MCQs on Animal Tissue For NEET 2020

Similar to animal bodies, human bodies too are composed of 4 different types of tissues – connective tissue, epithelial tissue, nerve tissue, muscle tissue. Different tissues of the body are located at specific sites dedicated to performing specialized functions. The actual count of differentiated cell types is much bigger than a few tens and hundreds. For instance, neurons of the central nervous system should exist in thousands or even more different functional types.

1. In connective tissue sheaths, this is the correct sequence stretching from the outermost to the innermost layer

(a) epineurium, endoneurium, perineurium

(b) perineurium, epineurium, endoneurium

(c) perineurium, endoneurium, epineurium

(d) epineurium, perineurium, endoneurium

Answer: (d)

2. This is the difference between a nerve and a neuron

(a) consists of different number of cells

(b) one has motor and other has sensory function

(c) nerves are made of grey matter while neurons of white matter

(d) nerves are present in central nervous system only

Answer: (a)

3. The only connective tissue without fibroblasts is

(a) areolar connective tissue

(b) bone

(c) cartilage

(d) blood

Answer: (d)

4. In these tissue cells, Lacunae are enclosed

(a) Cartilage

(b) Bone tissue

(c) both (a) and (b)

(d) muscular tissue

Answer: (c)

5. Mast cells are linked to

(a) neural tissue

(b) areolar connective tissue

(c) endocrine glands

(d) exocrine glands

Answer: (b)

6. These are brain macrophages

(a) astrocytes

(b) microglial cells

(c) ependymal cells

(d) oligodendrocytes

Answer: (b)

7. This is not a function of neuroglia

(a) phagocytosis

(b) isolation of neurons

(c) secretion of cerebrospinal fluid

(d) information processing

Answer: (d)

8. This cell is not a type of neuroglia found in CNS

(a) microglia

(b) astrocytes

(c) ependymal cells

(d) Schwann cells

Answer: (d)

9. Categorization of epithelial tissue is based on this

(a) function

(b) type of matrix

(c) structural modification

(d) non voluntary or voluntary action

Answer: (c)

10. This is correct about epithelial tissue

(a) lack of nerve supply

(b) lack of blood supply

(c) lack of free surface

(d) lack of intercellular matrix

Answer: (b)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Take a look.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *