RBSE Class 9 Social Science Chapter 20: Disasters and Management Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 20: BYJU’S Important Questions & Answers

We have brought to you the RBSE Class 9 Social Science Chapter 20 Disasters and Management Solutions. All these RBSE solutions for Class 9 have been drafted by our subject-matter experts. These will help you in getting a clear idea of how you can frame standard solutions to the questions, when you prepare for your examinations.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 20 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. India is not concerned with which of the following natural disasters?

(a) earthquake

(b) flood

(c) landslide

(d) volcano

Answer: (d) volcano

Q2. The area in which earthquakes occur the most in India is-

(a) plateau of south

(b) Himalayas

(c) middle India

(d) Coastal India

Answer: (b) Himalayas

Q3. In which of the following mountain areas in India are there high landslides?

(a) Aravalli

(b) Himalayas

(c) Satpura

(d) Vindhyachal

Answer: (b) Himalayas

Q4. Which river is said to be the bereaved of Bengal?

(a) Kosi

(b) Damodar

(c) Ganga

(d) Swarn Rekha

Answer: (b) Damodar

RBSE Class 9 Social Science Chapter 20 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What is a Natural Disaster?

Answer: Natural disasters are those variations in the natural environment, which are not considered useful or profitable for humans.

For e.g. Earthquakes, floods, droughts, etc.

Q2. What is an earthquake?

Answer: When vibrations occur on the earth due to any event happening at the interior of the earth, that calamity is called an earthquake.

Q3. What do you mean by a landslide?

Answer: When a mass of earth slopes down from a cliff or mountain, that is called a landslide.

Q4. What is a flood?

Answer: As a result of too much or continuous rainfall, the water of rivers comes out of its banks and spreads in large areas, this is called a flood.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 20 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What do you mean by Management?

Answer: Management means the action of dealing with things or people in order to control them in an efficient manner.

Q2. In which areas of India are there more earthquakes and why?

Answer: The Himalayas face the most number of earthquakes in India. This happens because of the presence of the young fold mountains, which were formed only a few million years ago. They are yet not properly formed and thus, are not stable.

Q3. Which is the flood-affected area in India?

Answer: The flood-affected area in India is the Northeast area of India.

Q4. Explain “TRIKAL”.

Answer: Due to drought, people face three types of famine (Trikal) as:

i) food-grain famine

ii) cattle-food famine

iii) drinking water famine

Q5. In 1984, in which city of India a major gas leak was caused by a chemical?

Answer: The city of Bhopal in Madhya Pradesh faced a major gas leak on 3rd December 1984.

Q6. The first country which saw deaths from anthrax?

Answer: The first such country which saw deaths from anthrax is the United States of America (USA).

The above questions are from Class 9 RBSE textbook. All the solutions are accurate, concise and as per the standards set forth by the board. Stay tuned for more such awesome learning resources!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *