RBSE Class 9 Social Science Chapter 13: Rivers and Lakes of India Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 13: BYJU’S Important Questions & Answers

We are here to provide you with the RBSE Class 9 Social Science Chapter 13 Rivers and Lakes of India Solutions for you. Practice these textbook questions and solutions of the RBSE Class 9 Social Science and get yourself ready for the exams.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 13 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The origin of Satluj River is

(a) Rakshasthal

(b) Satlujtal

(c) Kamaltal

(d) Ramtal

Answer: (a) Rakshasthal

Q2. We see the inclination of the peninsular plateau in:

(a) structure

(b) water mass

(c) the angle of water flow

(d) quantity of soil

Answer: (c) the angle of water flow

Q3. Which is not an inland flowing river?

(a) Mantha

(b) Medha

(c) Kakni

(d) Parvati

Answer: (d) Parvati

Q4. The largest freshwater lake is:

(a) Rajsamand

(b) Jaisamand

(c) Sambhar

(d) Pushkar

Answer: (b) Jaisamand

RBSE Class 9 Social Science Chapter 13 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Write the name of the place of origin of the Ganga River.

Answer: Gangotri is the place of origin of the Ganga River.

Q2. Which place is called the “orchard of the South”?

Answer: Thanjavur is called the orchard of the South.

Q3. On which river is the Kapil Dhara waterfall situated?

Answer: Kapil Dhara is situated on the river Narmada in Amarkantak, Madhya Pradesh.

Q4. Which mountain divides the drainage system of Rajasthan into two parts?

Answer: The Aravali mountain divides the drainage system of Rajasthan into two parts.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 13 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Write the names of the tributaries of the Brahmaputra River System.

Answer: The main tributaries of the Brahmaputra River System are:

  • Teesta
  • Lohit
  • Manas
  • Kameng
  • Dhansiri
  • Sankosh
  • Dibang

Q2. Compare the rivers of the south with those of North India.

Answer: Here is a comparison of the rivers of the south with those of North India:

i) the rivers of North India create fewer waterfalls but the ones of south create more.

ii) the rivers of North India make huge fertile plains, while the ones of the south do not.

iii) on the banks of the rivers of North India, one can find big cities and commercial areas but this is not the case with the banks of the rivers of South India.

iv) the rivers of North India exist throughout the year but most of the rivers of South India dry up in the summer season.

Q3. Write about the rivers of Rajasthan that fall into the Arabian Sea.

Answer: The prime rivers that fall into the Arabian Sea are:

  • Narmada
  • Tapti

The Narmada is the longest liver that merges into the Arabian Sea. This river originates from Amarkantak, Madhya Pradesh. The course of the river goes through some delectable places, like the ‘Bharaghat area’, where one can find beautiful rocks of marble.

Tapti originates from the Betul district of Madhya Pradesh. Some other rivers that fall into the Arabian Sea are Mahi and Sabarmati.

Q4. Describe the drainage system of Rajasthan that falls into the Bay of Bengal.

Answer: The rivers linked to the Bay of Bengal Drainage system merge into the Yamuna river.

The rivers of this drainage system are Banas, Chambal and Baanganga,

Chambal originates from the Janapab Hills, which is near Mahu in Madhya Pradesh. It enters Rajasthan and runs through Chittorgarh, Kota and Sawai Madhopur. It then merges into the Yamuna in Muradganj, Uttar Pradesh. The dams constructed on this river are Gandhi Sagar, Rana Pratap Sagar, Kota Beraj and Jawahar Sagar.

Banas originates from Bheroka Math near Kumbhalgarh. It merges into the Chambal river near Rameshwar. The popular Bisalpur Dam has been constructed on this river.

Q5. Write about the drainage system that falls into the Arabian Sea.

Answer: Arabian Sea Drainage System:

The two main rivers of the drainage system are Mahi and Sabarmati.

Mahi starts from Minda in the mountains of Vindhyachal, which is located in the ‘Dhar’ district of Madhya Pradesh. Mahi merges into the Gulf of Khambat, which is on the border between Banswara and Dungarpur. On the banks of ‘Som’ and ‘Jhakam’, people organize the Fair of Beneshwar every year.

The tributaries of the river Mahi are Som, Jhakam, Amba, etc.

Q6. Write about Saline Water lakes of Rajasthan.

Answer: Some of the main saline water or saltwater lakes in Rajasthan are:

  • Sambhar
  • Lunkaransar
  • Didwana
  • Pachpadra

Sambhar Lake is the largest saltwater lake not only in Rajasthan, but also the largest inland saltwater lake in India! It is located near the borders of Jaipur and Nagaur in Rajasthan.

Lunkaransar is another salt lake near the Lunkaransar city, Bikaner.

Didwana is a natural lake situated in the Nagaur district.

Pachpadra lake is also a natural lake near the Pachpadra, Barmer district. It has 98% sodium chloride.

All these solutions are of the questions mentioned in the RBSE textbook of Class 9. To prepare yourself the best way possible, knowing answers to each and every question of the textbook is necessary. So, keep learning!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *