Human Brain MCQs for NEET

The human brain is a marvel. It controls almost every facet of the human body ranging from as simple as responding to a needle’s prick to solving the most complex problems, the human brain is accredited for its supremacy for its cognitive capabilities and physiological functionalities. It is majorly involved in sending and receiving signals through neurons across different body parts. Explore important MCQs on the human brain here.

Also Check:

1. The stimulation of a muscle fiber by a motor neuron occurs at the

(a) myofibril

(b) transverse tubules

(c) neuromuscular junction

(d) sarcoplasmic reticulum

Answer: (c)

2. An injury sustained by the hypothalamus is most likely to interrupt

(a) coordination during locomotion

(b) short term memory

(c) regulation of body temperature

(d) executive function like decision making

Answer: (c)

3. In humans, the Alzheimer disease is linked with the deficiency of

(a) acetylcholine

(b) dopamine

(c) glutamic acid

(d) Gamma Amino Butyric Acid (GABA)

Answer: (a)

4. What is the person with these symptoms suffering from? Outbursts of emotions, unpredictable moods, quarrelsome behaviour, conflicts with others

(a) Mood disorders

(b) Addictive diroders

(c) Schizoprenia

(d) Borderline personality disorder (BPD)

Answer: (d)

5. Even after the brain of a frog has been crushed, it still responds to a pinch on the leg by drawing it away. This act is an example of

(a) Conditioned reflex

(b) Simple reflex

(c) Automated motor response

(d) Neurotransmitter induced response

Answer: (b)

6. Which of these functions will be affected if the medulla oblongata is damaged?

(a) Vision

(b) Thermoregulation

(c) Memory

(d) Tactile sensation – response when prickled with a needle

Answer: (d)

7. This part of the human brain is also known as the emotional brain

(a) Epithalamus

(b) Limbic system

(c) Broca’s area

(d) Corpus callosum

Answer: (b)

8. This is the outermost cranial appendage

(a) Dura mater

(b) Pia mater

(c) Skull

(d) Arachnoid

Answer: (a)

9. This cranial meninges is in close proximity of the brain tissue

(a) Dura mater

(b) Pia mater

(c) Arachnoid

(d) Skull tissue

Answer: (b)

10. This statement is not associated with midbrain

(a) ventral portion of the midbrain composed of mainly four-round swellings known as

corpora quadrigemina

(b) located between thalamus of the forebrain and pons of the hindbrain

(c) canal called cerebral aqueduct passes through the midbrain

(d) hindbrain and midbrain constitute the brain stem

Answer: (a)

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *