Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 12 Preparation of p-Nitroacetanilide Viva Questions with Answers

Q1. Draw the structure of p-nitroacetanilide?

Answer:

Q2. What is the chemical formula of p-nitroacetanilide?

Answer: The chemical formula of p-nitroacetanilide is C8H8N2O3.

Q3. What is the IUPAC name of p-nitroacetanilide?

Answer: The IUPAC name of p-nitroacetanilide is N-(4-nitrophenyl)acetamide.

Q4. How will you synthesise p-nitroacetanilide?

Answer:

Q5. What is a nitrating mixture?

Answer: Nitrating mixture is the solution of concentrated nitric acid and sulphuric acid.

Q6. How will you separate the mixture of o-nitroacetanilide and p-nitroacetanilide?

Answer: We can separate the mixture of o-nitroacetanilide and p-nitroacetanilide by dissolving it in ethanol. o-nitroacetanilide is more soluble in ethanol than p-nitroacetanilide. Thus o-nitroacetanilide remains in the mother liquor, and we can separate p-nitroacetanilide by crystallisation.

Q7. Why is the major product formed is para directing?

Answer: The major product formed is para directing because the reaction is an electrophilic substitution reaction, and the nitronium ion formed is ortho and para directing. There is a steric hindrance at the orthocentre. Thus, the major product formed is para directing.

Q8. What is the colour of p-nitroacetanilide?

Answer: p-nitroacetanilide is colourless.

Q9. What is p-nitroacetanilide?

Answer: p-nitroacetanilide or 4-nitroacetanilide is a chemical compound that is a nitro derivative of acetanilide. It is synthesised from the reaction between acetanilide and nitrating mixture.

Q10. What are the applications of p-nitroacetanilide?

Answer: p-nitroacetanilide is used in pharmaceuticals to prepare paracetamol and phenacetin. It is also used as an intermediate for preparing dyes, antioxidants and gasoline.

Download Class 12 Chemistry Viva questions on the preparation of p-nitroacetanilide by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

DOWNLOAD

App NOW