RBSE Class 9 Social Science Chapter 12: Physiography of India Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 12: BYJU’S Important Questions & Answers

Given here are the RBSE Class 9 Social Science Chapter 12 Physiography of India Solutions for you. The solutions of the RBSE Class 9 Social Science provided here are the most accurate and elaborate.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 12 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The line passing through the centre of India is

(a) Tropic of Cancer

(b) Central line

(c) Equator

(d) Tropic of Capricorn

Answer: (a) Tropic of Cancer

Q2. The northern mountain region is the part of

(a) Aravalli Range

(b) Pamir Plateau

(c) Armenia Plateau

(d) Kailash Mountain

Answer: (b) Pamir Plateau

Q3. The most populous part of India is

(a) Great Mid Plain

(b) Thar Desert

(c) Southern Plateau

(d) None of these

Answer: (a) Great Mid Plain

Q4. India’s southernmost point, “Indira Point” is located in-

(a) in Andaman

(b) in Nicobar

(c) in Lakshadweep

(d) in Minicoy

Answer: (b) in Nicobar

RBSE Class 9 Social Science Chapter 12 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What is ‘Dhore’?

Answer: Sand mounds are called Dhore in a local dialect in the western desert plains.

Q2. Which is the most populous territory of India?

Answer: The ‘Great Northern Plains’ is the most populous territory of India.

Q3. Where is Bhabar found?

Answer: Bhabar is found in the foothills of Shivalik.

Q4. Where are the Margs found?

Answer: Margs are found in the Himachal Himalayas.

Q5. What is the total area of Rajasthan?

Answer: 3,42,239 km2 is the total area of Rajasthan.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 12 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Name the three major parts of the Himalayas.

Answer: The three major parts of the Himalayas are:

  • Greater Himalayas
  • Lesser Himalayas
  • Outer Himalayas

Q2. Explain the importance of the Deccan Plateau.

Answer: The importance of Deccan Plateau is listed below:

  • One can find rich mineral deposits here.
  • The black soil aids in the production of cotton.
  • One can find valuable monsoon forests of Sheesham, sandalwood, etc.
  • Waterfalls around the rivers act as the source of hydropower.
  • They also serve as tourist destinations like Pachmadi, Mahabaleshwar, etc.

Q3. What is the difference between the east and west coast of India?

Answer: The differences between the east and west coast of India are as follows:

West Coast of India

East Coast of India

Starts from the Gulf of Khambhat and extends up to the Kumari Antreep

Starts from the estuary of Ganga to the Kanyakumari

The length of the west coast is 1600 km

The length of the east coast is 1500 km

The average width of the west coast is 65 km

The average width of the east coast is 120 km

This coastal plain is much wider in the north

This plain is narrow in the north and wide in the south

The north part of this coast is called the Konkan

The north part of this coast is called the Uttri Sarkaar

The south part of this coast is called the Malabar

The south part of this coast is called the Coromandal coast

Main rivers that flow here are the Narmada, Tapti and Mandvi

Main rivers that flow here are Mahanadi, Krishna and Godavari

Main seaports of this coast are Mumbai, Kandla, Goa, Cochin and Mangalore

Main seaports of this coast are Vishakhapatnam, Tootikoran and Paradweep

Q4. Mention names of those Indian islands which have been formed by corals.

Answer: The Indian islands that have been formed by corals are:

  • Andaman and Nicobar Islands
  • Pamban Island
  • Hari Island
  • Parikud Island
  • Lakshadweep Island
  • Shriharikota Island

Q5. Describe the features of the desert land of Rajasthan.

Answer: The features of the desert land of Rajasthan are:

  • is the biggest region in size.
  • can be divided into 3 parallel belts: Marusthali; Bangar and Rahi.
  • Marusthali has lots of Mounds
  • Bangars has plains of sand
  • Rahis has fields formed due to the flood of small rivers. These have an average elevation of 150-300 meters.

Solving and knowing answers to all the questions of the RBSE textbook of Class 9 is your first step towards scoring best in your examinations. So keep learning and for more such learning resources, stay tuned with us!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class

by India's top teacher with
live doubt solving