RBSE Class 9 Social Science Chapter 19: Book Keeping Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 19: BYJU’S Important Questions & Answers

Provided here are the RBSE Class 9 Social Science Chapter 19 Book Keeping Solutions, for your reference. Also, here you are getting additional questions and answers, which will help you in clearing your concepts of the textbooks.

All these RBSE solutions for Class 9 have been meticulously designed by our team of experts to provide you with the best of solutions.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 19 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1.Which is a highly scientific method in bookkeeping and accounting?

(a) Single Entry System

(b) Cash method

(c) Mahajani System

(d) Double Entry System

Answer: (d) Double-entry system

Q2. Double-entry system means a transaction with

(a) one account and two side posting

(b) two accounts and dr. side posting

(c) two accounts and cr. side posting

(d) one account dr. side and second account cr. side posting

Answer: (d) one account dr. side and second account cr. side posting

Q3. In which stage can we set the financial position of the business?

(a) Classification

(b) Summary

(c) Opening account

(d) Posting

Answer: (b) Summary

Q4. When businessmen initially invest money in business, it is called

(a) Asser

(b) Capital

(c) Liabilities

(d) Drawing

Answer: (c) Liabilities

RBSE Class 9 Social Science Chapter 19 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. How many folds are there in Mahajani Bahi?

Answer: In Mahajani Bahi, there can be 6, 8, 12 or 16 folds on a page.

Q2. By which ‘Pacca Cash Book’ is made?

Answer: Pacca Cash Book is made by Kaccha Cash Book.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 19 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Explain the three advantages and two disadvantages of bookkeeping.

Answer: Advantages of bookkeeping:

i) Bookkeeping is scientific.

ii) Bookkeeping is dependable.

iii) It contains information about profits and losses.

Disadvantages of bookkeeping:

i) Wrong data entries become hard to search.

ii) It is not very cost-effective.

Q2. Give the name of the first stage of bookkeeping double-entry system books (Bahis).

Answer: The name of the first stage of bookkeeping double-entry system books is Journal. Transactions are recorded in the primary books, called Journals.

A small businessman records all transactions in books which are called journals.

Q3. Explain the definition of accounting.

Answer: Accounting is the means of collecting, summarizing, analyzing and reporting in monetary terms, information about the business.

Q4. Explain any three objectives of accounting.

Answer: Objectives of accounting are:

i. To keep an account of all the economic practices.

ii. To determine the profit and loss incurred.

iii. To have effective control over the business.

Q5. Give the definition of accounting principle.

Answer: In any kind of transaction, two parties are involved – one is the giver and one is the receiver. During the accounting process, both parties are impacted. This is called the accounting principle.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 19 Additional Important Questions and Solutions

Q1. What do we mean by bookkeeping?

Answer: Bookkeeping literally means systematically keeping the recording in the books. Pre-conceptual planning, analysis of behaviour, classification and accounting process is called bookkeeping.

Q2. Write any five characteristics of accounting.

Answer: The characteristics of accounting are:

  • Accounting is a continuous activity.
  • It is an art and science of classifying and writing business events.
  • It aids in promotion, analyzation and summarization of the transactions.
  • Only monetary events are recorded in Accounting.
  • It is a particular knowledge of transplantation of economic activities

Q3. Write any four characteristics of Mahajani Bookkeeping system.

Answer: The characteristics of Mahajani Bookkeeping system are:

  • It is a scientific method.
  • It takes into account the principles of double accounting.
  • Account books are used in this system to keep accounts.
  • No lines are drawn in these account books like registers. Instead, pages are folded in lines.

The above questions are from Class 9 RBSE textbook. The more you practice questions based on the concepts taught in your textbook, the more confidence you will gain. So, keep learning and excel in your examinations.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *