NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher

Given here are the NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher, covering all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. The NCERT Solutions for Class 7 are designed carefully by our subject-matter experts, keeping in mind the standards of the CBSE board.

The chapter, The Tiny Teacher, is about one of the tiniest teachers humans can have. Any guesses? We are talking about ‘ants’. Yes, you heard that right. So, this lesson is about ants, their routine, work, dedication, discipline, etc. which humans must learn from these tiny creatures.

Download these NCERT Solutions for Class 7 English in PDF format through the link provided below and enjoy learning anytime, anywhere!

Download PDF of NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher

 

ncert solution for class 7 english supplementary chapter 1
ncert solution for class 7 english supplementary chapter 1

 

Access answers to NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 1 The Tiny Teacher here

THE TINY TEACHER

NCERT Solutions Class 7 English – Chapter 1

The Tiny Teacher


Comprehension Check

Question 1. The story of an ant’s life sounds almost untrue.

The italicized phrase means

(i) highly exaggerated.

(ii) too remarkable to be true.

(iii) not based on facts.

Answer: (i) highly exaggerated.

Question 2. Complete the following sentences.

(i) An ant is the smallest, _______________________________________.

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because _______________________.

Answer: (i) An ant is the smallest, commonest and wisest insect we have seen.

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because there are people who have kept ants as pets and have watched them closely.


Question 3. In what ways is an ant’s life peaceful?

Answer: An ant’s life is peaceful because all of them do their work bravely, honestly and intelligently. They do not interfere into work of each other.

Comprehension Check

Question 1. How long does it take for a grub to become a complete ant?

Answer: It takes two to three weeks for the grub to transform into cocoon and then another three weeks to convert into a complete ant.

Question 2. Why do the worker ants carry the grubs about?

Answer: The worker ants carry the grubs about daily for exercise, airing and sunshine.

Question 3. What jobs are new ants trained for?

Answer: New ants are trained by the old ants on the jobs of workers, cleaners, soldiers, builders, etc.

Question 4. Name some other creatures that live in anthills.

Answer: Other creatures that live in anthills are beetles and greenfly.

Question 5. Mention three things we can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.

Answer: Three things that we can learn from the ‘tiny teacher’ are hard work, cleanliness, loyalty and care for the young ones.

Exercises

Answer the following questions:

Question 1. (i) What problems are you likely to face if you keep ants as pets?

(ii) When a group of bees finds nectar, it informs other bees of its location, quantity, etc. through dancing. Can you guess what ants communicate to their fellow ants by touching one another’s feelers?

Answer: (i) There might be several problems if we keep ants as pets. They spoil food and eatables. They bite. They won’t listen to our orders.

(ii) Ants communicate about food newly found by them to their fellow ants by touching one another’s feelers.

Question 2. Complete the following poem with words from the box below. Then recite the poem.

Soldiers live in barracks

And birds in _________,

Much like a snake that rests

In a _________. No horse is able

To sleep except in a _________.

And a dog lives well,

Mind you, only in a _________.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an _________.

Hole, kennel, nests, anthill, stable

Answer:

Soldiers live in barracks

And birds in nests,

Much like a snake that rests

In a hole. No horse is able

To sleep except in a stable.

And a dog lives well,

Mind you, only in a kennel.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an anthill.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class