Two Stories about Flying MCQ CBSE Class 10 English Chapter 3

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying are provided here to help students practice multiple choice questions based on this chapter. We have created 10 MCQs for Two Stories about Flying -I His First Flight and 10 MCQs for Two Stories about Flying – II Black Aeroplane.

All MCQs are based on the extract which are taken from the chapter. Along with the MCQs, students can also find the answers to each. So, once students are done with solving the CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying, they must check their answers with the one provided here. Doing so will help them to improve their performance for the English exam.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying – I His First Flight with Answer

Two Stories about Flying – I His First Flight MCQs on the extract

Extract 1:

He just felt a bit dizzy. Then he flapped his wings once and he soared upwards. “Ga, ga, ga, Ga, ga, ga, Gaw-col-ah,” his mother swooped past him, her wings making a loud noise. He answered her with another scream. Then his father flew over him screaming. He saw his two brothers and his sister flying around him curveting and banking and soaring and diving. Then he completely forgot that he had not always been able to fly, and commended himself to dive and soar and curve, shrieking shrilly.

Q1) How would you describe the screams of the gulls in the given extract?

a) elation

b) bewilderment

c) shock

d) protection

Correct Answer: Option (a)

Q2) Pick the most appropriate reason why the young gull felt dizzy.

a) He hadn’t eaten anything for a day.

b) He was dizzy with excitement.

c) He was wary of heights.

d) He was flying for the first time.

Correct Answer: Option (d)

Q3) Which of the following mirrors the use of the literary device in “shrieking shrilly”?

a) sparkling saga

b) singing soft

c) slippery sloppily

d) sneeze silently

Correct Answer: Option (d)

Q4) The line “he completely forgot that he had not always been able to fly” implies the

a) great confidence the young gull had in his skills.

b) naturalness of the act of flying for the young gull.

c) satisfaction and joy of flying together as a family.

d) desire of the young gull to leave his fears behind.

Correct Answer: Option (b)

Q5) The extract refers to the many movements of the young gull’s brothers and sister. Choose the option that correctly sequences these movements.

a) The young gull’s brothers and sister flew by tilting their wings, rose high, made darting movements and plunged headfirst.

b) The young gull’s brothers and sister flew by plunging headfirst, making darting movements, titled their wings and rose high.

c) The young gull’s brothers and sister flew with darting movements, titled their wings, rose high and plunged headfirst.

d) The young gull’s brothers and sister flew by rising high, plunging headfirst, making darting movements and tilting their wings.

Correct Answer: Option (c)

Extract 2:

The day before, all day long, he had watched his parents flying about with his brothers and sister, perfecting them in the art of flight, teaching them how to skim the waves and how to dive for fish. He had, in fact, seen his older brother catch his first herring and devour it, standing on a rock, while his parents circled around raising a proud cackle. And all the morning the whole family had walked about on the big plateau midway down the opposite cliff taunting him with his cowardice.

Q1) Based on the given sentence, pick the option that corresponds to what human parents would say. ‘while his parents circled around raising a proud cackle.’

a) Well done!

b) Oh no!

c) Ready?!

d) Really!?

Correct Answer: Option (a)

Q2) Select the most appropriate option for the following: devour : guzzle: : nibble : _______

a) chew

b) savour

c) peck

d) gulp

Correct Answer: Option (c)

Q3) Which option lists the image nearest to ‘skim the waves’?

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying

a) image (i)

b) image (ii)

c) image (iii)

d) image (iv)

Correct Answer: Option (c)

Q4) Which of the following feelings did the young gull, NOT feel according to the given context? “…all day long, he had watched his parents flying about with his brothers and sister…”

(i) sad

(ii) incompetent

(iii) excluded

(iv) ungrateful

(v) inspired

(vi) jealous

(vii) anxious

a) i, iii, vi

b) ii, v, vii

c) ii, iii, vii

d) iv, v, vi

Correct Answer: Option (d)

Q5) Imagine that the young gull attended a workshop on inspiration and confidence building and received a couple of pieces of advice. Choose the option that reflects these pieces of advice, most relevant to his situation.

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying-2

a) (i) and (ii)

b) (ii) and (iii)

c) (iii) and (iv)

d) (i) and (iv)

Correct Answer: Option (c)

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying – II Black Aeroplane with Answer

Two Stories about Flying – II Black Aeroplane MCQs

Everything was going well — it was an easy flight. Paris was about 150 kilometres behind me when I saw the clouds. Storm clouds. They were huge. They looked like black mountains standing in front of me across the sky. I knew I could not fly up and over them, and I did not have enough fuel to fly around them to the north or south. “I ought to go back to Paris,” I thought, but I wanted to get home. I wanted that breakfast. ‘I’ll take the risk,’ I thought, and flew that old Dakota straight into the storm.

Two Stories about Flying – II Black Aeroplane MCQs on the extract

Extract 1:

Q1) How would you describe the “risk” the narrator took?

a) calculated

b) impetuous

c) unavoidable

d) navigable

Correct Answer: Option (b)

Q2) Select the correct option to fill in the blanks below:

risk: risky :: ______ : _______

a) danger: dangerously

b) hazard : hazardous

c) peril : imperilled

d) caution : precaution

Correct Answer: Option (b)

Q3) Based on the given extract,, choose the option that lists the meme which would be the most appropriate response to “…it was an easy flight”?

a) Option (i)

b) Option (ii)

c) Option (iii)

d) Option (iv)

CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying-3

Correct Answer: Option (c)

Q4) In what way might the reference to the Dakota as “old” be relevant?

a) Its antique value made it expensive and precious to the narrator.

b) It is employed by the narrator as a term of endearment.

c) It did not have enough fuel to fly around the storm clouds.

d) Its ability to negotiate the storm clouds might have been suspect.

Correct Answer: Option (d)

Q5) Read the statements given below, and then select the option that best describes the given statements.

Statement I – The narrator’s desire to reach home and see his family made him complacent.

Statement II – The narrator was unaware of the threat that the adversarial storm clouds presented.

Statement III – The narrator’s decision making was quick but irresponsible as well as dangerous.

a) Statement I is False, Statement II is True, Statement III cannot be inferred

b) Statement I and III are True, Statement II cannot be inferred.

c) Statement I cannot be inferred, Statement II is False, Statement III is True.

d) Statement I and II are False, Statement III is True.

Correct Answer: Option (c)

Extract 2:

I was safe! I turned to look for my friend in the black aeroplane, but the sky was empty. There was nothing there. The black aeroplane was gone. I could not see it anywhere. I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota near the control tower. I went and asked a woman in the control centre where I was and who the other pilot was. I wanted to say ‘Thank you’. She looked at me very strangely, and then laughed. “Another aeroplane? Up there in this storm? No other aeroplanes were flying tonight. Yours was the only one I could see on the radar.” So, who helped me…

Q1) Why do you think the woman in the control centre laughed?

a) She found the narrator funny.

b) She thought his question preposterous.

c) She thought he was teasing her.

d) She was relieved the narrator was safe.

Correct Answer: Option (b)

Q2) Select the option that correctly tracks the progression of emotions experienced by the narrator in the given extract.

a) excited – surprised – relieved – grateful – perplexed

b) relieved – confused – curious – dejected – panic-stricken

c) optimistic – lonely – calm – elated – appreciative

d) triumphant – reassured– inquisitive – thankful – uncertain

Correct Answer: Option (a)

Q3) The narrator exclaimed that he was “safe”. Which of the following represented the most immediate threat to the narrator’s safety?

a) The black mountain-like storm cloud

b) The depletion of fuel in the last fuel tank

c) Being lost due to non-functioning equipment

d) The old rattling Dakota aeroplane

Correct Answer: Option (b)

Q4) Filled with questions, the narrator decides to place an advertisement in the local newspaper to look for his “friend”.

Read the advertisement given below and select the option that includes the most appropriate solutions for the blanks:

Looking for a pilot of a black aeroplane who (i) _______ an old Dakota out of storm clouds late last night, but (ii) _______ before the Dakota pilot could express his gratitude after landing. Though the control centre and radar did not (iii) _______ its presence, the Dakota pilot would really appreciate it if his friend reached out. Please contact the Dakota pilot at 5200100110. In deep gratitude and eager (iv) ______, XXX

a) (i) guided; (ii) disappeared; (iii) register; (iv) anticipation

b) (i) took; (ii) landed; (iii) acknowledge; (iv) appreciation

c) (i) brought; (ii) went away; (iii) confirm; (iv) expectation

d) (i) helped; (ii) vanish; (iii) make note; (iv) excitement

Correct Answer: Option (a)

Q5) Choose the option that correctly matches the idioms in Column A to the story’s events in column B:

Column A – Idioms

Column B – Story events

1. Every cloud has a silver lining.

(i) The narrator really wanted to have a hearty English breakfast, even though he really ought to have turned back.

2. To be on cloud nine.

(ii) The man in the other plane waved at the narrator and asked him to follow, closely drawing him out.

3. To have your head in the clouds.

(iii) The compass and other instruments stopped working. The radio was dead too.

4. gathering clouds.

(iv) And there it was – the well-lit runway. An airport. The narrator could safely land.

a) 1-(iv); 2-(iii); 3-(ii); 4-(i)

b) 1-(iii); 2-(i); 3-(iv); 4-(ii)

c) 1-(i); 2-(ii); 3-(iii); 4-(iv)

d) 1-(ii); 2-(iv); 3-(i); 4-(iii)

Correct Answer: Option (d)

We hope students have found this information on “CBSE Class 10 English MCQ Chapter 3 Two Stories about Flying” useful for their exam preparation. Keep learning and stay tuned for further updates on the CBSE Exam. Download BYJU’S App and subscribe to the YouTube channel to access interactive study videos.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class