MCQs On Fibre to Fabric

Fibre to fabric is the process of converting the extracted fibres, either from plants, or animals, or synthetic into different forms of clothes for human use. Fibers can be defined as tiny, thread-like strands, which are converted into yarn and the twisted yarn is woven and knitted to produce fabrics.

Explore more: Fibre to fabric

Here are solved important MCQs on fibre to fabric

1. Cotton, wool, silk are examples of ____________ .

(a) Plant Fibres

(b) Animal Fibres

(c) Natural Fibres

(d) Synthetic Fibres

Sol. (c) Natural Fibres.

2. The fleece of the lamb refers to ____________ .

(a) A popular sheep breed

(b) The white colour of the fur

(c) Hairy fibres of the sheep

(d) All of the above

Sol. (b) The white colour of the fur.

3. Which of the following statements is true about the rearing of silkworms?

(a)The rearing of silkworms for obtaining silk is called silk

(b)The rearing of silkworms for obtaining silk is called the cocoon

(c)The rearing of silkworms for obtaining silk is called sericulture

(d)The rearing of silkworms for obtaining silk is called silviculture

Sol. (c)The rearing of silkworms for obtaining silk is called sericulture.

4. Which of the following terms defines the process of silk production?

(a) Moriculture

(b) Sericulture

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Sol. (c) Both (a) and (b).

5. Rayon, Nylon and polyesters are examples of ____________ .

(a) Plant Fibres

(b) Animal Fibres

(c) Natural Fibres

(d) Synthetic Fibres

Sol. (d) Synthetic Fibres.

6. Which of the following is not a type of silk?

(a) Moth silk

(b) Mooga silk

(c) Tassar silk

(d) Mulberry silk

Sol. (a) Moth silk

7. Cotton, jute and coconut fibre are examples of ____________ .

(a) Plant Fibres

(b) Animal Fibres

(c) Natural Fibres

(d) Synthetic Fibres

Sol. (a) Plant Fibres

8. The process of cleaning sheared skin is called ____________ .

(a) Rearing

(b) Scouring

(c) Shearing

(d) All of the above

Sol. (b) Scouring.

9. Wool and silk are examples of ____________ .

(a) Plant Fibres

(b) Animal Fibres

(c) Natural Fibres

(d) Synthetic Fibres

Sol. (b) Animal Fibres

10. Sheep wool is used for making ______

(a) Baby blanket

(b) Pashmina Shawl

(c) Woollen Sweater

(d) All of the above

Sol. (c) Woollen Sweater.

11. Which of the following three processes are involved in converting fibre into fabric?

(a) Yarn → fibre → fabric

(b) Fibre → Yarn → fabric

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Sol. (b) Fibre → Yarn → fabric.

12. Silk, the natural form of fibre is obtained from

(a) Sheep

(b) Cocoon

(c) Jute plants

(d) Cotton balls

Sol. (b) Cocoon.

13. Which of the following fibres is called vegetable fibre?

(a) Cotton

(b) Wool

(c) Jute

(d) None of the above

Sol. (b) Wool

14. Which of the following statements is not true about wool- A natural form of fibre?

(a) Wool fibre is obtained from sheep

(b) Wool fibre is obtained from moth

(c) Wool fibre is obtained from llama

(d) Wool fibre is obtained from Alpaca

Sol. (b) Wool fiber is obtained from moth.

15. Which of the following fibres is used for making parachutes, ropes and sleeping bags?

(a) Rayon

(b) Nylon

(c) Polyesters

(d) All of the above

Sol. (b) Nylon.

16. Removal of fleece from sheep is known as ____________ .

(a) Shearing

(b) Rearing

(c) Rolling

(d) None of the above.

Sol. (a) Shearing.

17. Wool fibre is obtained from ____________ .

(a) Sheep

(b) Camel

(c) Yak

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

18. Which of the following plant fibres is obtained from the vegetables?

(a) Coir

(b) Jute

(c) Hemp

(d) All of the above.

Sol. (a) Coir.

19. Which of the following plant fibres is known as the “golden fibre”?

(a) Coir

(b) Jute

(c) Hemp

(d) All of the above

Sol. (b) Jute.

20. Which of the following states are known for the largest cotton-producing crops?

(a) Punjab

(b) Gujarat

(c) Rajasthan

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

Also Refer: Plant Fibres

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on Fibre to Fabric and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class