RBSE Class 9 Social Science Chapter 3: Ancient India and the World Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 3: BYJU’S Important Questions & Answers

Provided here are the RBSE Class 9 Social Science Chapter 3 Ancient India and the World Solutions for you. Practising the questions and solutions of the RBSE Class 9 Social Science will boost your confidence for the final exams.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 3 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Which country was called the Golden bird in ancient times?

(a) China

(b) India

(c) Egypt

(d) Greece

Answer: (b) India

Q2. What is Nishk?

(a) Gold coin

(b) Silver coin

(c) Copper coin

(d) None of these

Answer: (a) Gold coin

Q3. Kumarasambhav and Raghuvansham epics are written by-

(a) Kalidasa

(b) Kautilya

(c) Bharvi

(d) Ishakhadutt

Answer: (a) Kalidasa

Q4. Where is the stone pillar situated, standing without any foundation on a plain?

(a) In Sarnath

(b) In Delhi

(c) In Belur (Karnataka)

(d) In Mankuwar

Answer: (c) In Belur (Karnataka)

RBSE Class 9 Social Science Chapter 3 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Where is the temple of Angkorvat situated?

Answer: The temple of Angkorvat is located in Cambodia.

Q2. What is the ancient name of Vietnam?

Answer: Champa

Q3. In which region of Greater India (Vrihattar Bharat), the names of the towns were similar to the name of Indian towns?

Answer: Kamboj (Cambodia)

Q4. What were the trade organizations called?

Answer: Shreni or Gan

RBSE Class 9 Social Science Chapter 3 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Describe the foreign trade in Greater India.

Answer: India was a very flourishing country in ancient times. It was called the Golden Bird. Even the villages in India were economically independent. Traders used to come to India from various parts of the world. Foreign trade was exercised through routes in water and land.

In the east and west, the foreign trade used to happen through the land routes.

Foreign traders used to bring Gold, Ruby, Diamonds, Silver, etc. and in exchange for these, used to take from us, i.e. from India, silk, cotton and zari clothes.

Products were imported like sweet wine and silk from China and wool from Nepal. Pearls, clothes, fragrances, medicines, spices, indigo, etc. were the major exports and in exchange, India used to import gold coins, etc. from foreign nations.

Q2. Which were the major industries of Greater India? Mention them.

Answer: The major industries of Greater India were:

  • Cloth/ Textile Industries at Banaras (Varanasi), Bengal, Madura (Madurai), etc.
  • Metal Industries
  • Apart from them, wood, leather, sugar, indigo, etc. industries were also flourishing.

Q3. Why are the pillars excellent examples of Indian architecture? Clarify.

Answer: Pillars are considered to be excellent instances of Indian architecture. King Ashoka built 30 pillars in various parts of India. These pillars are revered as the treasure of the Indian architecture by national and international archaeologists.

The pillars have been constructed in such a way that they are thin at the top and thin at the bottom. They are tall with a length of 40-50 ft and they are heavy. A particular kind of paste is used on the pillars. They offer such smoothness and brightness that people get astonished.

Q4. Which books were composed in Sanskrit literature in ancient India?

Answer: The books that were composed in Sanskrit literature in ancient India are Mudrarakshas, Raghuvansham, Kirataijuniam, Ritusamhara, Swapnavasavadattam, Arthashastra, Shringarshatak, Abhigyan Shakuntlam, Nitishatak, Kumarsambhava, Vikramorvashiyam, etc.

Q5. Which were the centres of Indian culture and civilization in Greater India? Write their names.

Answer: The centres of Indian culture and civilization in Greater India were:

Khotan, Kucha, Karashahar, Afghanistan, China and Tibet in Central Asia.

Burma, Champa, Cambodia, Malaya, Borneo, Siam, Luvdesh, Java, Sumatra and Bali in Southeast islands.

Q6. In which languages were the Buddhist and Jain literature composed?

Answer: Buddhism was composed in the languages Pali and Sanskrit

Jain Literature was composed in the languages Sanskrit, Tamil, Prakrit, Kannada, Telugu, etc.

We hope that these questions from the RBSE textbook of Class 9 will aid you in getting a clear idea on how to draft answers to the questions. For more such learning resources, stay tuned with us!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *