Structure of Eye MCQs for NEET

The eye comprises of three coats, furthermore enclosing three transparent structure. The outermost layer comprises of sclera and cornea. The middle layer or the uvea consists of chloroid, iris and the ciliary body, the innermost layer consists of the retina. These coats enclose the flexible lens, the vitreous body and the aqueous humour.

1. Main function of the cornea present in the human eye is:

(a) renders structural support to the eye

(b) bends light before it reaches the lens

(c) changes the shape of the lens enabling image to be focused on the retina

(d) contains a concentrated amount of cone cells on the correct orientation

Answer: (a)

2. The type of cells found in retina are

(a) Purkinje cells

(b) Schwann cells

(c) Neuroglial cells

(d) Amacrine cells

Answer: (d)

3. Where will the image of a distant object be formed when a person using a concave lens to correct vision, is not using glasses

(a) behind retina

(b) in front of retina

(c) on the blindspot

(d) on the yellow spot

Answer: (b)

4. Cornea transplant is never rejected in humans because

(a) it consists of enucleated cells

(b) it is a non-living layer

(c) it has no blood supply

(d) its cells are least penetrable by bacteria

Answer: (c)

5. Black pigment in the eye that reduces internal reflection is located in

(a) cornea

(b) iris

(c) retina

(d) sclerotic

Answer: (c)

6. This is an incorrect statement

(a) rhodopsin is the purplish red protein situated in rods only

(b) Retinal is a derivative of Vitamin C

(c) Retinal is the light-absorbing part of visual photopigments

(d) the rods in retina have rhodopsin, a photopigment while cones have three different photopigments

Answer: (b)

7. The fovea is the mammalian eye is the centre of the visual field wherein

(a) the optic nerve exits the eye

(b) only rods are found

(c) more rods than cones are found

(d) no rods but a high density of cones occur

Answer: (d)

8. In human eye, the photosensitive compound is composed of

(a) guanosine and retinol

(b) transducin and retinene

(c) opsin and retinol

(d) opsin and retinal

Answer: (d)

9. Forward stereoscopic visual field will be the greatest in

(a) Rabbit

(b) Cat

(c) Horse

(d) Deer

Answer: (b)

10. The eye lens is

(a) Concave

(b) Convex

(c) Biconcave

(d) Biconvex

Answer: (d)

11. The persistence of vision for human eye is

(a) 1/6th of a second

(b) 1/10th of a second

(c) 1/16th of a second

(d) 1/18th of a second

Answer: (c)

12. Greatest refraction of light is caused through

(a) iris

(b) pupil

(c) choroid coat

(d) sclerotic coat

Answer: (d)

13. What does the tapetum lucidum do

(a) it is the colored part of the eye

(b) gives animals night vision

(c) transparent jelly-like fluid

(d) it is the area where the optic never attaches

Answer: (b)

14. The innermost layer and the most delicate layer of the eyeball where the photoreceptors are located are

(a) Chloroid

(b) Sclera

(c) Cornea

(d) Retina

Answer: (d)

15. This part of the eye dilates and contracts based on the environment

(a) Sclera

(b) Cornea

(c) Lens

(d) Pupil

Answer: (d)

16. The transparent lens in the human eye is held in its place by

(a) smooth muscles attached to the iris

(b) ligaments attached to the ciliary body

(c) ligaments attached to the iris

(d) smooth muscles attached to the ciliary body

Answer: (b)

17. The eye of octopus and the eye of cats show different patterns of structure, yet they perform similar functions. This is an example of

(a) Homologous organs that have evolved due to convergent evolution

(b) Homologous organs that have evolved due to divergent evolution

(c) Analogous organs that have evolved due to convergent evolution

(d) Analogous organs that have evolved due to divergent evolution

Answer: (c)

18. Which of these colours is least scattered by dust, fog, smoke?

(a) Yellow

(b) Red

(c) Blue

(d) Violet

Answer: (b)

19. The light-sensitive cells present on the retina and sensitive to the light intensity is

(a) Rods

(b) Cones

(c) Rods and cones both

(d) None of the above

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *