RBSE Class 9 Social Science Chapter 14: Climate of India Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 14: BYJU’S Important Questions & Answers

We are providing you here with the RBSE Class 9 Social Science Chapter 14 Climate of India Solutions. These solutions of the RBSE Class 9 Social Science have been designed to aid you in your studies and preparation for exams.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 14 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The word Monsoon is a transformation of-

(a) Mausim

(b) Monis

(c) Manas

(d) All of these

Answer: (a) Mausim

Q2. The rainfall Mavath is

(a) spring rainfall

(b) winter rainfall

(c) summer rainfall

(d) normal rainfall

Answer: (b) winter rainfall

Q3. According to Indian culture, the number of seasons is:

(a) two

(b) four

(c) three

(d) six

Answer: (d) six

RBSE Class 9 Social Science Chapter 14 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. From which language has the word ‘mausim’ been taken?

Answer: The word mausim has been taken from the Arabian language.

Q2. Where does the high-pressure zone form when the sun shines vertically above the tropic of cancer?

Answer: Indian Ocean, Australia and the south of Japan in the Pacific Ocean are places where the high-pressure zone forms when the sun shines vertically above the tropic of cancer.

Q3. Where does the low-pressure zone form when the sun shines vertically above the tropic of Capricorn?

Answer: On the seashore (Indian Ocean), low-pressure zone forms when the sun shines vertically above the tropic of Capricorn.

Q4. Where does the jet stream blow?

Answer: The jet stream flows in western and central Asia.

Q5. Where does the summer zone low-pressure area develop in Rajasthan?

Answer: The summer zone low-pressure area develops in Western Rajasthan.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 14 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Give reasons which affect the climate of India.

Answer: The climate of India is regulated by a lot of factors:

  • Altitude (height from the sea level)
  • Location of mountains
  • Distance from the sea
  • Distance from the equator
  • The direction of monsoon winds
  • Amount of atmospheric pressure

Q2. Write the names with the duration of the seasons which come under winter and summer monsoon.

Answer: The seasons that come under winter monsoon are:

  • Summer: March to June mid
  • Winter: December to February

The seasons that come under summer monsoon are:

  • Rainy: June mid to September mid
  • Autumn: September mid to December mid

Q3. Explain the monsoon of the Arabian sea.

Answer: The Monsoon of the Arabian Sea hits the Western Ghats. There it drops around 300 cm of rain. The Western ghats come under the rain shadow area. Thus, they receive very less rainfall.

The Nagpur branch of the Arabian Sea monsoon that moves across the Narmada-Tapti valley, connects with the Bay of Bengal. Other branches pass through the states Gujarat, Rajasthan, etc. and reach the Western Himalayas. As Rajasthan is situated parallel to the Aravalli ranges, very less rainfall happens here.

Q4. Explain the jet stream ideology about the origin of Monsoon.

Answer: The Jet Stream ideology is about the pattern of growth of the storm.

What is a jet stream?

Air current flows at a fast speed from the west over West Asia and Central Asia. This air flows across the thin zone in the atmosphere’s upper layer. This is called the Jet stream.

The highlands of Tibet work as a barrier for the jet streams. Then it gets divided into two.

The Jet stream is divided into two categories:

i) Tropical Eastern Jet

ii) Semi-Tropical Western Jet

Q5. Explain the relationship of rainfall in Rajasthan with Aravalli ranges.

Answer: Rajasthan is divided into two parts by the Aravalli ranges.

This occurs due to the amount of rainfall received by these parts. The eastern part receives more rainfall as compared to the western part of the state.

As the state is parallel to the Aravalli ranges, the amount of rainfall is less here.

Practising all the questions given in the RBSE textbook of Class 9 is your first step towards scoring best in your examinations. So, keep learning and for more such awesome learning resources, stay tuned with us!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *