MCQs on Immunity

An Overview

Nowadays, we all are more prone to infections and other allergies. Compared to elders, infants and children often fall ill and this is all because of poor or low immunity.

What is Immunity?

In simple words, immunity can be defined as the ability of the human body to defend itself against disease-causing organisms. There are two different types of immunity:

    Innate Immunity

    Adaptive Immunity

The system that includes specialized cells, tissues and organs involved in protecting our body against invading pathogens is called the immune system.

Here are some MCQs on immunity. Let us grasp how much we all know about immunity by solving these questions.

1. Which of the following systems protects our body against disease-causing microbes?

(a) Immune system

(b) Digestive system

(c) Excretory system

(d) Respiratory system

Sol: (a) Immune system.

2. Which of the following immunity is present from our birth?

(a) Innate Immunity

(b) Active immunity

(c) Passive immunity

(d) Acquired immunity

Sol: (a) Innate Immunity

3. Neutrophils, basophil, lymphocytes, eosinophil and monocytes are examples of ________.

(a) Physical barrier

(b) Cellular barriers

(c) Cytokine barriers

(d) Physiological barriers

Sol: (b) Cellular barriers.

4. B-cells and T-cells are two types of cells involved in _______________.

(a) Innate Immunity

(b) Active immunity

(c) Passive immunity

(d) Acquired immunity

Sol: (d) Acquired immunity.

5. The common disorders caused by a poor immune system include ________

(a) Epidemic Diseases

(b) Deficiency diseases

(c) Autoimmune diseases

(d) None of the above

Sol: (a) Epidemic diseases.

6. Which of the following statements is true about Passive Immunity?

(a) This immunity causes reactions

(b) This immunity develops immediately

(c) This immunity lasts only for a few weeks or months

(d) All of the above.

Sol: (d) All of the above.

7. The branch of biology involved in the study of immune systems in all organisms is called_________.

(a) Botany

(b) Microbiology

(c) Immunology

(d) Biotechnology

Sol: (c) Immunology.

8. Which of the following cells is involved in cell-mediated immunity?

(a) T-cells

(b) B-cells

(c) Mast cells

(d) Both T and B cells

Sol: (a) T-cells.

9. Which of the following conveys the longest-lasting immunity to an infectious agent?

(a) Active immunity

(b) Passive immunity

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Sol: (a) Active immunity.

10. Which of the following does not act as a protecting barrier for the body surface?

(a) Skin

(b) Mucus

(c) Gastric acid

(d) Salivary amylase

Sol: (d) Salivary amylase.

11. Which of the following cells is involved in humoral immunity?

(a) T-cells

(b) B-cells

(c) Mast cells

(d) Both T and B cells

Sol: (b) B-cells.

12. Which of the following immunity is obtained during a lifetime?

(a) Innate immunity

(b) Active immunity

(c) Passive immunity

(d) Both (b) and (c)

Sol: (d) Both (b) and (c).

13. Skin, body hair, cilia, eyelashes, the respiratory tract and the gastrointestinal tract are examples of ________.

(a) Physical barrier

(b) Cellular barriers

(c) Cytokine barriers

(d) Physiological barriers

Sol: (a) Physical barrier.

14. Cells Involved In Innate Immunity are_________.

(a) Phagocytes

(b) Macrophages

(c) Natural Killer Cells

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

15. Which of the following immunity is called the first line of defence?

(a) Innate Immunity

(b) Active immunity

(c) Passive immunity

(d) Acquired immunity

Sol: (a) Innate Immunity.

Also Refer: MCQs on Immunology

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on Immunity and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class