CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter

Students who are preparing for the CBSE Class 10 board exams must practice CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter. As per the new pattern, multiple choice questions will be asked in the exam. It is crucial that students go through the CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter and practice these questions to boost their performance in the exam. Solving these CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter with answers will help students to get well versed with the type of MCQs that can be framed from this chapter in the English paper. So, students can prepare themselves accordingly to score high marks. They can also access the CBSE Class 10 English MCQs to prepare other chapters of English as well.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter with Answer

CBSE Class 10 Mijbil the Otter MCQs based on the extract

Extract 1:

For the first twenty-four hours Mijbil was neither hostile nor friendly; he was simply aloof and indifferent, choosing to sleep on the floor as far from my bed as possible. The second night Mijbil came on to my bed in the small hours and remained asleep in the crook of my knees until the servant brought tea in the morning, and during the day he began to lose his apathy and take a keen, much too keen, interest in his surroundings. I made a body-belt for him and took him on a lead to the bathroom, where for half an hour he went wild with joy in the water, plunging and rolling in it, shooting up and down the length of the bathtub underwater, and making enough slosh and splash for a hippo.

Q1) “Mijbil was neither hostile nor friendly; he was simply aloof and indifferent…”

From the actions of the given set of friends, choose the person who’s behaviour is likely to resemble Mijbil’s.

a) Akanksha rudely tells her best friend to stop calling.

b) Piyush was amicable since the day he walked into his new classroom.

c) Rishabh became nasty as soon as he started earning money.

d) Urvashi was distant for a while after losing her grandmother.

Correct Answer: Option (d)

Q2) The words “slosh and splash” are examples of the onomatopoeic words that go together phonetically-resembling the sound that they describe.

Choose the option that DOES NOT fit the given description.

a) hip hop

b) bow wow

c) tick tock

d) pitter patter

Correct Answer: Option (a)

Q3) Select the option that correctly puts the following events in correct order.

1. Maxwell planned to take Mijbil to the bathroom.

2. Mijbil slept at a significant distance from Maxwell’s bed.

3. Mijbil immensely enjoyed playing in water.

4. Mijbil slept in much closer vicinity of the author as opposed to the previous night.

a) 1, 3, 4, 2

b) 3, 1, 2, 4

c) 2, 4, 1, 3

d) 4, 3, 1, 2

Correct Answer: Option (c)

Q4) Choose the option that correctly describes a body-belt in the given context as explained by the four people given below.

a) A body-belt is a device especially made for swimmers and scuba divers, which helps them breathe under water.

b) Body-belts basically resemble the waist belts and keep our body upright, in a standing position.

c) Body-belts are used for restraining while doing certain activities, in order to prevent hurt.

d) A body-belt is an accessory used by body builders for weight training as a measure against muscle and bone injuries.

Correct Answer: Option (c)

Q5) Select the option that best describes the final action of the otter, based on the given passage.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter-1

a) Option (1)

b) Option (2)

c) Option (3)

d) Option (4)

Correct Answer: Option (b)

Extract 2:

When I returned, there was an appalling spectacle. There was complete silence from the box, but from its airholes and chinks around the lid, blood had trickled and dried. I whipped off the lock and tore open the lid, and Mij, exhausted and blood-spattered, whimpered and caught at my leg. He had torn the lining of the box to shreds; when I removed the last of it so that there were no cutting edges left, it was just ten minutes until the time of the flight, and the airport was five miles distant. I put the miserable Mij back into the box, holding down the lid with my hand. I sat in the back of the car with the box beside me as the driver tore through the streets of Basra like a ricocheting bullet.

Q6) Choose the speaker that uses the phrase ‘appalling spectacle’ correctly.

Speaker 1 – We got back home to see that our pet dog had eaten kheer my mother had kept out of the fridge. Indeed, an appalling spectacle.

Speaking 2 – We got back home and witnessed that our cousin had dressed our pet dog in his t-shirt. Have to admit that it was an appalling spectacle.

Speaker 3 – We got back home to see that our pet dog sitting with a mangled rat. It was an appalling spectacle.

Speaking 4 – We got back home from the airport and observed our pet dog sound asleep on the rug. What an appalling spectacle!

a) Speaker 1

b) Speaker 2

c) Speaker 3

d) Speaker 4

Correct Answer: Option (c)

Q7) Choose the option that is closest in resemblance to the box’s condition in which Mij was kept.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter-2

a) Option (1)

b) Option (2)

c) Option (3)

d) Option (4)

Correct Answer: Option (d)

Q8) Select the option that DOES NOT state the possible reason for Maxwell’s cutting the box edges off.

a) Mij could have injured himself further.

b) It could have made the place untidy.

c) Mij could have accidently swallowed the torn pieces

d) It could have obstructed the shutting of the lid.

Correct Answer: Option (b)

Q9) “whipped off”, is an example of a phrasal verb i.e. a combination of a verb and a preposition. Choose the option that DOES NOT fit the given definition.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter-3

Correct Answer: Option (b)

Q10) Choose the option that correctly states Maxwell’s likely feelings, in the situation below.

“… I put the miserable Mij back into the box, holding down the lid with my hand.”

(1) anxious

(2) disappointed

(3) terrified

(4) guilty

(5) insulted

a) 1 and 5

b) 2 and 3

c) 1 and 4

d) 3 and 5

Correct Answer: Option (c)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 English MCQ Chapter 8 Mijbil the Otter” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

DOWNLOAD

App Now