CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 14 Sources of Energy

Students looking for CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 14 Sources of Energy have reached the right place. Here, they can find the multiple choice questions of Chapter 14 Sources of Energy. These questions are created by experts and are as per the CBSE Class 10 Science Syllabus. We have also provided the answers to these MCQs so that students can refer to them in case they get stuck somewhere while practising the questions. They can download the CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 14 Sources of Energy with answers in pdf from the link below:

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 14 Sources of Energy with Answer PDF

Students must cover the following concepts from the NCERT Class 10 Science Textbook before solving these multiple choice questions to answer them correctly.

  • What is a good source of energy
  • Fossil fuels
  • Thermal and hydro power plants
  • Biomass
  • Wind-energy
  • Solar energy
  • Energy from the sea
  • Geothermal & nuclear energy

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 14 Sources of Energy with Answers

Q1) Which process explains the energy extraction from a sea wave?

(a) using kinetic energy of the waves to produce electricity

(b) using thermal energy of the waves to produce electricity

(c) using chemical energy of the waves to generate electricity

(d) using electrical energy of the waves to generate electricity

Correct Answer: Option (a)

Q2) Why is wind energy considered as a conventional source of energy?

(a) as it can rotate a windmill

(b) as it can help in lifting water

(c) as it is readily available and used for a long time

(d) as it produced due to uneven heating of the Earth

Correct Answer: Option (c)

Q3) A student studies that biogas contains a large amount of methane which can be used as

a fuel for various uses. It burns without releasing smoke and leaving no residue like ash in other

fossil fuel. Should biomass be considered a ‘good’ or ‘bad’ source of energy?

(a) bad, as it does not release smoke

(b) good, as it produces methane gas

(c) bad, as it burns without releasing smoke

(d) good, as it does not cause any harm to the environment

Correct Answer: Option (d)

Q4) A student wants to extract energy from fossil fuel. Which process would help him to extract the energy from fossil fuel?

(a) burning

(b) crystallization

(c) condensation

(d) distillation

Correct Answer: Option (a)

Q5) Which of these processes explains the extraction of energy from wind to generate energy for a water-lifting pump?

(a) conversion of mechanical energy of wind into kinetic energy

(b) conversion of kinetic energy of wind into mechanical energy

(c) conversion of mechanical energy of wind into potential energy

(d) conversion of potential energy of wind into mechanical energy

Correct Answer: Option (b)

Q6) Why is biogas considered as a ‘good’ source of energy?

(a) as it produces ashes

(b) as it produces methane

(c) as it burns without releasing smoke

(d) as it decomposes in the absence of oxygen

Correct Answer: Option (c)

Q7) Rajeev studies that due to gravitational pull, the level of water in the sea rises and falls.

With the advancement of technology, generation of electricity has been made possible. This type of energy is known as tidal energy. Should tidal energy be considered a conventional or nonconventional source of energy?

(a) conventional, as it uses water as source of energy

(b) non-conventional, as gravitational energy is converted to electrical energy

(c) conventional, as the resulted product is electricity which can be used as fuel

(d) non-conventional, as extraction of this energy is possible with advance in technology

Correct Answer: Option (d)

Q8) A student studies that the efficiency of a fuel can be increased using new technologies. How does increased efficiency benefit humans and the environment?

(a) production of fuel will increase

(b) cost of fuel production will decrease

(c) amount of fuel in reservoirs will increase

(d) pollution and consumption will decrease

Correct Answer: Option (d)

Q9) Thermal power plant is considered as a bad source of energy. Why?

(a) as it uses very less amount of fossil fuels

(b) as burning of fossil fuel releases harmful gases

(c) as electricity is harmful and pollutes the environment

(d) as thermal power plants produce less amount of electricity

Correct Answer: Option (b)

Q10) Rihaan can use any source of energy for cooking, but he wants to avoid production of smoke from the source. Which of these sources should he use for cooking?

(a) coal

(b) electricity

(c) petroleum

(d) wood

Correct Answer: Option (b)

Q11) Which of these processes explains the working of a geothermal power plant?

(a) use of potential energy to produce electricity

(b) use of thermal energy to produce electricity

(c) use of kinetic energy to produce electricity

(d) use of tidal energy to produce electricity

Correct Answer: Option (b)

Q12) Should hydro power plants be considered as a ‘good’ or ‘bad’ source of energy?

(a) good, as it uses releases oxides of carbon

(b) bad, as it uses water as a source of energy

(c) good, as it does not pollute the atmosphere

(d) bad, as no ashes is produced while burning of fossil fuels

Correct Answer: Option (c)

Q13) Which of these processes explains the extraction of the sun’s energy to generate energy to light a bulb?

(a) conversion of electric energy into solar energy

(b) conversion of solar energy into electric energy

(c) conversion of solar energy into kinetic energy

(d) conversion of kinetic energy into solar energy

Correct Answer: Option (b)

Q14) Which of these characteristics can help us recognize a good source of fuel?

(a) physical state

(b) availability in all regions

(c) cost effective for all countries

(d) produces large amount of energy

Correct Answer: Option (d)

Q15) A student studies that energy can be produced by splitting a heavy atom when bombarded with low energy neutrons. This can be done in a nuclear reactor which is designed for generation of power. This form of energy is known as nuclear energy. He also studies that this nuclear energy is considered a non-conventional source of energy. Why is it considered a nonconventional source of energy?

(a) as it splits a heavy atom to produce energy

(b) as a low energy neutron is involved in the process as bombardment results in the

(c) production of energy

(d) as energy can be extracted only through a nuclear reactor

Correct Answer: Option (d)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 14 Sources of Energy” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class