Minerals and Energy Resources Class 10 MCQs Geography Chapter 5

MCQ Questions for Class 10 Social Science Minerals and Energy Resources

Minerals and Energy Resources Multiple-choice Questions (MCQs) will help students while studying the chapter related to Minerals and Energy Resources. It is an important chapter in the syllabus of Class 10 Social Science. Solving the Minerals and Energy Resources MCQ Questions, in addition to referring to the CBSE Notes for Class 10 Social Science, will help students to understand the chapters in a comprehensive manner and be better prepared while facing the examination.

Students must solve MCQ Questions and CBSE Sample Papers of Class 10 Social Science to help them understand their level of preparation. Minerals and Energy Resources MCQs given below will help students to revise and recollect the important concepts and points related to topics such as mode of occurrence of minerals, ferrous minerals, iron ore, different minerals in India, non-metallic minerals, rock minerals, conservation of minerals, energy resources, conventional sources of energy, power plants in India, non-conventional sources of energy, and conservation of energy resources.Apart from the MCQs given below, students are recommended to visit MCQ Questions and Answers for Class 10 Social Science, to get the complete list of MCQs for all the chapters of Class 10 Social Science ranging from History, Geography, Political Science and Economics.

Download Minerals and Energy Resources MCQs PDF

Explore Minerals and Energy Resources MCQs for CBSE Class 10

1) Gold, silver and platinum are examples of ______.

a) Ferrous minerals

b) Non-ferrous minerals

c) Precious minerals

d) Non-metallic minerals

Answer: (c)

2) Cobalt is an example of _____ mineral.

a) Ferrous minerals

b) Non-ferrous minerals

c) Energy minerals

d) Non-metallic minerals

Answer: (a)

3) Sandstone and Mica are examples of _______.

a) Non-metallic minerals

b) Energy minerals

c) Non-ferrous minerals

d) Ferrous minerals

Answer: Option (a)

4) Coal and Natural Gas are examples of ______ minerals.

a) Non-metallic

b) Energy

c) Ferrous

d) Non-ferrous

Answer: Option (b)

5) ________ provides a strong base for the development of metallurgical industries.

a) Ferrous minerals

b) Non-ferrous minerals

c) Energy minerals

d) Precious minerals

Answer: Option (a)

6) Coal mining in Jowai and Cherapunjee is done by family members in the form of a long narrow tunnel, known as _________ mining.

a) Rathole

b) Opencast mining

c) Underground mining

d) None of the above

Answer: Option (a)

7) Sedimentary rocks on the western and eastern flanks of the peninsula, in Gujarat and _________ have most of the petroleum deposits.

a) Madhya Pradesh

b) Telangana

c) Assam

d) Maharashtra

Answer: option (c)

8) Magnetite is the finest iron ore with a very high content of iron up to _______.

a) 70 percent

b) 50 percent

c) 40 percent

d) 30 percent

Answer: Option (a)

9) Durg-Bastar-Chandrapur belt lies in ________ and ________.

a) Rajasthan and Uttar Pradesh

b) Chhattisgarh and Maharashtra

c) Gujarat and Madhya Pradesh

d) Madhya Pradesh and Odisha

Answer: Option (b)

10) Ballari-Chitradurga-Chikkamagaluru-Tumakuru belt in Karnataka has large

reserves of _______.

a) Iron ore

b) Copper

c) Uranium

d) Granite

Answer: Option (a)

11) _________ is the largest producer of manganese ores in India.

a) Jharkhand

b) Odisha

c) Madhya Pradesh

d) West Bengal

Answer: Option (b)

12) In which of the following locations Mica deposits are not found?

a) Ajmer

b) Beawar

c) Hazaribagh

d) Katni

Answer: Option (d)

13) Koraput has rich deposits of ______.

a) Mica

b) Bauxite

c) Iron ore

d) Manganese

Answer: Option (b)

14) Being malleable, ductile and a good conductor, ________ is mainly used in electrical cables, electronics and chemical industries.

a) Steel

b) Manganese

c) Copper

d) None of the above

Answer: Option (c)

15) India’s _______ deposits are mainly found in the Amarkantak plateau, Maikal hills and the plateau region of Bilaspur-Katni.

a) Bauxite

b) Iron Ore

c) Steel

d) Manganese

Answer: Option (a)

16) _______ deposits are found in the northern edge of the Chota Nagpur plateau.

a) Bauxite

b) Mica

c) Copper

d) Iron Ore

Answer: option (b)

17) The principal lignite reserves are found in ________, in Tamil Nadu and are used for generation of electricity.

a) Madurai

b) Vellore

c) Neyveli

d) Tuticorin

Answer: Option (c)

18) The ________, Mahanadi, Son and Wardha valleys contain coal deposits.

a) Sutlej

b) Narmada

c) Krishna

d) Godavari

Answer: Option (d)

19) Majority of India’s petroleum production is from ______

a) Mumbai High

b) Assam

c) Gujarat

d) None of the above

Answer: Option (a)

20) ________ is the oldest oil-producing state of India.

a) Gujarat

b) Tamil Nadu

c) Assam

d) Maharashtra

Answer: Option (c)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class