RBSE Class 9 Social Science Chapter 5: Major Events of the World Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 5: BYJU’S Important Questions & Answers

RBSE Class 9 Social Science Chapter 5 Major Events of the World Solutions are provided here, for your reference. These solutions of the RBSE Class 9 Social Science have been meticulously designed by our subject-matter experts to give you the most standardised solutions.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 5 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Who was the king in France at the time of the French Revolution?

(a) Louis XI

(b) Louis XVIII

(c) Louis XVI

(d) Louis XV

Answer: (c) Louis XVI

Q2. When did Germany make the treaty of non-aggression with Russia?

(a) 1939

(b) 1935

(c) 1936

(d) 1937

Answer: (a) 1939

Q3. After the end of World War I which treaty was made with Germany?


(a) Treaty of Neuilly

(b) Treaty of Serbia

(c) Treaty of Versailles

(d) Treaty of Triyana

Answer: (c) Treaty of Versailles

Q4.Who helped France in the Civil War of Spain?

(a) America and Russia

(b) Germany and Italy

(c) Austria and Hungary

(d) Germany and Japan

Answer: (b) Germany and Italy

RBSE Class 9 Social Science Chapter 5 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Name the two scholars of the intellectual awakening of the French Revolution.

Answer: The two scholars of the intellectual awakening of the French Revolution are:

i) Montesquieu

ii) Rousseau

Q2. Who was the King of Germany at the time of World War I?

Answer: William Kaiser was the King of Germany at the time of World War I.

Q3. Who was the main leader of the Bolshevik Revolution?

Answer: Lenin was the main leader of the Bolshevik Revolution.

Q4. At the time of World War II, Japan attacked which Naval Basin of America?

Answer: Japan attacked Pearl Harbour at the time of World War II.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 5 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What was Estate General?

Answer: Estate General was the Third House. It announced itself as the National Assembly. In this assembly, people belonging to high class, common class and the priests were having their various representatives. The assembly was called and dismissed by the King.

Q2. Write the names of the countries, who were known as the Allied Powers at the time of World War II.

Answer: Britain, China, France, Poland and the USA are the countries who were known as the Allied Powers at the time of World War II.

Q3. Why did Britain adopt the policy of Appeasement?

Answer: Britain adopted the policy of having sympathy with Germany with an objective of enhancing its business and stopping communism.

Germany committed the abduction of Austria, the militarization of the region of Rhineland and organ fracture of Czechoslovakia too. But, during this phase, Britain did not act against Germany.

Q4. Explain the instantaneous reason for the First World War.

Answer: There were conflicting views regarding Austria in Garbia due to Bosnia and Herzegovina.

During such a phase, the Prince of Austria and his wife were assassinated openly by two youngsters on June 28th 1914 in Bosnia.

As a response to this assassination, Austria attacked Serbia.

Russia began the war and came in to protect Serbia. Germany declared war against Russia. And, this was the beginning of the first World War.

Q5. Write about the failure of disarmament.

Answer: The First World War was won by the Allied Nations. As the name suggests, disarmament is the process of reducing or limiting the weapons.

These allied nations wished to initiate disarmament policy to the nations who lost the war but did not apply the same disarmament policy on themselves.

The other nations realized this and began to compete in terms of arms in countries such as Germany. This became a threat to humanity and world peace.

Q6. Write the objectives of the United Nations.

Answer: The objectives of the United Nations are as follows:

i) to resolve international conflicts

ii) to cooperate internationally on the social, cultural, economic and humanitarian grounds

iii) to maintain security and peace across the nations

iv) to promote friendly relations between nations

We hope that these questions from the RBSE textbook of Class 9 will aid you in getting a clear idea on how to draft answers to the questions. For more such learning resources, stay tuned with us!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *