RBSE Class 9 Social Science Chapter 18: Business and Commercial Activities Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 18: BYJU’S Important Questions & Answers

Here, we have RBSE Class 9 Social Science Chapter 18 Business and Commercial Activities Solutions for you. All these RBSE solutions for Class 9 will help you prepare yourself for examinations and excel in your studies.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 18 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The purpose of business should be-

(a) earning maximum profit

(b) providing service

(c) the welfare of the employees of the organization

(d) to earn profit by social service and satisfaction of customers

Answer: (d) to earn profit by social service and satisfaction of customers

Q2. The meaning of business is-

(a) Manufacturing of goods

(b) Sale and purchase of goods

(c) Advertisement for goods

(d) Any economic activity

Answer: (b) Sale and purchase of goods

Q3. Business includes-

(a) Production of goods

(b) Distribution of service

(c) Distribution of goods

(d) Production and distribution of both goods and services

Answer: (d) Production and distribution of both goods and services

Q4. Which is not true from the following?

(a) Business means sales and purchases of goods

(b) Commerce is a part of business

(c) Business is a part of the industry

(d) Activities that facilitate business are called auxiliaries

Answer: (c) Business is a part of the industry

RBSE Class 9 Social Science Chapter 18 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Define Business.

Answer: The term ‘business’ includes all such economic tasks that are

– associated with the production and disposal of products and services

– aimed at earning considerable profit

Q2. Define “Profession”.

Answer: Profession includes the services that are rendered by a person who has undergone prolonged training and is qualified in his skill/ knowledge.

Q3. Following activities are related to which group of the industry?

Activity Industry

Catch the fish from sea __________

Clothing __________

Animal Husbandry __________

Construction of Dam __________

Answer:

Activity Industry

Catch the fish from sea Extraction

Clothing Manufacturing

Animal Husbandry Genetic

Construction of Dam Construction

Q4. By which subsidiary activity can we remove the hindrance related to distance?

Answer: By transportation, we can remove the hindrance related to distance.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 18 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Give any four characteristics of a business.

Answer: Four characteristics of a business are:

i. Sale and purchase of goods are included

ii. The objective is to keep the mutual interest of seller and buyer

iii. Goods and services are sold in the direct and indirect manner

iv. Through business, business utilities are created.

Q2. What activities are included in commerce?

Answer: Activities like distribution of goods and services, and auxiliary activities like insurance, communication, warehousing, transportation, etc. are the activities that are included in Commerce.

Q3. How does business differ from commerce?

Answer: Business differs from commerce on the following terms:

1. Meaning

Business means the purchase, sales and exchange of goods and services.

Commerce means buying and selling at large scale. It is entirely related to trade and trade-related activities.

2. Objective

Business aims at selling goods and services. Commerce works towards making sure that the exchange of goods and services is hasslefree.

3. Scope

The scope of a business is limited but that of commerce is huge.

Q4. Explain types of industries.

Answer: On the basis of the nature of work, industries can be categorized as:

i. Manufacturing industries

For e.g. Making cloth from cotton, furniture from wood.

ii. Constructive industries

For e.g. constructing bridges, roads, etc.

iii. Genetic industries

For e.g. agriculture, animal husbandry, poultry

iv. Assembling industries

For e.g. assembling parts of computers, watches, etc.

Q5. Give any four activities of business objectives.

Answer: Four activities of business objectives are:

i. Provide customer satisfaction

ii. Give social security, an opportunity for promotion, salary, etc. to workers

iii. To gain a considerable profit.

iv. Putting National Interest as a priority.

Q6. Give any four activities of human objectives.

Answer: Four activities of human objectives are:

i. Good behaviour with the employees and workers

ii. To control the employees’ and workers’ welfare

iii. To offer proper pay and appropriate working conditions to the employees and workers

iv. To listen to and work towards their grievances

The above questions are from Class 9 RBSE textbook. You will also get additional questions and solutions here on the concepts taught in the book. Stay tuned!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *