MCQs on Mollusca

Phylum Mollusca is the second largest phylum in the Animal kingdom. They play a very important role in the lives of humans. They are a great source of jewellery, food and other natural pearls.

Explore more: Mollusca

Here are solved important MCQs on Mollusca, types and its importance.

1. Octopus belongs to the class________.

(a) Mollusca

(b) Pelecypoda

(c) Cephalopoda

(d) None of the above

Sol: (c) Cephalopoda.

2. Which of the following statements is true about Mytilus?

(a) Mytilus belongs to class Arthropoda of phylum Mollusca

(b) Mytilus belongs to class Amphineura of phylum Mollusca

(c) Mytilus belongs to class Pelecypoda of phylum Mollusca

(d) Mytilus belongs to class Echinodermata of phylum Mollusca

Sol: (c) Mytilus belongs to class Pelecypoda of phylum Mollusca

3. Which of the following statements is true about Unio?

(a) Unio has a one chambered heart

(b) Unio has a two-chambered heart

(c) Unio has a three-chambered heart

(d) None of the above

Sol: (c) Unio has a three-chambered heart.

4. Most molluscs are of __________.

(a) Marine Habitats

(b) Terrestrial Habitats

(c) Freshwater Habitats

(d) All of the above

Sol: (a) Marine Habitats.

5. Which of the following does not belong to phylum Mollusca?

(a) Sea Hare

(b) Sea mica

(c) Sea lemon

(d) Sea feather

Sol: (d) Sea feather.

6. Which of the following does not belong to phylum Mollusca?

(a) Decapoda

(b) Gastropoda

(c) Cephalopoda

(d) All of the above

Sol: (a) Decapoda.

7. Which of the following is the largest invertebrate?

(a) Architeuthis

(b) Sepia

(c) Loligo

(d) Octopus

Sol. (a) Architeuthis.

8. The most advanced molluscs belong to the class _______

(a) Amphineura

(b) Cephalopoda

(c) Gastropoda

(d) Monopacophora

Sol.(d) Monopacophora.

9. What is the common name of a devilfish?

(a) Loligo

(b) Sepia

(c) Teredo

(d) Octopus

Sol. (d) Octopus.

10. Which of the following is called the “Pearl Mother Layer”?

(a) Nacre

(b) Mantle

(c) Periostracum

(d) Prismatic layer

Sol.(a) Nacre.

Also Refer: Phylum and Subphylum in Animal Kingdom

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on Mollusca and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class