NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 5 Golu Grows A Nose

Here, we are offering you the NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 5 Golu Grows A Nose covering all the questions of the English supplementary reader The Alien Hand. The NCERT Solutions for Class 7 have been designed by our subject-matter experts to provide students with the most standard solutions to the questions.

The chapter is about a baby elephant, Golu, who is very curious to know things happening around him. He keeps asking questions about the animals and birds. He is stuck at a question i.e. how does a crocodile look and what he eats for dinner. The search for answers leads him to a crocodile. What happens next? Read the interesting story in your textbook and find out.

For solutions to the questions of the chapter, read on. You can also download these NCERT Solutions for Class 7 English in PDF format through the link provided below.

Download PDF of NCERT Solutions for Class 7 English Chapter 5 Golu Grows A Nose

 

ncert solution for class 7 english supplementary chapter 5
ncert solution for class 7 english supplementary chapter 5

 

Access Answers to NCERT Class 7 English Chapter 5 Golu Grows A Nose

GOLU GROWS A NOSE

NCERT Solutions Class 7 English – Chapter 5

Golu Grows A Nose


Exercises

Question 1. Whom does Golu ask, “Why don’t you ever fly like other birds?”

Answer: Golu asks the given question to the ostrich.

Question 2. Which uncle of Golu had red eyes?

Answer: Hippopotamus, Golu’s huge uncle, had red eyes.

Question 3. Golu’s relatives did not answer his questions because

(i) they were shy.

(ii) the questions were too difficult.

(iii) Golu was a naughty baby.

Answer: (ii) the questions were too difficult.

Question 4. Who advised Golu to go to the Limpopo River?

Answer: The mynah bird advised Golu to go to the Limpopo River.

Question 5. Why did Golu go to the river?

Answer: Golu went to the river because he wanted to know what a crocodile looks like and what he eats for his dinner.

Question 6. The crocodile lay on the bank of the Limpopo River. Golu thought it was

(i) a living crocodile.

(ii) a dead crocodile.

(iii) a log of wood.

Answer: (iii) a log of wood.

Question 7. What did the crocodile do to show that it was a real crocodile?

Answer: The crocodile shed “crocodile tears” to show that it was a real crocodile.

Question 8. “Come here, little one, and I’ll whisper the answer to you.”

The crocodile said this because

(i) he couldn’t stand up.

(ii) he wanted to eat Golu.

(iii) Golu was deaf.

Answer: (ii) he wanted to eat Golu.

Question 9. Who helped Golu on the bank of the river?

Answer: The python helped Golu on the bank of the river.

Question 10. Name two things the elephant can do with his trunk, and two he cannot.

Answer: The elephant can do the following things with his trunk:

  • He can pluck fruits and leaves from the tree with his trunk.
  • He can keep away the insects.

The elephant cannot do the following things with his trunk:

  • He cannot use it as his legs.
  • He cannot see with the help of his trunk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class