Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 12 Preparation of 2-Naphthol Aniline Dye Viva Questions with Answers

Q1. What is the chemical formula of the 2-naphthol aniline dye?

Answer: The chemical formula of the 2-naphthol aniline dye is C16H12N2O.

Q2. What is the colour of the 2-naphthol aniline dye?

Answer: The colour of the 2-naphthol aniline dye is scarlet red.

Q3. What is the colour of pure aniline?

Answer: The shade of pure aniline star yellow. However, on exposing it to air and light, it turns red-brown.

Q4. What are the applications of azo dye?

Answer: Azo dyes are predominantly used in textile, paper manufacturing and printing units. They work as an artificial colourant.

Q5. What is the diazotization reaction?

Answer: Diazotization reaction refers to the organic reaction class that implicates the reaction of primary aromatic amines with nitrous acid to form diazonium salt. It occurs at a low temperature (between 0 – 5° C).

diazotization reaction

Q6. What is a coupling reaction?

Answer: Coupling reaction refers to the organic reaction class that implicates the joining of two chemical species together with the help of a metal catalyst.

Example of coupling reaction:

coupling reaction

Q7. Which of the following compounds on diazotisation followed by coupling with beta-naphthol will form an azo dye?

  1. p-Toluidine
  2. N-Methylaniline
  3. Benzylamine

Answer: p-Toluidine on diazotisation and coupling with beta-naphthol will form an azo dye as it is a primary amine.

Q8. Draw the structure of the 2-naphthol aniline dye?

Answer:

Q9. What is an acetylating agent? Give an example.

Answer: A reagent that bonds an acetyl group onto an organic molecule is called an acetylating agent. Example: Acetic anhydride and acetyl chloride.

Q10. What is a nitrating mixture?

Answer: A nitrating mixture is the solution of concentrated nitric acid and sulphuric acid.

Q11. How can we synthesise 2-naphthol aniline dye?

Answer: synthesis of 2-naphthol aniline dye

Download Class 12 Chemistry Viva questions on Preparation of 2-Naphthol Aniline Dye by clicking the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

DOWNLOAD

App NOW