RBSE Class 9 Social Science Chapter 6: Nationalism in India Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 6: BYJU’S Important Questions & Answers

Provided here are the RBSE Class 9 Social Science Chapter 6 Nationalism in India Solutions for you. Practising the questions and solutions of the RBSE Class 9 Social Science will give you a head start in your preparation for the examination.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 6 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. In India, the printing press was started in the year

(a) 1800 AD

(b) 1700 AD

(c) 1830 AD

(d) 1805 AD

Answer: (a) 1800 AD

Q2. The book “The First Freedom Movement of India” was written by which writer?

(a) R.C. Majumdar

(b) Ashok Mehta

(c) Veer Savarkar

(d) Dada Bhai Naoroji

Answer: (c) Veer Savarkar

Q3. Major Burton was the political agent of:

(a) Neemuch

(b) Kota

(c) Arinpura

(d) Ajmer

Answer: (b) Kota

Q4.Thakur Kushal Singh was resident of which place?

(a) Arinpura

(b) Salumber

(c) Auwa

(d) Nasirabad

Answer: (c) Auwa

RBSE Class 9 Social Science Chapter 6 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. When was the Bengal Gazette published?

Answer: The Bengal Gazette was published in 1780 AD.

Q2. Who was the writer of the song “Vande Mataram”?

Answer: Bankim Chandra Chatterjee was the writer of the song “Vande Mataram”.

Q3. Who led the first Freedom Movement of 1857?

Answer: Bahadur Shah Zafar led the first Freedom Movement of 1857.

Q4. As per the predecided schedule, the revolution was to begin on which date?

Answer: As per the predecided schedule, the revolution was to begin on 31st May 1857.

Q5. Major Burton was assassinated at which place?

Answer: He was assassinated in Kota.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 6 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Define the word “Nationalism”?

Answer: The word Nationalism implies the feeling of love, devotion, sacrifice and patriotism towards the nation which we belong to.

In western culture, nationalism is in the form of state. But in India, nationalism is an immense devotion towards the country.

Q2. How did the Britishers exploit economically the Indian Business and Economy?

Answer: Britishers exploited and damaged the cotton industries of India. They bought raw materials at very cheap prices and used to send them to Liverpool and Manchester Britain.

Clothes were manufactured there and then sent to India. Here they were sold at expensive rates. This completely damaged the Textile industry of India.

The EIC (East India Company) wanted India to remain an agricultural country so that they could get continuous supply of the raw materials and foster industrialization in England.

The expenditure of the British government was handled by India through the taxes that Indians used to pay. India rapidly lost all its wealth.

Q3. Write the names of the main revolutionaries of the national movement.

Answer: The main revolutionaries of the national movement were:

Chandra Shekhar Azad, Bhagat Singh, Sukhdev, Rajguru, Ram Prasad Bismil, Khudi Ram Bose, Ashfaqulla Balwant Khan, Balwant Phadke, Gopal Krishna Gokhale, Veer Savarkar, Praffull Chandra, Lala Lajpat Rai, Subhash Chandra Bose, Rajendra Lahiri, Pt. Jawaharlal Nehru, Sardar Vallabhbhai Patel, Bal Gangadhar Tilak, Arvind Ghosh and Vipin Chandra Pal.

Q4. How did the Revolution of 1857 spread out in Rajasthan? Write about such events.

Answer: The revolt of 1857 gained speed and spread over to various parts of the country including Rajasthan. Soldiers in places like Neemach, Jhalawar, Nasirabad, Kota, Tonk, etc., were highly determined to bring a stop to British rule. But, as there was lack of a required leadership, the British overcame and curbed the revolt of 1857 by using its military.

Q5. How many important leaders contributed to the freedom fight of 1857?

Answer: The freedom fight of 1857 was tremendous in its power and it shook the foundation of the Britishers.

Mangal Pandey was one of the prime revolutionaries in this revolt. Bahadur Shah Zafar left the movement of 12th May 1857. Support to the revolutionaries was given by Nana Saheb of Kanpur, Kunwar Singh of Bihar, Azimullah and Tatya Tope, Rani Laxmi Bai of Jhansi, Ranga Ji Babu Gupte from South India, Begum Hazrat Mahal from Awadh and samants of Mewar.

Khushal Singh provided military help. The property of a British officer was robbed by Thakur of Kothariy Jodh Singh. People like Mehrab Khan, Jaidayal, Ratan Lai, Jai Lai, etc. from Rajasthan too played a crucial role in the freedom fight.

All these questions are taken from the RBSE textbook of Class 9 for Social Science. The solutions are systematic and written in simple language. The format can be followed for writing your answers.

Stay tuned for more such interesting learning resources.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *