RBSE Class 9 Social Science Chapter 17: Agriculture in the Indian Economy Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 17: BYJU’S Important Questions & Answers

Read on to find the RBSE Class 9 Social Science Chapter 17 Agriculture in the Indian Economy Solutions which answers questions from the textbook.

All the solutions of the RBSE Class 9 provided here have been carefully crafted by our subject-matter experts in order to give the students solutions that they can refer to and learn the concepts of their textbooks.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 17 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. India has a major base of employment in

(a) Agriculture

(b) Industries

(c) Service

(d) Animal rearing

Answer: (a) Agriculture

Q2. What is the duration of an emergency loan?

(a) Less than 15 months

(b) Less than 2 years

(c) Less than 5 years

(d) Less than 10 years

Answer: (a) Less than 15 months

Q3. Which state got the highest benefit of the Green Revolution?


(a) Gujarat

(b) Punjab

(c) Kerala

(d) Jammu and Kashmir

Answer: (b) Punjab

Q4. Which area is related to the White Revolution?



(a) Fishery

(b) Animal rearing

(c) Horticulture

(d) None of these

Answer: (b) Animal rearing

RBSE Class 9 Social Science Chapter 17 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What are the auxiliary activities of agriculture?

Answer: Auxilliary activities of agriculture are:

i. animal rearing

ii. poultry

iii. cutting Wood

iv. Forestry

v. pisciculture

Q2. Which crops are Zaid crops?

Answer: Zaid crops are the crops of the summer season. They are grown in the months of March to July. Examples of Zaid crops are watermelon, muskmelon, cucumber, etc.

Q3. What is the small irrigation project?

Answer: The small irrigation project is about providing water for approximately 2000 hectares of land.

Q4. What is agricultural land?

Answer: An agricultural land is a land that is dedicated to agricultural purposes.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 17 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What is agricultural mechanization?

Answer: With the introduction of the Green Revolution, lots of advanced machines and tools began to be used in agricultural practices. This is called agricultural mechanization. New machines and tools were tractors, harvesters, power tiller, thrasher, pumps, etc.

Q2. What is the agricultural credit card programme?

Answer: In order to make short term loans available for farmers, kisaan credit card programme began in 1998-99. Farmers who produced the values of Rs.5000 or more were enlisted for Kisaan Credit card.

Credit cards and passbooks with a validity of 3 years were handed over to the farmers. The amount withdrawn from this card had to be returned within 12 months.

From 2001-02, Kisaan credit card holders got Rs. 50,000 in case of death due to accidents and Rs. 25,000 in case the farmer is permanently handicapped.

These credit cards were issued by cooperative banks, local rural banks and trade commercial banks.

Q3. Which are the business crops?

Answer: Here is a list of the business or commercial crops:

  • Sugarcane
  • Jute
  • Tea
  • Coffee
  • Cotton
  • Tobacco

Q4. What are the natural causes of lack of agricultural productivity?

Answer: The causes of lack of agricultural productivity are:

  • Natural problems or calamities
  • The small size of ploughing lands
  • Lack of finance for agriculture
  • Lack of agriculture tools and techniques
  • Lack of irrigation facilities
  • A decline in the fertility of land
  • The problem of agricultural marketing
  • Orthodoxy of farmers
  • The problem of the right price
  • Negligence of institutional changes
  • Illiteracy of farmers

Q5. What is the support price?

Answer: To give a fair price for the produce of the farmer and to encourage agricultural work, the Government of India declared a Minimum support price. In other words, support price is that minimum value that the farmers get for their crops.

The crops for which the support price have been declared are:

  • 7 types of grains including paddy, wheat, oat, jawar, maize, ragi, bajra
  • pulses
  • oilseeds
  • other crops like sugarcane, cotton, jute, coconut

Q6. Why is the Indian agriculture called Monsoon Gambling?

Answer: Indian agriculture is called gambling of monsoon. This is because of dependence on rain, which results in uncertainty and instability in agriculture. Keeping this in mind, more focus was given on irrigation facilities for its progress.

Main sources of irrigation in India are wells, ponds, lakes, etc.

The Government of India implemented various programmes for irrigation facilities. These programmes were classified into:

i. small irrigation programmes

ii. mid irrigation programmes

iii. large irrigation programmes

In order to prepare yourself the best for examinations, the first step is to learn and practice your RBSE textbook of Class 9 thoroughly.

Stay tuned for more interesting learning resources.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *