MCQs On Liver

The liver is the largest organ in the human body, which is found in the upper right side quadrant of the abdominal cavity and below the diaphragm. It is a metabolically active organ, which is involved in some vital functions, including the metabolism of proteins, fats and carbohydrates, production of bile and excretion of bilirubin, cholesterol, drugs and hormones. The liver is also involved in activating enzymes and also stores vitamins, minerals and glycogen.

Explore more: Liver

Here are solved important MCQs on the liver, its structure and functions.

1. Which of the following statements is true about the weight of the human liver?

(a) 1.30 kg to 1.56 kg

(b) 1.44 kg to 1.66 kg

(c) 1.36 kg to 1.71 kg

(d) 1.68 kg to 1.86 kg

Sol.(b) 1.44 kg to 1.66 kg.

2. Which of the following is the function of the human liver?

(a) Production of bile

(b) Metabolization of fats

(c) Metabolization of carbohydrates

(d) All of the above.

Sol. (d) All of the above.

3. Albumin is the most important protein in blood serum. It is produced by _______.

(a) Heart

(b) Lungs

(c) Liver

(d) Endocrine glands

Sol. (c) Liver.

4. Where is the liver located in the human body?

(a) Beside pancreas

(b) Beside heart

(c) Beside kidney

(d) Above the abdominal cavity

Sol. (d) Above the abdominal cavity.

5. Which of the following vitamins is stored in the liver?

(a) Vitamin K

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

6. Cirrhosis is a liver disease described by the abnormal structure and functioning of the liver. This is mainly diagnosed by _______.

(a) Blood Test

(b) Liver biopsy

(c) Physical examination

(d) All of the above

Sol. (b) Liver biopsy.

7. The most common type of incurable viral hepatitis in the United States is __________.

(a) Hepatitis A

(b) Hepatitis B

(c) Hepatitis C

(d) Hepatitis D

Sol.(c) Hepatitis C.

8. Severe, acute or incurable liver disease results in __________.

(a) Blood clotting

(b) Production of blood proteins

(c) Elimination of water, drugs and toxins from the body

(d) All of the above

Sol. (d) All of the above.

9. Drinking too much alcohol over long periods of time results in __________.

(a) Fascioliasis

(b) Fatty liver disease

(c) Alcoholic liver disease

(d) Primary sclerosing cholangitis

Sol. (c) Alcoholic liver disease.

10. Which of the following is not an example of liver disease?

(a) Fascioliasis

(b) Chickenpox

(c) Fatty liver disease

(d) Gilbert’s syndrome

Sol. (b) Chickenpox.

11. Which of the following statements is true about the human liver?

(a) Liver is triangular in shape

(b) Liver is the only visceral organ that can regenerate

(c) Liver is the largest and the internal organ of the human body

(d) All of the above.

Sol. (d) All of the above.

Also Refer: Largest Organ In The Human Body

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on the liver and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class