CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World

Students preparing for Class 10 Science Board exams must not forget to practise the multiple choice questions. Here, we have provided the CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World. The MCQs will help students to fetch marks from this chapter easily. These multiple choice questions on Human Eye and the Colourful World are based on the latest CBSE Class 10 Science Syllabus and are designed by subject experts.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World with Answer PDF

Students must cover the following concepts from the NCERT Class 10 Science Textbook before solving these multiple choice questions to answer them correctly.

  • The Human Eye
  • Power of Accommodation
  • Defects of vision and their correction
  • Refraction of light through a prism
  • Dispersion
  • Atmospheric Refraction
  • Scattering of Light

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World with Answers

Q1) A person went for a medical check-up and found that the curvature of his eye lens is increasing. Which defects is he likely to suffer from?

(a) myopia

(b) cataract

(c) presbyopia

(d) hypermetropia

Correct Answer: Option (a)

Q2) A person gets out in the sunlight from a dark room. How does his pupil regulate and control the light entering in the eye?

(a) the size of pupil will decrease, and less light will enter the eye

(b) the size of pupil will decrease, and more light will enter the eye

(c) the size of pupil will remain same, but more light will enter the eye

(d) the size of pupil will remain same, but less light will enter the eye

Correct Answer: Option (a)

Q3) When light rays enter the eye, most of the refraction occurs at the

(a) crystalline lens

(b) outer surface of the cornea

(c) iris

(d) pupil

Correct Answer: Option (b)

Q4) In which part of the human eye is the image of an object formed?

(a) iris

(b) pupil

(c) retina

(d) cornea

Correct Answer: Option (c)

Q5) The danger signals installed at the top of tall buildings are red in colour. These can be easily seen from a distance because among all other colours, the red light

(a) is scattered the most by smoke or fog

(b) is scattered the least by smoke or fog

(c) is absorbed the most by smoke or fog

(d) moves fastest in air

Correct Answer: Option (b)

Q6) Which of the following phenomena of light are involved in the formation of a rainbow?

(a) Reflection, refraction and dispersion

(b) Refraction, dispersion and total internal reflection

(c) Refraction, dispersion and internal reflection

(d) Dispersion, scattering and total internal reflection

Correct Answer: Option (b)

Q7) A person is seeing an object closer to his eyes. What changes in his eyes will take place?

(a) the pupil size will expand

(b) the ciliary muscles will contract

(c) the focal length of eye lens will increase

(d) the light entering in the eye will be more

Correct Answer: Option (b)

Q8) The splitting of white light into different colours on passing through a prism is called

(a) reflection

(b) refraction

(c) dispersion

(d) deviation

Correct Answer: Option (c)

Q9) The image shows a light ray incident on a glass prism.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World-1

The various angles are labeled in the image. Which angle shows the angle of incidence and angle of refraction, respectively?

(a) A and D

(b) B and E

(c) C and F

(d) D and F

Correct Answer: Option (a)

Q10) The deflection of light by minute particles and molecules of the atmosphere in all directions is called ____________ of light.

(a) dispersion

(b) scattering

(c) interference

(d) tyndall effect

Correct Answer: Option (b)

Q11) Which of the following phenomena contributes significantly to the reddish appearance of the sun at sunrise or sunset?

(a) Dispersion of light

(b) Scattering of light

(c) Total internal reflection of light

(d) Reflection of light from the earth

Correct Answer: Option (b)

Q12) Why do stars appear to twinkle at night?

(a) because the light of stars travels in different medium

(b) because the distance of star varies when earth rotates

(c) because the star changes its position relative to earth

(d) because the atmosphere reflects the light at different angles

Correct Answer: Option (a)

Q13) When white light enters a prism, it gets split into its constituent colours. This is due to

(a) different refractive index for different wavelength of each colour

(b) each colour has the same velocity in the prism.

(c) prism material has high density.

(d) Scattering of light

Correct Answer: Option (a)

Q14) When white light enters a glass prism from air, the angle of deviation is least for

(a) blue light

(b) yellow light

(c) violet light

(d) red light

Correct Answer: Option (d)

Q15) Which option justifies that the Sun appears red at sunrise and sunset?

(a) red scatters highest by the atmosphere

(b) the distance between the sun and earth reduces

(c) red has high wavelength, so it travels longer distance

(d) the white light disperses into seven colours, only red enters the atmosphere

Correct Answer: Option (c)

Q16) At noon the sun appears white as

(a) light is least scattered

(b) all the colours of the white light are scattered away

(c) blue colour is scattered the most

(d) red colour is scattered the most

Correct Answer: Option (a)

Q17) Twinkling of stars is due to atmospheric

(a) dispersion of light by water droplets

(b) refraction of light by different layers of varying refractive indices

(c) scattering of light by dust particles

(d) internal reflection of light by clouds.

Correct Answer: Option (b)

Q18) The image shows the dispersion of the white light in the prism.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World-2

What will be the colours of the X, Y and Z?

(a) X: red; Y: green; Z: violet

(b) X: violet; Y: green; Z: red

(c) X: green; Y: violet; Z: red

(d) X: red; Y: violet; Z: green

Correct Answer: Option (b)

Q19) Which image shows the deviation of light in a prism?

(a)

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World-3

Correct Answer: Option (b)

Q20) The image shows the ray diagram of a defected eye.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World-4

Correct Answer: Option (d)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 11 The Human Eye and the Colourful World” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class