RBSE Class 9 Social Science Chapter 8: Political Development in India Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 8: BYJU’S Important Questions & Answers

Provided here are the RBSE Class 9 Social Science Chapter 8 Political Development in India Solutions for you. Solve these questions and solutions of the RBSE Class 9 Social Science and get yourself ready for the exams.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 8 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. At the time of Independence, how many Riyasats were there in India?

(a) 562

(b) 300

(c) 365

(d) 430

Answer: (a) 562

Q2. At the time of Independence, how many Native States were there at that time in Rajasthan?

(a) 29

(b) 19

(c) 11

(d) 15

Answer: (b) 19

Q3. Who played the most important role in the National Unification?

(a) Sardar Vallabhbhai Patel

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Dr. B.R. Ambedkar

(d) Dr. Rajendra Prasad

Answer: (d) Dr Rajendra Prasad

Q4. In which year, ‘Goa’ was merged in India?

(a) 1955

(b) 1960

(c) 1961

(d) 1965

Answer: (c) 1961

RBSE Class 9 Social Science Chapter 8 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Who was the King of Kashmir at the time of freedom?

Answer: Raja Hari Singh was the King of Kashmir at the time of freedom.

Q2. When was Hyderabad merged in India?

Answer: Hyderabad was merged in India on 17th September 1948.

Q3. Who was the Chairman of the Commission of the reorganization of states?

Answer: Justice Fazal Ali was the Chairman of the Commission of the reorganization of states.

Q4. Which was the first state, constituted or organised on the basis of language?

Answer: Andhra Pradesh was the first such state.

Q5. Who was having control over Pondicherry?

Answer: France had control over Pondicherry.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 8 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Describe the merger of Junagarh in India.

Answer: Junagarh was among those states which did not merge into India till 15th August 1947.

Back then, Junagarh was headed by Nawab Mohbat Khan. But most of the residents of Junagarh were non-Muslims. Nawab had announced plans to merge into Pakistan.

Sardar Patel became aggressive at the announcement of such a merger. He sent a regiment of the army to merge Junagarh into India. Meanwhile, a huge movement against the Nawab began in Junagarh. Sometime later, Nawab was compelled to hand over Junagarh’s administration to India. That is how Junagarh merged into India.

Q2. Write a short note on the contribution of Sardar Patel for the National Unification.

Answer: As per the Act of Independence in 1947, the British Government announced that the British government will lift its rule from India, as well as its princely states. This implied that the princely states were free to decide whether they wish to merge with India or with Pakistan.

This made the task of merging all the princely states into India difficult. But, this task was to be handled by the then Home Minister, Sardar Vallabhbhai Patel. He appointed V.P. Menon as his secretary and then they prepared a merger list. They had to get the agreement from all the princely states to merge with India before 15th August 1947. All the states, except Junagarh, Hyderabad and Kashmir, signed the agreement.

But Sardar Patel made it happen.

Junagarh: Junagarh was among those states which did not merge into India till 15th August 1947.

Back then, Junagarh was headed by Nawab Mohbat Khan. But most of the residents of Junagarh were non-Muslims. Nawab had announced plans to merge into Pakistan.

Sardar Patel became aggressive at the announcement of such a merger. He sent a regiment of the army to merge Junagarh into India. Meanwhile, a huge movement against the Nawab began in Junagarh. Sometime later, Nawab was compelled to hand over Junagarh’s administration to India. That is how Junagarh merged into India.

Hyderabad: The Nizam of Hyderabad announced that Hyderabad will remain independent and will merge neither with India nor with Pakistan. Sardar Patel sent an army to the state and post three days, the Nizam signed the agreement of merger with India.

Kashmir: The ruler of Kashmir, Hari Singh, was a Hindu. But 75% of the population belonged to the Muslim religion. He announced that Kashmir will stay independent. Pakistan army intruded in Srinagar. This entire matter was taken to the UNO by India to bring peace between the armies of both sides. Then, Kashmir merged with India although ⅓ Kashmir is still occupied by Pakistan, which is also known as PoK, i.e. Pak-occupied Kashmir.

Q3. Write the names of five new states, organized after Independence of India.

Answer: Five new states which were organized after the Independence of India are:

  • Maharashtra
  • Gujarat
  • Mizoram
  • Nagaland
  • Andhra Pradesh

Q4. Write a note on the “Commission of Reorganization of States”.

Answer: Post Independence of India, there was more demand to divide or reorganize the states, according to the language. The demand grew stronger as this is what was promised by Congress before Independence.

The first such state was Andhra Pradesh. With this, people began to demand other states as well. Then a commission was formed. This commission was known as the State Reorganization Commission of 1953. The president of this commission was Justice Fazal Ali. The commission came up with its report in 1955. Based on this report, the Parliament of India passed the State Reorganization Act in 1956. As a result, fourteen States and six Union Territories were formed.

The demand for new states did not stop there. There were multiple movements seeking the formation of other new states.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 8 Additional Important Questions and Solutions

Q1. Which policy was used by Sardar Vallabhbhai Patel to reorganize the states?

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel embraced the policy of External Integration for the reorganization of the states. This policy means to merge the small states with their adjacent states and create big states.

Solving and knowing answers to all the questions of the RBSE textbook of Class 9 is your first step towards scoring best in your examinations. So keep learning and for more such learning resources, stay tuned with us!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *