RD Sharma Solutions For Class 12 Maths Exercise 11.4 Chapter 11 Differentiation

In calculus, a method called implicit differentiation makes use of the chain rule to differentiate implicitly defined functions. By practising this exercise, students will learn how to differentiate the given implicit function by using the chain rule. Students can refer to the PDF of solutions as a major study material to improve their speed in solving problems accurately. Students can access RD Sharma Solutions Class 12 Maths Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 free PDF, which is given here. These solutions are prepared by expert faculty of BYJU’S to provide the best study material for students who aspire to score well in the upcoming board exams.

RD Sharma Solutions For Class 12 Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4:-Download PDF Here

RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 1
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 2
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 3
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 4
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 5
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 6
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 7
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 8
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 9
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 10
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 11
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 11 Differentiation Exercise 11.4 12

Access other exercises of RD Sharma Solutions For Class 12 Chapter 11 – Differentiation

Exercise 11.1 Solutions

Exercise 11.2 Solutions

Exercise 11.3 Solutions

Exercise 11.5 Solutions

Exercise 11.6 Solutions

Exercise 11.7 Solutions

Exercise 11.8 Solutions

Access answers to Maths RD Sharma Solutions For Class 12 Chapter 11 – Differentiation Exercise 11.4

Exercise 11.4 Page No: 11.74

Find dy/dx in each of the following:

1. xy = c2

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 196

2. y3 – 3xy2 = x3 + 3x2y

Solution:

Given y3 – 3xy2 = x3 + 3x2y,

Now we have to find dy/dx of given equation, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 197

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 198

3. x2/3 + y2/3 = a2/3

Solution:

Given x2/3 + y2/3 = a2/3,

Now we have to find dy/dx of given equation, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 199

4. 4x + 3y = log (4x – 3y)

Solution:

Given 4x + 3y = log (4x – 3y),

Now we have to find dy/dx of it, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 200

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 201

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 202

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 203

6. x5 + y5 = 5xy

Solution:

Given x5 + y5 = 5xy

Now we have to find dy/dx of given equation, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 204

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 205

7. (x + y)2 = 2axy

Solution:

Given (x + y)2 = 2axy

Now we have to find dy/dx of given equation, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 206

8. (x2 + y2)2 = xy

Solution:

Given (x + y)2 = 2axy

Now we have to find dy/dx of given equation, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 207

9. Tan-1 (x2 + y2)

Solution:

Given tan – 1(x2 + y2) = a,

Now we have to find dy/dx of given function, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 208

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 209

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 210

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 211

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 212

11. Sin xy + cos (x + y) = 1

Solution:

Given Sin x y + cos (x + y) = 1

Now we have to find dy/dx of given function, so by differentiating the equation on both sides with respect to x, we get,

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 213

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 214

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 215

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 216

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 217

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 218

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 219

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 220

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 221

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 222

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 223

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 224

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 225

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Diffrentiation Image 226

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *