A Letter to God MCQ CBSE Class 10 English Chapter 1

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 1 A Letter to God

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 1 A Letter to God with Answers is provided for students to practice the multiple choice questions based on this chapter. CBSE has added the MCQs in the exam pattern and also increased their weightage. So, it becomes crucial for students to solve the MCQs to score high marks in the exam. By practising them students will understand how multiple choice questions can be framed in the exam. It will give a boost to their exam preparation and increase their confidence.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 1 A Letter to God with Answer

Q1) Lencho wrote a letter to

a) God

b) Postmaster

c) a friend

d) village head

Correct Answer: Option (a)

Q2) Why did Lencho become angry when he counted the money?

a) Lencho received forty pesos less than what he had demanded from God

b) Lencho received thirty pesos less than what he had demanded from God

c) Lencho received hundred pesos less than what he had demanded from God

d) Lencho received seventy pesos less than what he had demanded from God

Correct Answer: Option (b)

Q3) Where was Lencho’s house?

a) Near the sea

b) At the top of a hill

c) At the bottom of a hill

d) In a valley

Correct Answer: Option (b)

Q4) For Lencho, there was a single hope: help from …………………..

a) God

b) Post office

c) Bank

d) Landlord

Correct Answer: Option (a)

Q5) Lencho’s field needed ……………….. for a good harvest.

a) Manure

b) Hail

c) Rain

d) Ploughing

Correct Answer: Option (c)

Q6) What does Lencho call the post office employees?

a) A bunch of robbers

b) A bunch of liars

c) A bunch of fools

d) A bunch of Crooks

Correct Answer: Option (d)

A Letter to God MCQs based on the extract

Extract 1:

The house – the only one in the entire valley – sat on the crest of a low hill. From this height one could see the river and the field of ripe corn dotted with the flowers that always promised a good harvest. The only thing the earth needed was a good downpour or at least a shower. Throughout the morning Lencho – who knew his fields intimately – had done nothing but see the sky towards the north-east.

Q1) The field of corn dotted with flowers means that

a) not a single flower was bigger than a dot

b) the flowers were scattered across

c) the flowers were shaped like dots

d) the flowers had shrunk in size

Correct Answer: Option (b)

Q2) Based on the detail of the house’s location, how can it best be described?

a) majestic

b) imposing

c) solitary

d) unique

Correct Answer: Option (c)

Q3) Lencho wished for a downpour or a heavy shower. Pick the option that correctly lists the correct match for kinds of rain.

(1) Heavy Rain

(i) light rain that falls in very fine drops

(2) Thunderstorm

(ii) very heavy rain, tropical rain

(3) Drizzle

(iii) it’s coming down quite strong and you get very wet very quickly

(4) torrential rain

(iv) really heavy rain that comes very suddenly

(5) downpour

(v) is a violent, short lived weather disturbance associated with lightninging, thunder and strong, gusty winds

a) 1-ii,2-iv,3-v,4-i,5-iii

b) 1-iv,2-i,3-iii,4-v,5-ii

c) 1-v,2-iii,3-iv,4-ii,5-i

d) 1-iii,2-v,3-i,4-ii,5-iv

Correct Answer: Option (d)

Q4) Which quote supports the idea in the given extract?

a) “Farming is a profession of hope.”

b) “I would rather be on my farm than be emperor of the world.”

c) “Farming looks mighty easy when your plough is a pencil, and you’re a thousand miles from the corn field.”

d) “Those too lazy to plough in the right season will have no food at the harvest.”

Correct Answer: Option (a)

Q5) Based on the given extract, what is Lencho NOT likely to think while looking at his field?

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 1 A Letter to God with Answers

a) Option (i)

b) Option (ii)

c) Option (iii)

d) Option (iv)

Correct Answer: Option (d)

Extract 2:

When he finished, he went to the window to buy a stamp which he licked and then affixed to the envelope with a blow of his fist. The moment the letter fell into the mailbox the postmaster went to open it. It said: “God: Of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much. But don’t send it to me through the mail because the post office employees are a bunch of crooks. Lencho.”

Q1) What was the most likely response that the postmaster expected in Lencho’s second letter?

i) sorrowful

ii) gratitude

iii) disappointment

iv) elation

v) shock

a) ii and v

b) i and iii

c) ii and iv

d) iii and v

Correct Answer: Option (c)

Q2) Lencho’s letter included

a) details of his problems.

b) description of the post office.

c) belief of being looted.

d) List of further demands.

Correct Answer: Option (d)

Q3) ‘….…bunch of crooks.’ Pick the option that DOES NOT collate with ‘bunch of’, correctly

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 1 A Letter to God with Answers-2

a) option (i)

b) option (ii)

c) option (iii)

d) option (iv)

Correct Answer: Option (d)

Q4) Pick the most suitable quote for this extract.

a) “It is easier to fool people than to convince them that they have been fooled.” – Mark Twain

b) “Real knowledge is to know the extent of one’s ignorance.”- Confucius

c) “You see a person’s true colours when you are no longer beneficial to their life.”- anonymous d) “True generosity means accepting ingratitude.” – Coco Chanel

Correct Answer: Option (d)

Q5) Pick the option that lists the option corresponding to—’with a blow of his fist.’

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 1 A Letter to God with Answers-3

a) Option (i)

b) Option (ii)

c) Option (iii)

d) Option (iv)

Correct Answer: Option (d)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 English MCQ Chapter 1 A Letter to God” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now