NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 - Complex Numbers and Quadratic Equations Exercise 5.2

Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations of Class 11 Maths is categorised under the CBSE Syllabus for 2022-23. The second exercise of Chapter 5 in Class 11 mainly focuses on 2 topics. Exercise 5.2 of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 – Complex Numbers and Quadratic Equations is based on the following topics:

  1. Argand Plane – An Argand diagram uses the real and imaginary parts of a complex number as analogues of x and y in the Cartesian plane. The area of an Argand diagram is called the complex plane or argand plane.
  2. Polar representation of a complex number – The representation of a complex number in polar form.

We know that the best way to learn Maths is by practising. Solving the textual problems with the NCERT Solutions of Class 11 Maths will help the students get the practice they need to ace the board exam.

Download the PDF of NCERT Solutions for Class 11 Maths Chapter 5 – Complex Numbers and Quadratic Equations Exercise 5.2

ncert sol class 11 maths ch 5 ex 2 1
ncert sol class 11 maths ch 5 ex 2 2
ncert sol class 11 maths ch 5 ex 2 3
ncert sol class 11 maths ch 5 ex 2 4
ncert sol class 11 maths ch 5 ex 2 5

 

Access other exercise solutions of Class 11 Maths Chapter 5 – Complex Numbers and Quadratic Equations

Exercise 5.1 Solutions 14 Questions

Exercise 5.3 Solutions 10 Questions

Miscellaneous Exercise on Chapter 5 Solutions 20 Questions

Access Solutions for Class 11 Maths Chapter 5.2 Exercise

Find the modulus and the arguments of each of the complex numbers in Exercises 1 to 2.

1. z = – 1 – i √3

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 1

2. z = -√3 + i

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 2

Convert each of the complex numbers given in Exercises 3 to 8 in the polar form.

3. 1 – i

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 3

4. – 1 + i

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 5

5. – 1 – i

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 6

6. – 3

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 8

7. 3 + i

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 9

8. i

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 ex.5.2 - 11

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*

close
close

BOOK

Free Class