Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling MCQs

Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling MCQs (Questions and Answers) are available here online for students. These objective questions are prepared by our experts, as per the CBSE syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The chapter-wise MCQs are provided at BYJU’S to make every student understand each concept and help them to score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling MCQs with the given PDF here.

MCQs on Class 8 Data Handling

Multiple Choice Questions (MCQs) are available for Class 8 Chapter 5 Data Handling chapter here. Each question contains four options, out of which one is the correct answer. Students have to observe the problem and choose the correct answer.

1. Pictorial representation of data using symbols is known as:

A. Bar graph

B. Pictograph

C. Pie chart

D. None of these

Answer: B

2. Double bar graphs display ______ sets of data simultaneously.

A. Four

B. Three

C. Two

D. No

Answer: C

3. _________ gives the number of times a particular entry occurs.

A. Organisation of data

B. Collection of Data

C. Representation of Data

D. Frequency distribution table

Answer: D

4. In the grouped data, each of the group is called:

A. Class interval

B. Collection of data

C. Frequency

D. Grouped frequency distribution

Answer: A

5. If 20-30 is the class interval of grouped data, then the lower class limit is:

A. 50

B. 30

C. 20

D. 10

Answer: C

6. The difference between the upper-class limit and lower class limit of a class interval is called:

A. Frequency

B. Width

C. Grouped data

D. Ungrouped data

Answer: B

7. The width or size of the class interval 30-40 is:

A. 10

B. 30

C. 40

D. 70

Answer: A

Explanation: Width of class interval = upper class limit-lower class limit

= 40 – 30

= 10

8. If a coin is flipped in the air, what is the probability of getting a tail?

A. 0

B. ½

C. 1

D. 2

Answer: B

Explanation: A coin has two sides, Head and tails.

Probability = Number of possible outcomes/Total number of outcomes

We know that the tail is present on one side of a coin and in total there could be two outcomes H & T.

Hence, the probability of getting a tail = ½

9. A bag has 4 red balls and 4 green balls, what is the probability of getting a red ball randomly?

A. 1/4

B. 1/8

C. 1/2

D. 0

Answer: C

Explanation: Total number of balls in bag = 4 + 4 = 8

Total number of red balls = 4

Probability of getting a red ball = 4/8 = ½

10. If a die is thrown in the air, the probability of getting even numbers is:

A. ½

B. ⅙

C. ⅓

D. ⅔

Answer: A

Explanation: A die has six sides each consisting numbers from 1 to 6, i.e. {1, 2, 3, 4, 5, 6}.

Total possible outcomes = 6

Number of even numbers on a die = 3

i.e. {2, 4, 6}

Probability = 3/6 = 1/2


Check the given table, and give the correct answers to the following questions.

Range of Marks Obtained Number of students
250 – 300 10
300 – 350  12
350 – 400 14
400 – 450 13
450 – 500 11

11. What is the total number of students for all ranges?

A. 12
B. 14
C. 50
D. 60

Answer: D. 60

Explanation: Total number of students = 10 + 14 + 12 + 13 + 11 = 60

12. How many students secured marks between 250 – 300?

A. 10
B. 11
C. 13
D. 14

Answer: A

13. What is the upper limit in the given frequency distribution table?

A. 350
B. 450
C. 500
D. 400

Answer: A. 500

Explanation: The last class has the upper limit of 500, which is the upper limit for the whole table.

14. How many students come under the marks range of 300 – 400?

A. 12
B. 26
C. 14
D. 25

Answer: B.24

Explanation:
Number of students from 300 – 350 = 12
Number of students from 350 – 400 = 14
Thus, the total number of students from 300 – 400 = 12 + 14 = 26

15. What is the size of the class interval?

A. 30
B. 40
C. 50
D. 55

Answer: C. 50

Explanation: For any class, we can determine the class interval, by subtracting the lower limit from upper limit.
500 – 450 = 50
450 – 400 = 50


16. A die is thrown. What is the probability of getting even prime number?

A. ⅙
B. ½
C. ⅓
D. ⅕

Answer: A. 1/6

Explanation: When a die is thrown,
Number of total possible outcomes = 6
Number of even prime numbers = 1 (2 is the only even prime number)
Thus, the probability of getting a even prime number,
P = 1/6

17. When a coin is tossed, what are the possible outcomes?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 0

Answer: B

Explanation: The possible outcomes are Head and Tail.

18. When two coins are tossed, then what is the probability of getting Tails for both the coins?

A. ½
B. ¼
C. ⅓
D. None of these

Answer: B.¼

Explanation: When two coins are tossed, then the possible outcomes will be:
HH, HT, TH, TT
Thus, probability of getting tails for both the coins = ¼

19. The number of times that a particular entry occurs is called:

A. Frequency
B. Class-interval
C. Raw data
D. Range

Answer: A. Frequency

20. What is the number of possible outcomes, when two dies are thrown, simultaneously?

A. 6
B. 12
C. 36
D. None of these

Answer: C. 36
Explanation: Number of possible outcomes of each dies = 6
For two dies, number of possible outcomes = 6 x 6 = 36

8 Comments

  1. Question 6.
    Solve the given equation 3\frac { 1 }{ x } × 5\frac { 1 }{ 4 } = 17\frac { 1 }{ 2 }

  2. VERY GOOD MCQ

  3. Best MCQS for quiz

  4. This MCQ question are very useful for my examination preparation. Thank you for this MCQ questions

  5. 3\frac { 1 }{ x } × 5\frac { 1 }{ 4 } = 17\frac { 1 }{ 2 }
    (3x+1)/x × 21/4 = 35/2
    (3x+1)/x = 35/2 × 4/21 = 10/3
    On cross multiplying;
    3(3x+1) = 10 x
    9x + 3 = 10 x
    x = 3

  6. I got a lot of help from all your notes thanks you very nice notes

  7. nice mcq for prepare to the test nice amazing and awesome very nice to read it

  8. Best MCQ for online test

Leave a Comment Cancel reply

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class