CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination are provided to help students in their exam preparation. By practising these questions, students can easily handle the multiple choice questions asked from this chapter. Doing so will also increase their scores in the board exams. So, students must solve these questions and then check their answers from those provided here. It will boost their exam preparation.

Download CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination with Answer PDF

The questions are designed as per the syllabus. Students must read Chapter 7 from NCERT Class 10 Science Textbook and then practise these multiple choice questions. The important concepts covered in this chapter are:

  • Animals – Nervous System
  • Reflex arc
  • Human Brain
  • Coordination in Plants
  • Hormones
  • Hormones in Animals

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination with Answers

Q1) What is the function of pituitary gland?

(a) to develop sex organs in males

(b) to stimulate growth in all organs

(c) to regulate sugar and salt level in the body

(d) to initiate metabolism in the body

Correct Answer: Option (b)

Q2) Which option correctly shows the order of events when a bright light is focused on our eyes?

(a) Bright light → receptors in eyes → sensory neuronàspinal cord → motor neurons → eyelid closes

(b) Bright light → receptors in eyes → spinal cord → sensory neuron → motor neurons → eyelid closes

(c) Bright light → receptors in eyes → sensory neuron → motor neurons → spinal cord → eyelid closes

(d) Bright light → receptors in eyes → spinal cordà motor neurons → sensory neuron → eyelid closes

Correct Answer: Option (a)

Q3) A female is suffering from an irregular menstrual cycle. The doctor prescribed her some hormonal tablets. Which option shows the hormone she lacks in her body from the endocrine gland?

(a) oestrogen

(b) testosterone

(c) adrenalin

(d) thyroxin

Correct Answer: Option (a)

Q4) When we touch the leaves of “touch-me-not” plant, they begin to fold up and droop. How does the plant communicate the information of touch?

(a)The plant uses electrical signals to transfer information from the external environment to cells.

(b) The plant uses electrical- chemical signals to transfer information from cell to cell.

(c) The plant uses electrical- chemical signals to transfer information from tissue to specialized cells.

(d) The plant uses electrical signals to transfer information from cell to specialized tissues.

Correct Answer: Option (b)

Q5) How will information travel within a neuron?

(a) Dendrite -> cell body -> axon -> nerve ending

(b) Dendrite -> axon -> cell body -> nerve ending

(c) Axon -> dendrite -> cell body -> nerve ending

(d) Axon -> cell body -> dendrite -> nerve ending

Correct Answer: Option (a)

Q6) Raghav potted some germinated seeds in a pot. He put the pot in a cardboard box that was open from one side. He keeps the box in a way that the open side of the box faces sunlight near his window. After 2-3 days he observes the shoot bends towards light as shown in image.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination-1

Which type of tropism does he observe?

(a) Geotropism

(b) Phototropism

(c) Chemotropism

(d) Hydrotropism

Correct Answer: Option (b)

Q7) Which parts of the brain controls the blood pressure?

(a) spinal cord, skull, hypothalamus

(b) cord, skull, cerebrum

(c) Pons, medulla, cerebellum

(d) pons, medulla, pituitary

Correct Answer: Option (c)

Q8) Organisms depend on hormones as well as electric impulses for the transmission of signals from the brain to the rest of the body. What can be a likely advantage of hormones over electric impulses?

(a) It is secreted by all types of cells present in the body.

(b) It is secreted by stimulated cells and reaches all cells of the body.

(c) It is relayed to the target organ at a faster rate than electric impulses.

(d) It does not depend on an external stimulus to be generated in the cells.

Correct Answer: Option (b)

Q9) Which option illustrates the location of the centre that controls the feelings associated with hunger (M) and the centre that allows a person to walk in a straight line (N)?

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination-2

(c)

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination-3

Correct Answer: Option (d)

Q10) The image shows the structure of a neuron.

CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination-4

After our nose senses a smell, which option shows the mechanism of the travelling of sense in our body?

(a) olfactory receptors → dendritic tip of a nerve cell → axon → nerve ending → release of signal dendritic tip of other nerve cell

(b) olfactory receptors → dendritic tip of a nerve cell → axon → cell body → release of signal → dendritic tip of other nerve cell

(c) gustatory receptors → dendritic tip of a nerve cell → cell body → axon → release of signal dendritic tip of other nerve cell

(d) gustatory receptors → dendritic tip of a nerve cell → axon → cell body → release of signal dendritic tip of other nerve cell

Correct Answer: Option (a)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 Science MCQ Chapter 7 Control And Coordination” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class