RBSE Class 9 Social Science Chapter 11: Foreign Relations Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 11: BYJU’S Important Questions & Answers

Here, we have brought the RBSE Class 9 Social Science Chapter 11 Foreign Relations Solutions for you. Practice these questions and solutions of the RBSE Class 9 Social Science and get yourself ready for the exams.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 11 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. In which year was the Belgrade conference of non-alignment held?

(a) 1963

(b) 1961

(c) 1953

(d) 1958

Answer: (b) 1961

Q2. The five principles of Panchsheel are based on the philosophy of-

(a) Mahavir Swami

(b) Swami Vivekanand

(c) Swami Dayanand

(d) Gautam Buddha

Answer: (a) Mahavir Swami

Q3. In which year was the Panchsheel Indo China pact done?

(a) 1950

(b) 1954

(c) 1955

(d) 1960

Answer: (b) 1954

Q4. Where was the 18th SAARC conference held?

(a) India

(b) Pakistan

(c) Nepal

(d) Bhutan

Answer: (c) Nepal

RBSE Class 9 Social Science Chapter 11 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What are the main basic Pillars of the Indian Foreign Policy?

Answer: The main pillars of the Indian Foreign Policy are:

  • Peace
  • Friendship
  • Equality

Q2. What is the most important element among the basic elements of Indian Foreign Policy?

Answer: Attainment of national interest is the most important element among the basic elements of Indian Foreign Policy.

Q3. In which Article of the Indian Constitution are the main elements of the foreign policy included?

Answer: In Article 51 of the Indian Constitution, the main elements of the foreign policy are included.

Q4. Give the full form of SAARC?

Answer: The full form of SAARC is: South Asian Association for Regional Co-operation.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 11 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Describe the main ideals of India’s Foreign Policy.

Answer: The main ideals of India’s Foreign Policy:

India has had a great history in terms of foreign policy. Through following the path of values and morals, in ancient times, Buddha, Mahavira, Swami Vivekananda and King Ashoka showed ways to humanity.

India has been in good terms with all the other countries. The thought process of India about its international relations have always been clear. India has been in favour of freedom and power to make their own decisions. Apart from that, it has also supported international organizations like the UNO towards the welfare of all the nations.

Also, it has been very clear that it stands against terrorism of all forms.

Q2. What do you mean by non-alignment policy?

Answer: Because of compelling circumstances, the world was divided into two groups:

1. a group under the leadership of capitalistic America.

2. another group under the influence of communist Russia.

India decided that it will not align to any of the two groups. India centralised its development and this policy was known as the Policy of Non-Alignment.

Q3. How do geographical elements affect India’s foreign policy?

Answer: The geographical elements hold a lot of importance when it comes to deciding the foreign policy of a country. Security of the nation is the first priority of any nation.

Geographically, India stands near the powerful Russia and China.

In the south-east and south-west, India is girded by water bodies. Thus, India’s security largely depends on its self-defence and maintaining peace with other countries.

Q4. After the end of the cold war, throw light on the utility of non-alignment.

Answer: With the end of the Cold War, the Non-Alignment Policy remained relevant in terms of organizing UNO (United Nations Organization).

In the year 1961, the focus was more on maintaining peace and harmony among the nations of the world.

Tehran in Iran was the host to the 16th NAM (Non-Aligned Movement) Conference on August 12th. In this conference, representatives of 120 nations of the world participated and various subjects were talked about: human rights, disarmament, etc.

The NAM has proved to be very beneficial for issues like environment, economy, human rights, imperialism, etc.

Q5. Describe the principles of Panchsheel.

Answer: The principles of Panchsheel is the basis of the Indian Foreign Policy.

Panchsheel is made up of two words – ‘Panch’ which means ‘five’ and ‘sheel’ which means the ‘code of conduct’.

So, the principles of Panchsheel are 5 codes of conduct which are to be followed for a peaceful co-existence. This policy was signed between India and China on 29th April 1954.

The five principles are:

  • The policy of non-attacking
  • Respect towards higher authority and regional unity
  • Equality and mutual gain
  • Non-interference in the internal matters of other countries
  • Peaceful coexistence

Pandit Nehru has once said, “if maximum nations of the world give recognition to these principles, then a big part of the International problems will be solved easily”.

Q6. What do you mean by peaceful co-existence?

Answer: India has always followed the philosophy “the whole world is our family”. It shows the feeling that countries so different in their social values may still live in peace together in the world.

India has tried to give the message that though the contradictory ideologies and different views of nations exist, all of the nations can live peacefully. This policy has been the foundation of constructive development.

Peaceful coexistence makes International Relations very strong and healthy.

All the solutions are for the questions given in your RBSE textbook of Class 9. The solutions have been meticulously designed by our subject-matter experts.

Keep learning and for more such learning resources, stay tuned with us!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *