MCQ on D and F Block Elements

The d-block elements are the 40 elements contained in the four rows of ten columns. As all the d-block elements are metallic the term d-block metals are synonymous. This set of d-block elements is also often identified as the transition metals. The elements of the fourth d-block row are synthetic and radioactive. The lanthanides and actinides which are placed below the periodic table are known as f-block elements. The f-block elements are also referred to as the inner transition elements.

1. The number of unpaired electrons in gaseous species of Mn3+, Cr3+ and V3+ respectively are:

  1. 4, 4 and 2
  2. 3, 3 and 2
  3. 4, 3 and 2
  4. 3, 3 and 3

Answer: (c)

2. Gun metal is an alloy of:

  1. Cu and Al
  2. Cu and Sn
  3. Cu, Zn and Sn
  4. Cu, Zn and Ni

Answer: (c)

3. Which one of the following elements shows the maximum number of different oxidation states in its compounds?

  1. Eu
  2. La
  3. Cd
  4. Am

Answer: (d)

4. When potassium ferrocyanide crystals are heated with concentrated sulphuric acid, the gas evolved is

  1. sulphur dioxide
  2. ammonia
  3. carbon monoxide
  4. carbon dioxide

Answer: (c)

5. Zinc and mercury do not show variable valency like d-block elements because

  1. they are soft
  2. their d-shells are complete
  3. they have only two electrons in the outermost subshell.
  4. their d-shells are incomplete

Answer: (b)

6. Which of the following products are obtained when Na2CO3 is added to a solution of copper sulphate?

  1. Basic copper carbonate , sodium sulphate and CO2
  2. Copper hydroxide, sodium sulphate and CO2
  3. Copper carbonate, sodium sulphate and CO2
  4. Copper carbonate and sodium sulphate

Answer: (d)

7. The pair that has similar atomic radii is

  1. Mn and Re
  2. Ti and Hf
  3. Sc and Ni
  4. Mo and W

Answer: (d)

8. Silver nitrate produces a black stain on the skin due to

  1. being a strong reducing agent
  2. its corrosive action
  3. formation of complex compound
  4. its reduction to metallic silver

Answer: (d)

9. According to IUPAC nomenclature sodium nitroprusside dihydrate is named as

  1. Sodium pentacyanonitrosylferrate (III)
  2. Sodium nitroferrocyanide
  3. Sodium nitroferricyanide
  4. Sodium pentacyanonitrosylferrate (II)

Answer: (a)

10. In Fe(CO)5, the Fe-C bond possesses:

  1. ionic character
  2. sigma character only
  3. pi character
  4. both sigma and pi characters

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *