RBSE Class 9 Social Science Chapter 15: Natural Vegetations and Soils of India Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 15: BYJU’S Important Questions & Answers

Here, we have brought to you the RBSE Class 9 Social Science Chapter 15 Natural Vegetations and Soils of India Solutions. The solutions of the RBSE Class 9 given here have been designed meticulously by our subject experts to give you the best possible solutions to all the questions.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 15 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. According to the national forest policy, what percentage of the geographical area in the country should be covered by the forest?

(a) 22 per cent

(b) 33 per cent

(c) 20 per cent

(d) 23 per cent

Answer: (b) 33 per cent

Q2. In which areas of annual rainfall are the evergreen forests found?

(a) 100 cm

(b) 50 cm

(c) 200 cm

(d) 100 to 150 cm

Answer: (c) 200 cm

Q3. Indian Institute of Forest Research is situated in

(a) Jaipur

(b) Mussoorie

(c) Nagpur

(d) Dehradun

Answer: (d) Dehradun

Q4. Who led the Khejarli movement?

(a) Amrita Devi

(b) Ramoji

(c) Khejari Devi

(d) None of these

Answer: (a) Amrita Devi

RBSE Class 9 Social Science Chapter 15 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Name two regions of tidal forests.

Answer: Two regions of Tidal Forests are:

i) The delta regions of Krishna

ii) The delta regions of Ganga and Brahmaputra

Q2. How many series of forests have been described according to the Constitution of India?

Answer: 3 types of forests have been described according to the Constitution of India. They are:

i) personal forest

ii) community forest

iii) state forest

Q3. Where are evergreen forests found in Rajasthan?

Answer: Evergreen forests are found in Mount Abu region in Rajasthan.

Q4. What is Biodiversity?

Answer: Biodiversity is the variety of animals and plants found in a particular region.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 15 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What are the reasons for the destruction of biodiversity?

Answer: The reasons for the destruction of biodiversity are:

  • Unending need for construction of houses
  • Unending need for food for the growing population
  • Dam construction
  • Careless attitude and exploitation of natural resources
  • Industrialization

Q2. Write various measures of wildlife conservation.

Answer: Various measures that can be taken towards wildlife conservation are:

  • Increase awareness among people regarding the importance of wildlife
  • Build more national parks, biosphere reserves, sanctuaries, etc.
  • Ban on poaching

Q3. Explain the points mentioned for environmental awareness.

Answer: Environmental awareness has been taught since the Vedic Age. Importance of the conservation of the environment has been elaborately discussed in our ancient books.

We find that cleanliness and purity of water, the mixture of natural substances, etc. has been talked upon in the Vedas. ‘Bhoomi Sukta’, mentioned in Atharva and Yajur Veda, teaches to honour the environment as the Gods.

Trees and the other elements of the environment have been respected even in our epics – the Ramayana and the Mahabharata. According to the Puranas, it is a sin to cut trees and Earth is considered to be our mother.

Q4. Write briefly about the major national parks and sanctuaries of Rajasthan.

Answer: Major national parks and sanctuaries of Rajasthan are:

i) Ranthambore National Park

ii) Keoladeo National Park

iii) Sawai Madhopur National Park

iv) Sariska Sanctuary

v) Bharatpur Sanctuary

vi) Mukunda Hills Sanctuary

vii) Desert National Park

Ranthambore and Sariska are mainly to conserve the tigers.

Bharatpur is known for its collection of Siberian cranes. Keoladeo has made its place in the World Heritage Sites. Desert National Park is known for its reserves of fossils.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 15 Additional Important Questions and Solutions

Q1. Which national park of Rajasthan is listed to be one of the world heritage sites?

Answer: Keoladeo National Park of Rajasthan is listed to be one of the world heritage sites.

Q2. What are the ill-effects of reducing biodiversity?

Answer: The ill-effects of reducing biodiversity are:

i) the desert belt expanding

ii) increase in pollution level

iii) reduction in the amount of rainfall

iv) global warming at an alarming rate

v) depletion of the ozone layer

vi) increased risks of floods

The best way to score well in your examinations is to learn and thoroughly practice your RBSE textbook of Class 9. The solutions provided above will help you in solving all the questions of the textbook confidently. Stay tuned for more such learning resources!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *