Class 8 Maths Chapter 5 Data Handling MCQs

Class 8 Maths Chapter 5 (Data Handling) MCQs are available here online for students. These objective questions are prepared by our experts, as per CBSE syllabus and NCERT guidelines. The chapter-wise MCQs are provided at BYJU’S to make every student understand each concept and help them to score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

MCQs on Class 8 Data Handling

Multiple Choice Questions (MCQs) are available for Class 8 Data Handling chapter here. Each question contains four options, out of which one is the correct answer. Students have to observe the problem and choose the correct answer.

1. Pictorial representation of data using symbols is known as:

A. Bar graph

B. Pictograph

C. Pie chart

D. None of these

Answer: B

2. Double bar graphs display ______ sets of data simultaneously.

A. Four

B. Three

C. Two

D. No

Answer: C

3. _________ gives the number of times a particular entry occurs.

A. Organisation of data

B. Collection of Data

C. Representation of Data

D. Frequency distribution table

Answer: D

4. In the grouped data, each of the group is called:

A. Class interval

B. Collection of data

C. Frequency

D. Grouped frequency distribution

Answer: A

5. If 20-30 is the class interval of grouped data, then the lower class limit is:

A. 50

B. 30

C. 20

D. 10

Answer: C

6. The difference between the upper-class limit and lower class limit of a class interval is called:

A. Frequency

B. Width

C. Grouped data

D. Ungrouped data

Answer: B

7. The width or size of the class interval 30-40 is:

A. 10

B. 30

C. 40

D. 70

Answer: A

Explanation: Width of class interval = upper class limit-lower class limit

= 40 – 30

= 10

8. If a coin is flipped in the air, what is the probability of getting a tail?

A. 0

B. ½

C. 1

D. 2

Answer: B

Explanation: A coin has two sides, Head and tails.

Probability = Number of possible outcomes/Total number of outcomes

We know that the tail is present on one side of a coin and in total there could be two outcomes H & T.

Hence, the probability of getting a tail = ½

9. A bag has 4 red balls and 4 green balls, what is the probability of getting a red ball randomly?

A. 1/4

B. 1/8

C. 1/2

D. 0

Answer: C

Explanation: Total number of balls in bag = 4 + 4 = 8

Total number of red balls = 4

Probability of getting a red ball = 4/8 = ½

10. If a die is thrown in the air, the probability of getting even numbers is:

A. ½

B. ⅙

C. ⅓

D. ⅔

Answer: A

Explanation: A die has six sides each consisting numbers from 1 to 6, i.e. {1, 2, 3, 4, 5, 6}.

Total possible outcomes = 6

Number of even numbers on a die = 3

i.e. {2, 4, 6}

Probability = 3/6 = 1/2

6 Comments

  1. Question 6.
    Solve the given equation 3\frac { 1 }{ x } × 5\frac { 1 }{ 4 } = 17\frac { 1 }{ 2 }

  2. VERY GOOD MCQ

  3. Best MCQS for quiz

  4. This MCQ question are very useful for my examination preparation. Thank you for this MCQ questions

  5. Solve the given equation 3\frac { 1 }{ x } × 5\frac { 1 }{ 4 } = 17\frac { 1 }{ 2 }

    1. 3\frac { 1 }{ x } × 5\frac { 1 }{ 4 } = 17\frac { 1 }{ 2 }
      (3x+1)/x × 21/4 = 35/2
      (3x+1)/x = 35/2 × 4/21 = 10/3
      On cross multiplying;
      3(3x+1) = 10 x
      9x + 3 = 10 x
      x = 3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class