The Forest and Wildlife Resources Class 10 MCQs Geography Chapter 2

MCQ Questions for Class 10 Social Science Forest and Wildlife Resources

The Forest and Wildlife Resources Multiple Choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Forest and Wildlife Resources. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Forest and Wildlife Resources MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes of Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Forest and Wildlife Resources MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as flora and fauna in India, classification of species as per IUCN, negative factors causing depletion of flora and fauna, conservation of forest and wildlife in India, project tiger, types and distribution of forest and wildlife resources. Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Forest and Wildlife Resources MCQs PDF

Explore Forest and Wildlife Resources MCQs for CBSE Class 10

1) Hubbardia Heptaneuron is a species of _______.

a) Tree

b) Plant

c) Grass

d) Flower

Answer: (c)

2) Madhuca Insignis (a wild variety of Mahua) is a ______.

a) Plant

b) Tree

c) Insect

d) Birds

Answer: (a)

3) The forest and tree cover in India is estimated to be ________of its total geographical area.

a) Around 30%

b) Around 24%

c) Around 35%

d) Around 40%.

Answer: Option (b)

4) The open forests in India are ________ of its total geographical area.

a) Around 9%

b) Around 20%

c) Around 15%

d) Around 1%

Answer: Option (a)

5) Blue sheep, Asiatic elephant, Gangetic dolphin are examples of _______.

a) Vulnerable species

b) Rare species

c) Endemic Species

d) Extinct species

Answer: Option (a)

6) Asiatic cheetah and pink head duck are examples of _______,

a) Endemic Species

b) Extinct species

c) Rare species

d) Vulnerable species

Answer: Option (b)

7) ______ is an example of Endemic Species.

a) Pink head duck

b) Asiatic cheetah

c) Asiatic buffalo

d) Nicobar pigeon

Answer: option (d)

8) ________ was declared extinct in India long back in 1952.

a) Andaman wild pig

b) Andaman teal

c) Asiatic Cheetah

d) Desert fox

Answer: Option (c)

9) __________ are the species which are in danger of extinction.

a) Endangered Species

b) Rare Species

c) Extinct Species

d) Endemic Species

Answer: Option (a)

10) Blackbuck, crocodile, Indian wild donkey and Indian rhino are examples of ______.

a) Normal Species

b) Endangered Species

c) Endemic Species

d) Rare Species

Answer: Option (b)

11) Substantial parts of the tribal belts, especially in the Northeastern and ______, have been deforested or degraded by shifting cultivation (jhum), a type of ‘slash and burn’ agriculture.

a) Central India

b) Western India

c) South India

d) Northwest India

Answer: Option (a)

12) The Buxa Tiger Reserve in West Bengal is seriously threatened by the ongoing ______.

a) Coal mining

b) Iron ore mining

c) Copper mining.

d) Dolomite mining

Answer: Option (d)

13) Teak monoculture has damaged the natural forest in ________.

a) North India

b) South India

c) Central India

d) Northeastern India

Answer: Option (b)

14) The Himalayan yew (Taxus wallichiana) is a medicinal plant found in various parts of _______ and ______.

 

a) Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh

b) Uttarakhand and Assam

c) Uttarakhand and Ladakh

d) Jammu & Kashmir and Sikkim

Answer: Option (a)

15) A chemical compound called ‘taxol’, which is extracted from the bark, needles, twigs and roots of Himalayan yew, is used to treat _______, and it is the biggest selling drug in the world for the treatment of this disease.

a) Tuberculosis

b) Malaria

c) Diabetes

d) Cancer

Answer: Option (d)

16) The Indian Wildlife (Protection) Act was implemented in _______, with various provisions for protecting habitats.

a) 1972

b) 1975

c) 1971

d) 1974

Answer: option (a)

17) Which of the following animals were gravely threatened, and the Central Government announced several projects for protecting them?

a) Kashmir stag

b) The Asiatic lion

c) One-horned rhinoceros

d) All of the above

Answer: Option (d)

18) Manas Tiger Reserve is located in ______.

a) Tamil Nadu

b) Kerala

c) Assam

d) Orissa

Answer: Option (c)

19) Which of the following is located in the state of Rajasthan?

a) Corbett National Park

b) Bandhavgarh National Park

c) Periyar Tiger Reserve

d) Sariska Wildlife Sanctuary

Answer: Option (d)

20) _________ has the largest area under permanent forests, constituting 75 per cent of its total forest area.

a) Orissa

b) Madhya Pradesh

c) Chhattisgarh

d) Assam

Answer: Option (b)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now