MCQs On Erythropoietin

Erythropoietin is a hormone secreted by the kidneys. Alternatively, it is called, erythropoetin, haematopoietin, or haemopoietin. This hormone is responsible for promoting the formation of red blood cells in the bone marrow. The process of production of red blood cells is called erythropoiesis.

Also Refer: Erythropoietin

Here are solved important MCQs on erythropoietin.

1. The hormone Erythropoietin is produced in________.

(a) Liver

(b) Spleen

(c) Kidney

(d) Thyroid gland

Sol. (c) Kidney.

2. According to the diagnostics report the normal plasma level of erythropoietin hormone ranges from ___________.

(a) 10 to 22 U/L

(b) 10 to 25 U/L

(c) 10 to 50 U/L

(d) 10 to 75 U/L

Sol. (a) 10 to 22 U/L.

3. Which of the following statements is true about the plasma level of erythropoietin hormone?

(a) The plasma level of erythropoietin hormone increases with the drop in the level of hemoglobin

(b) The plasma level of erythropoietin hormone decreases with the rise in the level of hemoglobin

(c) The plasma level of erythropoietin hormone decreases with the drop in the level of hemoglobin

(d) The plasma level of erythropoietin hormone increases with the rise in the level of hemoglobin

Sol. (a) The plasma level of erythropoietin hormone increases with the drop in the level of hemoglobin

4. What will be the hemoglobin level when the plasma level of erythropoietin hormone increases?

(a) 4 to 6 g/dL

(b) 6 to 8 g/dL

(c) 8 to 10 g/dL

(d) 10 to 12 g/dL

Sol.(d) 10 to 12 g/dL.

5. Which of the following disorders increases the production of erythropoietin hormone?

(a) Anemia

(b) Hypoxemia

(c) Renal artery stenosis

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

6. Which of the following regulates the secretion of erythropoietin hormone?

(a) Oxygen

(b) Proteins

(c) Number of Red Blood Cells

(d) The concentration of hemoglobin

Sol. (a) Oxygen.

7. Other than the kidney, the hormone Erythropoietin is also produced by ________.

(a) Spleen

(b) Liver

(c) Pancreas

(d) Hepatocytes

Sol. (d) Hepatocytes

8. The excessive or the overproduction of erythropoietin hormone causes________.

(a) Polycythemia

(b) Circulatory hypoxia

(c) Chronic loss of blood

(d) None of the above

Sol. (a) Polycythemia.

9. The deficiency or the absence of erythropoietin hormone results in________.

(a) Apoptosis

(b) Stunted growth

(c) Effects the hematopoietic stem cells

(d) None of the above

Sol. (a) Apoptosis

10. Which of the following organs is involved with the production and releasing of erythropoietin hormone?

(a) Follicular cells

(b) Glomerular capillaries

(c) Proximal tubular cells

(d) Peritubular capillary lining cells of the kidney

Sol. (d) Peritubular capillary lining cells of the kidney.

Also Refer: Hormones of Heart, Kidney and Gastrointestinal Tract

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on erythropoietin, its mechanism, production, regulation and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class