Excretory System MCQs For NEET 2020

Excretory system in humans is specialized to carry out complex functions. It is formed by a pair of ureters, kidneys, urethra and a urinary bladder each ultimately leading to excreting wastes out of the body. Excretion is the phenomena wherein all the metabolic wastes are eliminated from the body.

1. This substance cannot pass through semipermeable walls of glomerulus

(a) Globin

(b) Albumin

(c) Blood cells

(d) All of the above

Answer: (d)

2. The reason why the right kidney is slightly lower than the left is

(a) the left kidney is bigger than right

(b) considerable space occupied by the heart

(c) considerable space occupied by liver on the right side

(d) the right kidney is bigger than the left

Answer: (c)

3. Kidneys in the human body extend from this level

(a) 5th thoracic vertebrae to 3rd lumbar vertebrae

(b) 8th thoracic vertebrae to 12th lumbar vertebrae

(c) 10th thoracic vertebrae to 5th lumbar vertebrae

(d) 12th thoracic vertebrae to 3rd lumbar vertebrae

Answer: (d)

4. This pressure facilitates filtration while urine is being formed

(a) filtrate hydrostatic pressure

(b) osmotic blood pressure

(c) capillary hydrostatic pressure

(d) all of these

Answer: (c)

5. This happens during the secretion process of urine formation

Substances are secreted ______________

(a) into glomerulus capsule

(b) into convoluted tubule

(c) from glomerulus capsule

(d) from convoluted tubule

Answer: (b)

6. This is the activity of Atrial Natriuretic peptide (ANP)

(a) inhibits aldosterone and ADH secretion

(b) decreases reabsorption of water

(c) decreases reabsoprtion of sodium

(d) all of these

Answer: (d)

7. The total number of orifices for outgoing and incoming of urine through the bladder is

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer: (b)

8. Capillary hydrostatic pressure during filtration is built in the glomerulus as

(a) size of Bowman’s capsule is significantly large

(b) an afferent arteriole is narrow compared to efferent

(c) Bowman’s capsule is cup-shaped

(d) an efferent arteriole is narrow compared to afferent

Answer: (d)

9. This artery passes blood to the kidney

(a) common iliac

(b) cystic

(c) renal

(d) coeliac

Answer: (c)

10. This is the functional unit of the kidney

(a) Hilum

(b) Neurons

(c) Nephrons

(d) Medulla

Answer: (c)

You just learnt some objective type questions on the excretory system. Visit BYJU’S for more such relevant content.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *