RD Sharma Solutions For Class 12 Maths Exercise 16.1 Chapter 16 Tangents and Normals

This exercise has problems which are solved on slopes of tangents and normals by the subject experts at BYJU’S. Our team of faculty mainly works with the aim of making Mathematics easier for students, based on their grasping power. Solving the exercise problems will become easier if students first solve the examples, which are present before each exercise. The PDF of RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Exercise 16.1 are provided here. Learners of Class 12 can easily download this PDF. Some of the important topics of this exercise are listed below.

  • The slope of a line
  • Slopes of tangent and normal
  • Finding the slopes of the tangent and the normal at a given point
  • Finding the point on a given curve at which tangent is parallel or perpendicular to a given line

RD Sharma Solutions Class 12 Tangents and Normals Exercise 16.1:Download PDF Here

RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 1
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 2
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 3
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 4
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 5
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 6
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 7
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 8
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 9
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 10
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 11
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 12
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 13
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 14
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 15
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 16
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 17
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 18
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 19
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 20
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 21
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 22
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 23
RD Sharma Class 12 Maths Solutions Chapter 16 Tangents And Normals Exercise 16.1 24

Access other exercises of RD Sharma Solutions For Class 12 Chapter 16 – Tangents and Normals

Exercise 16.2 Solutions

Exercise 16.3 Solutions

Access answers to Maths RD Sharma Solutions For Class 12 Chapter 15 – Mean Value Theorems Exercise 16.1

Exercise 16.1 Page No: 16.10

1. Find the Slopes of the tangent and the normal to the following curves at the indicated points:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 1

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 2

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 3

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 4

(ii) y = √x at x = 9

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 5

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 6

⇒ The Slope of the normal = – 6

(iii) y = x3 – x at x = 2

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 7

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 8

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 9

(iv) y = 2x2 + 3 sin x at x = 0

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 10

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 11

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 12

(v) x = a (θ – sin θ), y = a (1 + cos θ) at θ = -π /2

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 13

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 14

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 15

(vi) x = a cos3 θ, y = a sin3 θ at θ = π /4

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 16

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 17

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 18

(vii) x = a (θ – sin θ), y = a (1 – cos θ) at θ = π /2

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 19

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 20

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 21

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 22

(viii) y = (sin 2x + cot x + 2)2 at x = π /2

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 23

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 24

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 25

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 26

(ix) x2 + 3y + y2 = 5 at (1, 1)

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 27

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 28

(x) x y = 6 at (1, 6)

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 29

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 30

2. Find the values of a and b if the Slope of the tangent to the curve x y + a x + by = 2 at (1, 1) is 2.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 31

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 32

⇒ – a – 1 = 2(1 + b)

⇒ – a – 1 = 2 + 2b

⇒ a + 2b = – 3 … (1)

Also, the point (1, 1) lies on the curve xy + ax + by = 2, we have

1 × 1 + a × 1 + b × 1 = 2

⇒ 1 + a + b = 2

⇒ a + b = 1 … (2)

From (1) & (2), we get b = -4

Substitute b = – 4 in a + b = 1

a – 4 = 1

⇒ a = 5

So the value of a = 5 & b = – 4

3. If the tangent to the curve y = x3 + a x + b at (1, – 6) is parallel to the line x – y + 5 = 0, find a and b

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 33

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 34

The given line is x – y + 5 = 0

y = x + 5 is the form of equation of a straight line y = mx + c, where m is the Slope of the line.

So the slope of the line is y = 1 × x + 5

So the Slope is 1. … (2)

Also the point (1, – 6) lie on the tangent, so

x = 1 & y = – 6 satisfies the equation, y = x3 + ax + b

– 6 = 13 + a × 1 + b

⇒ – 6 = 1 + a + b

⇒ a + b = – 7 … (3)

Since, the tangent is parallel to the line, from (1) & (2)

Hence, 3 + a = 1

⇒ a = – 2

From (3)

a + b = – 7

⇒ – 2 + b = – 7

⇒ b = – 5

So the value is a = – 2 & b = – 5

4. Find a point on the curve y = x3 – 3x where the tangent is parallel to the chord joining (1, – 2) and (2, 2).

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 35

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 36

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 37

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 38

5. Find a point on the curve y = x3 – 2x2 – 2x at which the tangent lines are parallel to the line y = 2x – 3.

Solution:

Given the curve y = x3 – 2x2 – 2x and a line y = 2x – 3

First, we will find the slope of tangent

y = x3 – 2x2 – 2x

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 39

y = 2x – 3 is the form of equation of a straight line y = mx + c, where m is the Slope of the line.

So the slope of the line is y = 2 × (x) – 3

Thus, the Slope = 2. … (2)

From (1) & (2)

⇒ 3x2 – 4x – 2 = 2

⇒ 3x2 – 4x = 4

⇒ 3x2 – 4x – 4 = 0

We will use factorization method to solve the above Quadratic equation.

⇒ 3x2 – 6x + 2x – 4 = 0

⇒ 3 x (x – 2) + 2 (x – 2) = 0

⇒ (x – 2) (3x + 2) = 0

⇒ (x – 2) = 0 & (3x + 2) = 0

⇒ x = 2 or

x = -2/3

Substitute x = 2 & x = -2/3 in y = x3 – 2x2 – 2x

When x = 2

⇒ y = (2)3 – 2 × (2)2 – 2 × (2)

⇒ y = 8 – (2 × 4) – 4

⇒ y = 8 – 8 – 4

⇒ y = – 4

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 40

6. Find a point on the curve y2 = 2x3 at which the Slope of the tangent is 3

Solution:

Given the curve y2 = 2x3 and the Slope of tangent is 3

y2 = 2x3

Differentiating the above with respect to x

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 41

dy/dx = 0 which is not possible.

So we take x = 2 and substitute it in y2 = 2x3, we get

y2 = 2(2)3

y2 = 2 × 8

y2 = 16

y = 4

Thus, the required point is (2, 4)

7. Find a point on the curve x y + 4 = 0 at which the tangents are inclined at an angle of 45o with the x–axis.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 42

Substitute in xy + 4 = 0, we get

⇒ x (– x) + 4 = 0

⇒ – x2 + 4 = 0

⇒ x2 = 4

⇒ x = ±2

So when x = 2, y = – 2

And when x = – 2, y = 2

Thus, the points are (2, – 2) & (– 2, 2)

8. Find a point on the curve y = x2 where the Slope of the tangent is equal to the x – coordinate of the point.

Solution:

Given the curve is y = x2

y = x2

Differentiating the above with respect to x

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 43

From (1) & (2), we get,

2x = x

⇒ x = 0.

Substituting this in y = x2, we get,

y = 02

⇒ y = 0

Thus, the required point is (0, 0)

9. At what point on the circle x2 + y2 – 2x – 4y + 1 = 0, the tangent is parallel to x – axis.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 44

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 45

⇒ – (x – 1) = 0

⇒ x = 1

Substituting x = 1 in x2 + y2 – 2x – 4y + 1 = 0, we get,

⇒ 12 + y2 – 2(1) – 4y + 1 = 0

⇒ 1 – y2 – 2 – 4y + 1 = 0

⇒ y2 – 4y = 0

⇒ y (y – 4) = 0

⇒ y = 0 and y = 4

Thus, the required point is (1, 0) and (1, 4)

10. At what point of the curve y = x2 does the tangent make an angle of 45o with the x–axis?

Solution:

Given the curve is y = x2

Differentiating the above with respect to x

⇒ y = x2

RD Sharma Solutions for Class 12 Maths Chapter 16 Tangents and Normals Image 46

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *