Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry MCQs

Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry MCQs are provided here online to solve. These objective type questions are given with correct answers and detailed explanations. Students can solve these chapter-wise problems provided, as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Also, check Important Questions for Class 9 Maths.

MCQs on Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry

Multiple choice questions for Euclid’s geometry chapter are provided here with four options for each question. Students have to choose the right answer.

1) A solid has __________dimensions.

a. One

b. Two

c. Three

d. Zero

Answer: c

Explanation: A solid is a three-dimensional object.

2) A point has _______ dimension.

a. One

b. Two

c. Three

d. Zero

Answer: d

Explanation: A point is always dimensionless.

3) The shape of the base of a Pyramid is:

a. Triangle

b. Square

c. Rectangle

d. Any polygon

Answer: d

Explanation: A pyramid base could have any polygon shape.

4) The boundaries of solid are called:

a. Surfaces

b. Curves

c. Lines

d. Points

Answer: a

5) A surface of shape has:

a. Length, breadth and thickness

b. Length and breadth only

c. Length and thickness only

d. Breadth and thickness only

Answer: b

6) The edges of the surface are :

a. Points

b. Curves

c. Lines

d. None of the above

Answer: c

7) Which of these statements do not satisfy Euclid’s axiom?

a. Things which are equal to the same thing are equal to one another

b. If equals are added to equals, the wholes are equal.

c. If equals are subtracted from equals, the remainders are equal.

d. The whole is lesser than the part.

Answer: d

8) Which of the following statements are true?

a. Only one line can pass through a single point.

b. There is an infinite number of lines which pass through two distinct points.

c. A terminated line can be produced indefinitely on both the sides

d. If two circles are equal, then their radii are unequal.

Answer: c

9) The line drawn from the center of the circle to any point on its circumference is called:

a. Radius

b. Diameter

c. Sector

d. Arc

Answer: a

10) There are ________ number of Euclid’s Postulates

a. Three

b. Four

c. Five

d. Six

Answer: c

11) Euclid’s fifth postulate is

(a) The whole is greater than the part

(b) All right angles are equal to one another.

(c) If a straight line falling on two straight lines makes the interior angles on the same

side of it taken together less than two right angles, then the two straight lines if

produced indefinitely, meet on that side on which the sum of angles is less than two

right angles

(d) A circle may be described with any centre and any radius

Answer: c

Explanation: Euclid’s fifth postulate is If a straight line falling on two straight lines makes the interior angles on the same side of it taken together less than two right angles, then the two straight lines if produced indefinitely, meet on that side on which the sum of angles is less than two right angles.

12) The three steps from solids to points are: 

(a) Lines – points – surfaces – solids

(b) Lines – surfaces – points – solids

(c) Solids – lines – surfaces – points 

(d) Solids – surfaces – linepoint

Answer: d

Explanation: The three steps from solids to points are Solids to surfaces and surfaces to line points.

13) Axioms are assumed 

(a) Theorems

(b) Definitions

(c) Universal truths specific to geometry

(d) Universal truths in all branches of mathematics

Answer: d

Explanation:  Axioms are assumed universal truths in all branches of mathematics and no mathematical deduction is needed to prove them.

14) Which of the following needs a proof?

(a) Definition

(b) Postulate

(c) Theorem

(d) Axiom

Answer: c

Explanation: The theorem needs a proof. Whereas definition, axiom and postulates are self-evident and do not require any proof.

15) It is known that if x + y = 10 then x + y + z = 10 + z. Euclid’s axiom that illustrates this statement is

(a) First Axiom

(b) Second Axiom

(c) Third axiom

(d) Fourth Axiom

Answer: b

Explanation: By using Euclid’s second axiom, if equals are added to equals then wholes are equal. Hence, if z has been added to both the sides of equation x + y = 10, then it becomes  x + y + z = 10 + z.

16) ‘Lines are parallel if they do not intersect’ is stated in the form of

(a) Definition

(b) Proof

(c) Postulate

(d) Axiom

Answer: a

Explanation:  ‘Lines are parallel if they do not intersect’ is stated in the form of definition. The definition is a statement that gives the exact meaning of the word.

17) The side faces of a pyramid are:

(a) Square

(b) Triangles

(c) Polygons

(d) Trapezium

Answer: b

Explanation: The side faces of a pyramid are triangles. 

18) Euclid stated that all right angles are equal to each other in the form of

(a) Definition

(b) Proof

(c) Postulate

(d) Axiom 

Answer: c

Explanation: Euclid stated that all right angles are equal to each other in the form of a postulate. According to Euclid’s fourth postulate, all right angles are equal to each other

19) The number of interwoven isosceles triangles in Sriyantra (in the Atharvaveda) is:

(a) 7

(b) 8

(c) 9

(d) 11

Answer: c

Explanation: The number of interwoven isosceles triangles in Sriyantra (in the Atharvaveda) is nine.

20) The things which are double of the same thing are 

(a) equal

(b) unequal

(c) double of the same thing

(d) halves of the same thing

Answer: a

Explanation: The things which are double of the same thing are equal. According to the Euclidian axiom, the things which are double the same thing are equal to each other. For example, if 2a = 2b, then a =b.

Stay tuned with BYJU’S – The Learning App and download the app today to get more class-wise concepts.

1 Comment

  1. It’s very useful

Leave a Comment Cancel reply

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class