NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7

BYJU’S presents the best-in-class NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 7 that comprises one prose – “Glimpses of India”, which has three stories – “I. A Baker from Goa”, “II. Coorg” and “III. Tea from Assam” as well as one poem – “The Trees”. The NCERT Solutions of Class 10 are curated by our panel of subject-matter experts to provide the most accurate solutions for Class 10 students. The solutions are designed in simple language that help students to grasp extensive understanding of this unit, prepare accordingly and attempt questions in the English exam with full vigour.

NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7:- Download PDF

 

ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 01
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 02
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 03
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 04
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 05
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 06
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 07
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 08
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 09
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 10
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 11
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 12
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 13
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 14
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 15
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 16
ncert solutions first flight class 10 english chapter 7 17

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7

Access answers to NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7 Glimpses of India: I – A Baker from Goa, II – Coorg and III – Tea from Assam

Glimpses of India

I. A Baker from Goa

Oral Comprehension Check (Page 86)

Question 1:

What are the elders in Goa nostalgic about?

Answer:

The elders in Goa are nostalgic about the good old Portuguese days and their love for the famous bread and loaves. The writer also mentions that although the eaters of loaves have vanished, but the makers still do exist.

Question 2:

Is bread-making still popular in Goa? How do you know?

Answer:

Yes, bread-making is still popular in Goa. It is evident from the fact when the narrator states that the eaters have gone away, but the makers still exist. The presence of the mixers, moulders and the ones who bake the loaves and the time tested furnaces are a proof of their existence.

Question 3:

What is the baker called?

Answer:

A baker is popularly known as a pader in Goa.

Question 4:

When would the baker come everyday? Why did the children run to meet him?

Answer:

The baker would come twice everyday—once he would set out early in the morning and the second time when he returned after emptying his huge basket by selling all his bread.

The children would run to meet him as they loved to eat loaves and longed to have bread-bangles which they chose carefully. Sometimes it was sweet bread of special make.

Oral Comprehension Check (Page 87)

Question 1:

Match the following. What is a must

(i) as marriage gifts? – cakes and bolinhas

(ii) for a party or a feast? – sweet bread called bol

(iii) for a daughter’s engagement? – bread

(iv) for Christmas? – sandwiches

Answer:

(i) as marriage gifts? – sweet bread called bol

(ii) for a party or a feast? – bread

(iii) for a daughter’s engagement? – sandwiches

(iv) for Christmas? – cakes and bolinhas

Question 2:

What did the bakers wear: (i) in the Portuguese days? (ii) when the author was young?

Answer:

(i) In the Portuguese days, the bakers were usually dressed up in a peculiar dress known as the kabai. It was a single-piece long frock reaching down to the knees.

(ii) During the author’s childhood days, he saw the bakers used to wear a shirt and trousers which were shorter than full-length ones and longer than half pants.

Question 3:

Who invites the comment — “he is dressed like a pader”? Why?

Answer:

Any person who wears a half-pant that reaches just below the knees invites this comment— “he is dressed like a pader”. This is because the baker who is popularly known as a pader in Goa, used to dress in a similar fashion.

Question 4:

Where were the monthly accounts of the baker recorded?

Answer:

The bakers usually collected his bills at the end of the month and their monthly accounts were recorded on some wall in the house with a pencil.

Question 5:

What does a ‘jackfruit-like appearance’ mean?

Answer:

A ‘jackfruit-like appearance’ means a plump physique. A baker used to resemble such a physique since it was believed that he and his family never starved. Baking was a lucrative profession and the baker, his family and his servants always looked happy and prosperous with their physical appearance.

Thinking about the Text (Page 88)

Question 1:

Which of these statements are correct?

(i) The pader was an important person in the village in old times.

(ii) Paders still exist in Goan villages.

(iii) The paders went away with the Portuguese.

(iv) The paders continue to wear a single-piece long frock.

(v) Bread and cakes were an integral part of Goan life in the old days.

(vi) Traditional bread-baking is still a very profitable business.

(vii) Paders and their families starve in the present times.

Answer:

  1. Correct
  2. Correct
  3. Incorrect. The paders still exist in Goan villages.
  4. Incorrect. The bakers wear a shirt and trousers that are shorter than full-length ones and longer than half pants.
  5. Incorrect. Bread and cakes are still an integral part of Goan life.
  6. Correct
  7. Incorrect. Baking happens to be a profitable business in Goa.

Question 2:

Is bread an important part of Goan life? How do you know this?

Answer:

Yes, bread is an important part of Goan life. It is often used for marriage gifts and feasts. Bread is also used by mothers for preparing sandwiches during their daughter’s engagement. The author mentions that the fragrance of fresh loaves is loved by everyone in Goa. The elders are served with loaves and the youngsters long for bread-bangles. Therefore, it is necessary to have breads for all occasions in every household. Baking is therefore, considered a profitable business in Goa as people love to drool for tasty bread since the Portuguese days.

Question 3:

Tick the right answer. What is the tone of the author when he says the following?

(i) The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo can still be heard in some places. (nostalgic, hopeful, sad)

(ii) Maybe the father is not alive but the son still carries on the family profession. (nostalgic, hopeful, sad)

(iii) I still recall the typical fragrance of those loaves. (nostalgic, hopeful, naughty)

(iv) The tiger never brushed his teeth. Hot tea could wash and clean up everything so nicely, after all. (naughty, angry, funny)

(v) Cakes and bolinhas are a must for Christmas as well as other festivals. (sad, hopeful, matter-of-fact)

(vi) The baker and his family never starved. They always looked happy and prosperous. (matter-of-fact, hopeful, sad)

Answer:

(i) nostalgic

(ii) hopeful

(iii) nostalgic

(iv) funny

(v) matter-of-fact

(vi) matter-of-fact

Writing (Page 88-89)

Question I:

In this extract, the author talks about traditional bread-baking during his childhood days. Complete the following table with the help of the clues on the left. Then write a paragraph about the author’s childhood days.

Clues

Author’s childhood days

the way bread was baked

the way the pader sold bread

what the pader wore

when the pader was paid

how the pader looked

Answer:

Clues

Author’s childhood days

the way bread was baked

The bakers used to bake loaves in the mixers and moulders on age-old, time-tested furnaces that were never extinguished.

the way the pader sold bread

The baker made his musical entry on the scene with the ‘jhang, jhang’ sound of his specially made bamboo staff. One hand supported the basket on his head and the other banged the bamboo on the ground.

what the pader wore

The baker or bread-seller of those days had a peculiar dress known as the kabai. It was a single-piece long frock reaching down to the knees. In his childhood, he saw bakers wearing a shirt and trousers which were shorter than full-length ones and longer than half pants.

when the pader was paid

The baker usually collected his bills at the end of the month. Monthly accounts used to be recorded on some wall in pencil.

how the pader looked

The baker used to have a plump physique with a jackfruit-like physical appearance.

Question II:

  1. Compare the piece from the text (on the left below) with the other piece on Goan bakers (on the right). What makes the two texts so different? Are the facts the same? Do both writers give you a picture of the baker?

Our elders are often heard reminiscing nostalgically about those good old Portuguese days, the Portuguese and their famous loaves of bread. Those eaters of loaves might have vanished but the makers are still there. We still

have amongst us the mixers, the moulders and those who bake the loaves. Those age-old, time-tested furnaces still exist. The fire in the

furnaces had not yet been extinguished. The thud and the jingle of the traditional baker’s bamboo, heralding his arrival in the morning, can still be heard in some places.

May be the father is not alive but the son still carries on the family profession.

After Goa’s liberation, people used to say nostalgically that the Portuguese bread vanished with the paders. But the paders have

managed to survive because they have perfected the art of door-to-door delivery service. The paders pick up the knowledge of bread-making from traditions in the family. The leavened, oven-baked bread is a gift of the Portuguese to India.

[Adapted from Nandakumar Kamat’s ‘The Unsung Lives of Goan Paders’]

Answer:

Both the texts are more or less similar with the context that knowledge of bread-making flows down in the family like a tradition. Both the writers give a brief overview of a baker’s work. They have also mentioned how there are some children of bakers who work hard and follow the footsteps of their respective parents to keep the family profession alive.

  1. Now find a travel brochure about a place you have visited. Look at the description in the brochure. Then write your own account, adding details from your own experience, to give the reader a picture of the place, rather than an impersonal, factual description.

Answer:

Activity to be done by yourself.

(Note: Students can write about their personal experiences for this question.)

Group Discussion (Page 89)

Question 1:

In groups, collect information on how bakeries bake bread now and how the process has changed over time.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 2:

There are a number of craft-based professions which are dying out. Pick one of the crafts below. Make a group presentation to the class about the skills required, and the possible reasons for the decline of the craft. Can you think of ways to revive these crafts?

(i) Pottery (v) Carpentry

(ii) Batik work (vi) Bamboo weaving

(iii) Dhurri (rug) weaving (vii) Making jute products

(iv) Embroidery (viii) Handloom

Answer:

Activity to be done by yourself.

(Note: Students can write this answer as per their personal preferences.)

II. Coorg

Thinking about the Text (Page 92-93)

Question 1:

Where is Coorg?

Answer:

Coorg or Kodagu is the smallest district of Karnataka that is located midway between Mysore and Mangalore.

Question 2:

What is the story about the Kodavu people’s descent?

Answer:

The fiercely independent people of Coorg are believed to be the descendants of Greek or Arabic origin. As the story goes, a section of Alexander’s army moved south along the coast and settled there when they could not return to their country. These people married amongst the locals and their culture is apparent in the martial traditions, marriage and religious rites, which are distinct from the Hindu mainstream. This is the beautiful story about the Kodavu people’s descent.

Question 3:

What are some of the things you now know about

(i) the people of Coorg?

(ii) the main crop of Coorg?

(iii) the sports it offers to tourists?

(iv) the animals you are likely to see in Coorg?

(v) its distance from Bangalore, and how to get there?

Answer:

(i) The Coorgi or Kodagu people are fiercely independent people comprising martial men and beautiful women who are believed to have descended from the Greeks or the Arabs. They have a strong tradition of hospitality and they are more than willing to recount numerous tales of bravery that are related to the men of this region. As a matter of fact, the Kodavus are the only people in India who are permitted to carry firearms without a licence.

(ii) Coffee is the main crop of Coorg. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime corners of the town.

(iii) Coorg offers a variety of high-energy adventure sports that include river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing, mountain biking and trekking.

(iv) The animals that you are likely to see in Coorg include Macaques, Malabar squirrel, langurs, slender loris, wild elephants etc. You can also see birds, bees and butterflies giving you company around the corner.

(v) By road, Coorg is around 250 – 260 kilometres from Bangalore and there are two routes to reach there. One route is via Mysore, which is the most frequented one. The other route is via Neelamangal, Kunigal, Chanrayanapatna.

Question 4:

Here are six sentences with some words in italics. Find phrases from the text that have the same meaning. (Look in the paragraphs indicated)

(i) During monsoons it rains so heavily that tourists do not visit Coorg. (para 2)

(ii) Some people say that Alexander’s army moved south along the coast and settled there. (para 3)

(iii) The Coorg people are always ready to tell stories of their sons’ and fathers’ valour. (para 4)

(iv) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high-energy adventure sports of Coorg. (para 6)

(v) The theory of the Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist-belt they wear. (para 3)

(vi) Macaques, Malabar squirrels observe you carefully from the tree canopy. (para 7)

Answer:

(i) to keep many visitors away

(ii) As one story goes

(iii) are more than willing to recount

(iv) The most laidback individuals become converts to

(v) draws support from

(vi) keep a watchful eye

Thinking about Language (Page 93-94)

Collocations

Certain words ‘go together’. Such ‘word friends’ are called collocations. The collocation of a word is ‘the company it keeps’.

For example, look at the paired sentences and phrases below. Which is a common collocation, and which one is odd? Strike out the odd sentence or phrase.

(a) • ‘How old are you?’ (b) • a pleasant person

• ‘How young are you?’ • a pleasant pillow

Question 1:

Here are some nouns from the text.

culture

monks

surprise

experience

weather

tradition

Work with a partner and discuss which of the nouns can collocate with which of the adjectives given below. The first one has been done for you.

unique

terrible

unforgettable

serious

ancient

wide

sudden

(i) culture: unique culture, ancient culture

(ii) monks: ___________________________________________________________

(iii) surprise: __________________________________________________________

(iv) experience: _________________________________________________________

(v) weather: ___________________________________________________________

(vi) tradition: ___________________________________________________________

Answer:

(i) culture: unique culture, ancient culture

(ii) monks: unique monks, serious monks

(iii) surprise: unforgettable surprise, sudden surprise, terrible surprise, unique surprise

(iv) experience: unique experience, unforgettable experience, terrible experience

(v) weather: terrible weather

(vi) tradition: unique tradition, ancient tradition

Question 2:

Complete the following phrases from the text. For each phrase, can you find at least one other word that would fit into the blank?

(i) tales of ______________________ (ii) coastal _____________________________

(iii) a piece of ____________________ (iv) evergreen ___________________________

(v) ___________________ plantations (vi) _____________________________ bridge

(vii) wild _______________________

You may add your own examples to this list.

Answer:

  1. tales of valour
  2. coastal town
  3. a piece of heaven
  4. evergreen rainforests
  5. coffee plantations
  6. rope bridge
  7. wild creatures

Here are the alternate word that could fit the blank:

  1. tales of bravery
  2. coastal village/belt
  3. a piece of cake
  4. evergreen forest/jungle
  5. banana/tea plantations
  6. concrete bridge
  7. wild animals

III. Tea from Assam

Thinking about the Text (Page 96-97)

Question I:

1. Look at these words: upkeep, downpour, undergo, dropout, walk-in. They are built up from a verb (keep, pour, go, drop, walk) and an adverb or a particle (up, down, under, out, in).

Use these words appropriately in the sentences below. You may consult a dictionary.

(i) A heavy ____________________ has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.

(ii) Rakesh will __________________________________ major surgery tomorrow morning.

(iii) My brother is responsible for the ____________________________of our family property.

(iv) The ________________________________ rate for this accountancy course is very high.

(v) She went to the Enterprise Company to attend a __________________________ interview.

Answer:

(i) A heavy downpour has been forecast due to low pressure in the Bay of Bengal.

(ii) Rakesh will undergo major surgery tomorrow morning.

(iii) My brother is responsible for the upkeep of our family property.

(iv) The dropout rate for this accountancy course is very high.

(v) She went to the Enterprise Company to attend a walk-in interview.

2. Now fill in the blanks in the sentences given below by combining the verb given in brackets with one of the words from the box as appropriate.

over

by

through

out

up

down

(i) The Army attempted unsuccessfully to ______________________ the Government. (throw)

(ii) Scientists are on the brink of a major _____________________ in cancer research. (break)

(iii) The State Government plans to build a ________________ for Bhubaneswar to speed up traffic on the main highway. (pass)

(iv) Gautama’s ________________ on life changed when he realised that the world is full of sorrow. (look)

(v) Rakesh seemed unusually _________________________ after the game. (cast)

Answer:

(i) The Army attempted unsuccessfully to overthrow the Government.

(ii) Scientists are on the brink of a major breakthrough in cancer research.

(iii) The State Government plans to build a bypass for Bhubaneswar to speed up traffic on the main highway. (pass)

(iv) Gautama’s outlook on life changed when he realised that the world is full of sorrow.

(v) Rakesh seemed unusually downcast after the game.

Question II:

Notice how these -ing and -ed adjectives are used.

(a) Chess is an interesting game.

I am very interested in chess.

(b) Going trekking in the Himalayas this summer is an exciting idea.

We are very excited about the trek.

(c) Are all your school books this boring?

He was bored as he had no friends there.

The -ing adjectives show the qualities that chess, trekking, or these books have: they cause interest, excitement, or boredom in you. The —ed/—en adjectives show your mental state, or your physical state: how you feel in response to ideas, events or things.

1. Think of suitable -ing or -ed adjectives to answer the following questions. You may also use words from those given above.

How would you describe

(i) a good detective serial on television? _________________________________________

(ii) a debate on your favourite topic ‘Homework Should Be Banned’? ______________________

(iii) how you feel when you stay indoors due to incessant rain? __________________________

(iv) how you feel when you open a present? _______________________________________

(v) how you feel when you watch your favourite programme on television? __________________

(vi) the look on your mother’s face as you waited in a queue? ____________________________

(vii) how you feel when tracking a tiger in a tiger reserve forest? __________________________

(viii) the story you have recently read, or a film you have seen? ___________________________

Answer:

(i) a good detective serial on television? Interesting

(ii) a debate on your favourite topic ‘Homework Should Be Banned’? Exciting

(iii) how you feel when you stay indoors due to incessant rain? Bored

(iv) how you feel when you open a present? Excited

(v) how you feel when you watch your favourite programme on television? Interested

(vi) the look on your mother’s face as you waited in a queue? Fatigued

(vii) how you feel when tracking a tiger in a tiger reserve forest? Thrilled

(viii) the story you have recently read, or a film you have seen? Interesting

2. Now use the adjectives in the exercise above, as appropriate, to write a paragraph about Coorg.

Answer:

Activity to be done by yourself.

Speaking and Writing (Page 97-98)

Question 1:

Read the following passage about tea.

India and tea are so intertwined together that life without the brew is unimaginable. Tea entered our life only in the mid-nineteenth century when the British started plantations in Assam and Darjeeling! In the beginning though, Indians shunned the drink as they thought it was a poison that led to umpteen diseases. Ironically, tea colonised Britain where it became a part of their social diary and also led to the establishment of numerous tea houses.

Today, scientific research across the world has attempted to establish the beneficial qualities of tea — a fact the Japanese and the Chinese knew anyway from ancient times, attributing to it numerous medicinal properties.

[Source: ‘History: Tea Anytime’ by Ranjit Biswas from Literary Review, The Hindu, 1 October 2006]

Collect information about tea, e.g. its evolution as a drink, its beneficial qualities. You can consult an encyclopedia or visit Internet websites. Then form groups of five and play the following roles: Imagine a meeting of a tea planter, a sales agent, a tea lover (consumer), a physician and a tea-shop owner. Each person in the group has to put forward his/her views about tea. You may use the following words and phrases.

• I feel … • It is important to know …

• I disagree with you … • I think that tea …

• I would like you to know … • I agree with …

• It is my feeling … • I suggest …

• May I know why you … • I am afraid …

Answer:

Activity to be done by yourself.

Question 2:

You are the sales executive of a famous tea company and you have been asked to draft an advertisement for the product. Draft the advertisement using the information you collected for the role play. You can draw pictures or add photographs and make your advertisement colourful.

Answer:

Activity to be done by yourself.


Access answers to NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7 Poem – The Trees

Question 1:

(i) Find, in the first stanza, three things that cannot happen in a treeless forest.

(ii) What picture do these words create in your mind: “… sun bury its feet in shadow…”? What could the poet mean by the sun’s ‘feet’?

Answer:

(i) The three things that cannot happen in a treeless forest are listed below:

  1. the sitting of a bird on trees,
  2. the hiding of insects on the trees,
  3. the sun burying its feet in the shadow of the forest.

(ii) The sun’s ‘feet’ refers to the heat and rays of the sun that fall on the ground. Since there are no trees, there will be no shadow, the sun rays will fall on the ground directly. However, in a forest full of trees, the shadow hides the sun rays and it appears that the sun is burying its feet in the shadow of the trees in the forest.

Question 2:

(i) Where are the trees in the poem? What do their roots, their leaves, and their twigs do?

(ii) What does the poet compare their branches to?

Answer:

(i) In the poem, the trees are confined within the limits of the poet’s house. Their roots work all night to separate themselves from the cracks in the veranda floor. The leaves make attempts to move towards the glass and exert pressure to break it, while the small twigs get stiff and tight with exertion.

(ii) The poet compares the ‘long-cramped’ branches shuffling under the roof to newly discharged patients from a hospital who look half-disoriented and confused after suffering long illnesses as they move towards the clinic doors. The large branches of the trees become cramped under the roof as they want to be set free so that they are able to spread themselves fully in the open air outside.

Question 3:

(i) How does the poet describe the moon: (a) at the beginning of the third stanza, and (b) at its end? What causes this change?

(ii) What happens to the house when the trees move out of it?

(iii) Why do you think the poet does not mention “the departure of the forest from the house” in her letters? (Could it be that we are often silent about important happenings that are so unexpected that they embarrass us? Think about this again when you answer the next set of questions.)

Answer:

(i) At the beginning of the third stanza, the poet mentions that the full moon is shining in the open sky in the fresh night. Towards the end of the stanza, she describes that the moon breaks into many pieces just like a cracked mirror and shines on the heads of the tallest oak trees. As the trees move outside from her home, they cover some moonlight and it can be seen only in small portions. This justifies the fact when the poet says that the moon has broken into pieces.

(ii) When the trees move out of the house, the glasses break and the smell of leaves and lichen still reach the rooms of the house like a voice.

(iii) The poet scarcely mentions about “the departure of the forest from the house” in her letters because human beings generally don’t care for nature in the first place. Hence, she thinks that nobody would be interested to know how hard the trees are trying to set themselves free. She also mentions that if humans would have really cared for the trees, they would never think of destroying them. Therefore, we can understand that the poet could feel the whole beauty of trees moving back to the forest and she was immensely happy to realise it.

Question 4:

Now that you have read the poem in detail, we can begin to ask what the poem might mean. Here are two suggestions. Can you think of others?

(i) Does the poem present a conflict between man and nature? Compare it with A Tiger in the Zoo. Is the poet suggesting that plants and trees, used for ‘interior decoration’ in cities while forests are cut down, are ‘imprisoned’, and need to ‘break out’?

(ii) On the other hand, Adrienne Rich has been known to use trees as a metaphor for human beings; this is a recurrent image in her poetry. What new meanings emerge from the poem if you take its trees to be symbolic of this particular meaning?

Answer:

The poem may connote different meanings to different readers. The poet tries to explain two different things using the same metaphors in the poem.

(i) Yes, the poem presents a conflict between man and nature. Humans have always had the tendency to damage or harm nature without even realizing the usefulness and the benefits that mankind derives from it. They do mass deforestation which disturbs the environmental balance and results in destruction of natural scenic beauty. Man try to contain plants and trees within limited spaces that deny their natural freedom. Due to this reason, the branches of the trees want to spread themselves and feel the fresh air outside. Similarly, in the poem ‘A Tiger in the Zoo’, the poet shows that animals which are kept in cages are unable to enjoy their freedom as even they want to be set free and run around freely in the open space.

(ii) If trees have been used as a metaphor for human beings, then it could be said that just like trees, humans would also like to break away from the shackles of their busy schedules and restricting boundaries that life puts on them. Although men strive harder in their daily routines to earn a living, they don’t always have the privilege to enjoy its benefits. Modern life brings in a lot of physical comfort, but also has its equal share of drawbacks. Hence, even man wants to break free from all his tasks and enjoy the peaceful nature out in the open just like the trees.

Question 5:

You may read the poem ‘On Killing a Tree’ by Gieve Patel (Beehive – Textbook in English for Class IX, NCERT). Compare and contrast it with the poem you have just read.

Answer:

Activity to be done by yourself.


You can download these NCERT Solutions for Class 10 English in PDF format, through the links provided below. Given below are some brief descriptions of the prose and poem included under NCERT Solutions for Class 10 English Chapter 7.

Glimpses of India (Prose)

I. A Baker from Goa

In this story, the writer Lucio Rodrigues mentions Goa which is influenced by the Portuguese culture. Baking is the traditional profession of the people of this region and bakers are known as ‘paders’ in Goa. He writes how much the villagers enjoyed the bread brought in baskets by these bakers during his childhood. He further describes their special attire and how baking is the most profitable profession in Goa. He also believes that the families of bakers always led a happy and prosperous life and their jackfruit-like physical appearance was an open testimony to justify it.

II. Coorg

In this story, the writer Lokesh Abrol describes Coorg, which is a beautiful town situated midway between Mysore and Mangalore. It is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. It is a hilly place full of independent people who are possibly of Greek or Arabic descent as their culture is quite distinct from the Hindu mainstream. It is adorned with a beautiful landscape and visitors get to experience high-energy adventure sports and enjoy the view of different kinds of animals in this region.

III. Tea from Assam

In this story, the writer Arup Kumar Datta mentions Pranjol, a young boy from Assam who is Rajvir’s classmate at school in Delhi. Pranjol’s father is a tea-garden manager in Upper Assam and Pranjol invites Rajvir to visit his home during the summer holidays. Rajvir is thrilled about the visit and enjoys the scenic beauty of the place while travelling and wants to make the best use of his trip.

Chapter 7 – Glimpses of India:- Download PDF

The Trees (Poem)

In this poem, the poet Adrienne Rich tells us how she observes the trees from her house and wishes those trees could move back to the forest. She wants to convey a message to her readers that deforestation is creating havoc for the trees and so, forests should not be destroyed by humans and they should stop causing harm to the natural habitat of plants and trees.

Chapter 7 Poem – The Trees:- Download PDF

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *