RBSE Class 9 Social Science Chapter 21: National Security and Heroic Tradition Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 21: BYJU’S Important Questions & Answers

Here, we have brought to you the most accurate and elaborate RBSE Class 9 Social Science Chapter 21 National Security and Heroic Tradition Solutions. Also, get additional important questions and solutions here. All these RBSE solutions for Class 9 will help you in gaining more knowledge and confidence in the concepts taught in the textbook.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 21 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The supreme commander-in-chief of all the three armies is-

(a) the Prime Minister of the country

(b) the Chief of the army

(c) the President of the country

(d) the Chief of the navy

Answer: (c) the President of of the country

Q2. When is the Army Day celebrated?

(a) 1st April

(b) 15th January

(c) 4th December

(d) 26th January

Answer: (b) 15th January

Q3. What can the students join to get military education?

(a) Regional army

(b) Paramilitary force

(c) Special protection force

(d) NCC

Answer: (d) NCC

RBSE Class 9 Social Science Chapter 21 Complete the blank spaces: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Indian Army works under ___________ of the Central Government.

Answer: Indian Army works under the Defence Ministry of the Central Government.

Q2. In India, the highest bravery medal is ___________ in army awards.

Answer: In India, the highest bravery medal is Param Veer Chakra in army awards.

Q3. The Kargil War between India and Pakistan took place in the year ___________.

Answer: The Kargil War between India and Pakistan took place in the year 1999.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 21 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What are the three organs of the Indian Armed Forces?

Answer: The three organs of the Indian Armed Forces are:

  • Army
  • Air Force
  • Navy

Q2. What are the awards and honours for bravery in the Indian Army?

Answer: The awards and honours that are given for bravery in the Indian Army are:

  • Param Veer Chakra
  • Mahaveer Chakra
  • Veer Chakra

Apart from the above-mentioned awards, the Indian Army is awarded the following medals for bravery and courageousness:

  • Ashok Chakra
  • Kirti Chakra
  • Shourya Chakra

Q3. Write at least five duties of citizens for ensuring the security of the country.

Answer: Duties of citizens for ensuring the security of the country are:

1. All the citizens should be respectful towards the Army and Paramilitary forces.

2. Youth should be inspired to join the Army and Paramilitary forces.

3. Confidential documents or information should not be disclosed to foreigners

4. At the time of war, the morale of the army should be upheld by providing food, medicines and other essential things.

5. At the times of blackout, accidents, fire, etc., one should cooperate with administration towards making citizen security arrangements and providing first-aid.

Q4. Briefly introduce Indian Air Force and describe its functions.

Answer: The Indian Air Force came into existence on 8th October 1932.

Functions of the Indian Air Force:

The main responsibility of the Air Force is to protect Indian aerial border.

It also performs tasks such as providing relief material, conducting search and save campaigns and removing people from calamity affected areas with other branches of armed forces.

Q5. Describe post-independence wars of India with other countries.

Answer: Here are the details of post-independence wars

Indo-Pak War (1947-48)

After independence, Raja Hari Singh of Muslim dominated Kashmir wanted Kashmir to stay independent. But Pakistan sent the Kabilai army to take control over Kashmir. Kashmir sought help from India. Raja Hari Singh had to sign the proposal of the merger with India. Then India pushed the Pak army back.

The war ended in Jan 1949. As the Indian army had to retreat, some part of Kashmir fell in possession of Pakistan, which is now called as POK or Pakistan occupied Kashmir.

Indo China War 1962

The main reason behind this war was the disputed border in the Himalayan region. The asylum being sought to Tibetan religious Guru Dalai Lama in India contributed as another cause to the war. China opposed this incident and blamed India for running Anti-China activities in Tibetan region. The war began on 20th October 1962 with an attack by China in Laddakh area.

In this war, 1383 Indian soldiers sacrificed their lives and 1700 soldiers were buried and never found in the snowy region.

Indo-Pak War 1965

Out of many other reasons, river water distribution and border dispute were major. During the operation Gibraltar, Pakistani army planned to rebel against India. Later in 1965, Pakistan initiated war by attacking in the Kutchh region of India. Indian Army retaliated. The war lasted for 17 days and Pakistan suffered befitting defeat, a ceasefire was declared after persuasion by Russia and America.

Kargil War 1999

In the year 1999, the Pakistani army and terrorists infiltrated into Kargil taking advantage of the cold weather in India.

Tiger Hill, the highest peak, was the nodal point of this war. Discerning the situation, the Indian Army with the aid of Indian Air Force launched ‘Operation Victory’ and achieved victory by defeating the enemy.

This war lasted for 60 days in which many Indian heroic soldiers also lost their lives. On 26th July 1999, the Indian Army successfully triumphed and since then, this day is celebrated as the ‘Victory Day’.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 21 Additional Important Questions and Solutions

Q1. What is Garud?

Answer: Garud is a special unit of the Indian Air Force.

During the past few years, Garud has been used as an anti-terrorist squad.

Q2. Name the three ladies who joined as fighter plane pilots in 2016 for the first time in Indian history.

Answer: The three ladies who joined as fighter plane pilots in 2016 for the first time in the history of India are:

  • Mohana Singh
  • Avni Chaturvedi
  • Bhawna Kant

Q3. What is the objective of the Indian Navy?

Answer: Navy gives safety from dangers occurring in India’s maritime borders.

Its main objective is to safeguard India’s integrity, citizens and coastal estates from the dangers arising at sea.

The above questions are from Class 9 RBSE textbook. The additional questions given above are also based on the concepts taught in the textbook. So practice and get yourself all-prepared to excel in your examinations.

Stay tuned for more learning resources!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *