RBSE Class 9 Social Science Chapter 4: Social Reforms and Religious Renaissance Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 4: BYJU’S Important Questions & Answers

Here, we are providing you with the RBSE Class 9 Social Science Chapter 4 Social Reforms and Religious Renaissance Solutions. To score well in your examinations, you must solve these questions and solutions of the RBSE Class 9 Social Science.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 4 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Arya Samaj was established by whom?

(a) Raja Ram Mohan Roy

(b) Keshav Chandra Sen

(c) Swami Dayanand Saraswati

(d) Devendra Nath Tagore

Answer: (c) Swami Dayanand Saraswati

Q2. Who is known as the pioneer of the Indian renaissance?

(a) Swami Vivekanand

(b) Swami Dayanand

(c) Ishwar Chandra Vidyasagar

(d) Saraswati Keshab Chandra Sen

Answer: (d) Saraswati Keshab Chandra Sen

Q3. The conversation ‘Komudi’ was published by whom?

(a) Raja Ram Mohan Roy

(b) Swami Vivekanand

(c) Ramakrishna Paramhans

(d) Devendra Nath Tagore

Answer: (a) Raja Ram Mohan Roy

Q4. In which year “Brahmo Samaj” was established?

(a) in 1862

(b) in 1828

(c) in 1875

(d) in 1893

Answer: (b) in 1828

RBSE Class 9 Social Science Chapter 4 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. In which year and month was Swami Vivekanand born?

Answer: Swami Vivekanand was born on 12 January 1863

Q2. At which place was Swami Dayanand Saraswati born?

Answer: Swami Dayanand Saraswati was born in Tankara in Kathiawad region (which now is Morbi district in Gujarat).

Q3. Who was the founder of “Adi Brahmo Samaj”?

Answer: Devendra Nath Tagore was the founder of Adi Brahmo Samaj.

Q4. At which place Swami Dayanand Saraswati expired?

Answer: Swami Dayanand Saraswati expired in Ajmer, Rajasthan.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 4 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What do you know about the Shuddhi Movement?

Answer: Shuddhi movement was initiated by Dayanand Saraswati. This movement focused on the conversion of the people who changed their religion into Christianity or Islam from Hindu Religion. These people would have taken up other religion due to any reason but the Shuddhi movement worked to convert them back into Hindus by making them Shuddh with sacred rituals.

Q2. Who was Ram Krishna Paramhans?

Answer: Ram Krishna Paramhans was a Hindu mystic, priest and saint of the Kali temple situation in Dakshineshwar, Calcutta.

He did not have any formal education but he achieved the supreme realization by his yoga and meditation. He had immense devotion, trust and faith. He was the mentor (Guru) of Swami Vivekanand.

Q3. What is the contribution of Raja Ram Mohan Roy in the National Movement?

Answer: People considered Raja Ram Mohan Roy as the father of Indian Nationalism. He used to favour Western education. He believed that by learning western education, Indians could understand the philosophy of Europe. This will instil a feeling of nationalism in the fellow Indians.

The very first principles put forth by Raja Ram Mohan Roy were that of solidarity and democratization. He gave direction to people’s thoughts towards national awakening. The Brahmo Samaj led people towards an all-new era for the people of India which claimed Individual freedom and national unity.

Q4. Describe the primary informative things about Swami Vivekanand.

Answer: Swami Vivekanand was born on the 12th of January 1863. He was born in Bengal to Vishvanath Dutt’s family. He was called as Narendra Dutt in his childhood.

He was greatly influenced by his mother Bhuvaneshri Devi.

He took a keen interest in spiritualism since his formative years. He is the one who made the world know about Indian culture, traditions and society. He got in touch with Guru Ramkrishna Paramhansa in Dakshineshwar, Calcutta. He was highly impressed by Ramkrishna’s teachings and then became his disciple.

Q5. Explain the main objectives of the Arya Samaj.

Answer: The main objectives of the Arya Samaj are:

  1. Focus on the truth of Vedas
  2. Performing Yajna and chanting Mantras as per the Vedic methodology
  3. Focus on accepting the truth
  4. Resist old beliefs, the theories of incarnation and idolatry.

Q6. Explain the Social Reforms made by the ‘Brahmo Samaj’.

Answer: The Brahmo Samaj was founded by the great leader Raja Ram Mohan Roy. The Brahmo Samaj had an objective to stop the impact of the Christian religion in India.

The samaj favoured widow marriage and opposed child marriage, polygamy, untouchability, idol worship, sati pratha and intoxication.

Sati pratha was declared to be illegal as the Brahmo Samaj fought to pass the law opposing Sati pratha.

All these questions and answers are from the RBSE textbook of Class 9. The solutions have been crafted by our subject-matter experts in order to give you the best idea on how to write solutions in your examinations. Wish to get more such exciting resources? Stay tuned!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class