RBSE Class 9 Social Science Chapter 9: The Constitution of India Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 9: BYJU’S Important Questions & Answers

Given here are the RBSE Class 9 Social Science Chapter 9 The Constitution of India Solutions, for your reference. The solutions of the RBSE Class 9 provided here are accurate and elaborate.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 9 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. By which plan was the constitution of India formulated?

(a) Mount Baton

(b) Vavel

(c) Cabinet

(d) Crips

Answer: (c) Cabinet

Q2. When was the first meeting of constituent assembly held?

(a) 9 December 1946

(b) 11 December 1946

(c) 13 December 1946

(d) 6 December 1946

Answer: (a) 9 December 1946

Q3. When was the constitution of India adopted?

(a) 26 January 1950

(b) 26 November 1949

(c) 30 January 1948

(d) 15 August 1947

Answer: (b) 26 November 1949

Q4. How many fundamental rights have been provided to Indian citizens?

(a) 7

(b) 8

(c) 5

(d) 6

Answer: (d) 6

RBSE Class 9 Social Science Chapter 9 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. How much time was consumed in the making of the Indian Constitution?

Answer: It took 2 years, 11 months 18 days to make the Indian Constitution.

Q2. How many members were there in the constituent assembly?

Answer: 324 members were there in the constituent assembly.

Q3. What did Dr Ambedkar call the Right to constitutional remedies?

Answer: Dr Ambedkar used to call it the Heart and Soul of the constitution.

Q4. When were the fundamental duties incorporated in Indian Constitution?

Answer: They were incorporated in the year 1976.

Q5. How many Articles are there in the Indian Constitution?

Answer: There are 395 articles in the Indian Constitution.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 9 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Write a short note on the right to equality.

Answer: Right to equality implies:

i) equality before the law

ii) eradication of special terms of reservation for specific classes

iii) removal of the notion of untouchability

iv) equality in terms of employment opportunities, irrespective of the person’s colour, religion, caste, etc.

Q2. Mention any four directive principles.

Answer: Directive Principles of State Policy of India are considered the “Conscience of the Constituent Assembly”.

The Articles of the constitution from Article 36 to 51 are all Directive Principles.

Let’s have a look at four of the Directive Principles here:

i) Article 38: State should secure a social order for the advancement of the well-being of the people.

ii) Article 37: deals with ‘youth justice’.

iii) Article 41: deals with the right to work, education, etc.

iv) Article 46: promotes the educational and economic interest of the weaker sections of the society, specifically of the ones belonging to the Scheduled castes and tribes.

Q3. Describe any four fundamental rights.

Answer: Here are four fundamental rights:

  1. Right to freedom of Religion

All religions are treated equally and are to follow their ways of propagation, worship, etc.

  1. Right to freedom: This includes the right to form associations, to freedom of speech, to move freely and stay in any part of the country, to choose any profession or business, etc.
  2. Right against exploitation: Children below the age of 14 years are banned to be employed in hazardous places like mines.
  3. Right to equality: This implies:

i) equality before the law

ii) eradication of special terms of reservation for specific classes

iii) removal of the notion of untouchability

iv) equality in terms of employment opportunities, irrespective of the person’s colour, religion, caste, etc.

Q4. Mention three salient features of the constitution.

Answer: Three salient features of the Indian constitution are:

i) Directive Principles of the State Policy: Directive Principles of State Policy of India are considered the “Conscience of the Constituent Assembly”.

The Articles of the constitution from Article 36 to 51 are all Directive Principles.

ii) The Indian Constitution is the largest constitution of the world.

iii) Division of power:

The Legislature makes the laws.

The Executive executes the law.

The Judiciary judges and punishes if laws are overlooked or broken.

Q5. What is the importance of Independent Judiciary?

Answer: An independent Judiciary is very crucial to any country. This means that the judiciary is free to take decisions honestly. It is not biased and does not have any fear of interference.

In the Indian Constitution, the Judiciary is entirely independent of the Legislature and Executive. It can punish anyone if laws are violated.

The solutions have been drafted by our team of subject experts so as to give you the most standard solutions to your RBSE textbook of Class 9 questions. Keep learning and stay tuned!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *