Answer: (b) Nagar Panchayat

RBSE Class 9 Social Science Chapter 10 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Which state, of the Union of India, executed the three-tier system of the Panchayati Raj the first time?

Answer: Rajasthan was the state to first execute the three-tier system of the Panchayati Raj.

Q2. By whom is the Sarpanch elected?

Answer: The Sarpanch is elected by the voters of the Gram Panchayat.

Q3. From which institution is Pradhan related?

Answer: Pradhan is related to the Panchayat Samiti.

Q4. In which cities of Rajasthan city corporations have been formed?

Answer: The Rajasthan city corporations have been formed in the cities of Jaipur, Jodhpur, Kota, Ajmer, Bharatpur, Bikaner and Udaipur.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 10 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Describe the functions of the Village Panchayat.

Answer: The functions of a Village Panchayat are as follows:

i) to prepare the annual budgets

ii) to prepare annual plans for the growth of the Village Panchayat area

iii) to aid in natural disasters

iv) to prevent public properties encroachments

v) to prepare village statistics

Q2. Which members form the Zila Parishad?

Answer: In rural areas, the Zila Parishad is the highest unit of local self-government. It is formed by four types of members:

i) the elected members of the Vidhan Sabha and the Lok Sabha of the area

ii) Rajya Sabha members registered as the voters of the area

iii) the elected members from the constituency of the area

iv) Panchayat Samiti’s Pradhans of the area

Q3. Write a short note on the “Cantonment Board”.

Answer: Cantonment Board or the chavni is the place where soldiers reside. But these days, even common civilians also live in the chavni.

Cantonment Board Act was passed in 1924 to

  • resolve the issues of this area, and
  • to set a local institution

So, the objective of establishing such an act was to set a Cantonment Board. Defence Ministry of Indian Government administers the Nagar Palika Cantonment Boards.

The Chairman of the Cantonment Board is the commanding officer of the Indian Army. The elected member of the board has a tenure of 5 years.

Q4. Describe the duties of a Mayor.

Answer: The duties of a Mayor are as follows:

i) to verify all the records and data of the city corporation

ii) to lead the meetings of the corporation

iii) to ask or get clarifications about the reports related to the matters related to the corporation

iv) can call for normal or specific meetings on his orders

RBSE Class 9 Social Science Chapter 10 Additional Important Questions and Solutions

Q1. How many Gram Panchayats are there in Rajasthan?

Answer: There are 9188 Gram Panchayats in Rajasthan.

Q2. What is the smallest unit of administration as per the ancient Indian Scriptures?

Answer: Gram is the smallest unit of administration as per the ancient Indian Scriptures.

Above are the solutions to questions given in your RBSE textbook of Class 9 Social Science. These solutions are accurate, elaborate and as per the standards set forth by the board. Stay tuned for more information.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *