MCQs on Female Reproductive System for NEET 2020

The female reproductive system carries out a multitude of crucial functions. One of which is the production of eggs known as the oocytes required for reproduction. The system is framed in a way that it facilitates the egg produced to reach the site of fertilization. Learn important MCQs on the same topic.

1. Layer of cells immediately surrounding the ovum but outside the zona pellucida is called as

(a) germinal epithelium

(b) corona radiata

(c) theca interna

(d) membrana granulosa

Answer: (b)

2. Corpus luteum is the source of secretion of

(a) LH

(b) Estradiol

(c) Estrogen

(d) Progesterone

Answer: (d)

3. The membrane investing the ovum just outside the membrana granulosa is

(a) theca interna

(b) discus proligerus

(c) zona pellucida

(d) vitelline membrane

Answer: (a)

4. In female rabbit, the expanded proximal part of the oviduct is known as

(a) fimbriated funnel

(b) uterus

(c) vagina

(d) vestibule

Answer: (b)

5. If after ovulation, pregnancy does not take place, then the corpus luteum

(a) produces lot of relaxin and oxytocin

(b) degenerates in a short time

(c) is maintained in the presence of progesterone

(d) becomes active and secretes lot of LH and FSH

Answer: (b)

6. Graafian follicle are characteristically found in the

(a) ovary of frog

(b) testis of mammal

(c) thyroid of mammal

(d) ovary of mammal

Answer: (d)

7. In female mammals Bartholin’s glands open into the

(a) fallopian tubes and release a secretion which makes sperms motile

(b) uterus and release a lubricating fluid during the birth of young ones

(c) urinary bladder and assist in release of urine

(d) vestibule and release a lubricating fluid in the vagina

Answer: (d)

8. After ovulation the graafian follicle becomes an endocrine organ called

(a) fibrin

(b) ovarian tube

(c) globulin

(d) interstitial organ

Answer: (d)

9. The nutritive medium for the ejaculated sperms is given by

(a) fallopian tube

(b) vaginal fluid

(c) seminal fluid

(d) uterine lining

Answer: (c)

10. The stroma of the ovary consists of blood vessels, nerves, muscle fibers and a type of protein called

(a) Fibrin

(b) Collagen

(c) Albumin

(d) Globulin

Answer: (b)

BYJU’S offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *