MCQs on Greenhouse Effect

Greenhouse effect takes place when the atmosphere of the earth traps sun rays. The process makes earth warmer than it would otherwise be. It is responsible to bring about a balance in the earth’s temperature. The greenhouse gases of the atmosphere of a planet radiate energy in all possible directions, part of which is directed towards the surface, causing it to warm up.

1. These are features of higher energy level and shorter wavelengths

(a) infrared radiation

(b) alpha radiation

(c) beta radiation

(d) ultraviolet radiation

Answer: (d)

2. The normal greenhouse effect is essential for sustenance of life on Earth as it helps in maintaining the average temperature of the earth to

(a) 15 ℃

(b) 33 ℃

(c) – 18 ℃

(d) 50 ℃

Answer: (a)

3. The wavelength of infrared radiations is

(a) shorter

(b) longer

(c) infinite

(d) zero

Answer: (b)

4. Greenhouse gases present in a very high quantity is

(a) ethane

(b) carbon dioxide

(c) propane

(d) methane

Answer: (b)

5. Gas molecules absorbing thermal infrared radiation and present in large quantity to change the climate system is known as

(a) ozone gases

(b) beta radiations

(c) alpha radiations

(d) greenhouse gases

Answer: (d)

6. Burning of fossil fuels

(a) increased oxygen level

(b) increases greenhouse gases

(c) decreases greenhouse gases

(d) increased ethane level

Answer: (b)

7. This is the most potent greenhouse gas in terms of efficiency

(a) N2O

(b) CFC

(c) C2O

(d) CH4

Answer: (b)

8. This statement is false about the greenhouse effect

(a) life on the earth is possible due to the greenhouse effect

(b) the greenhouse effect is a natural process that maintains the earth’s temperature

(c) increased emission of greenhouse gases is a natural process

(d) increased emission of greenhouse gases in the atmosphere increases earth’s temperature

Answer: (c)

9. The one which is not considered as naturally occurring greenhouse gas is

(a) CFCs

(b) methane

(c) carbon dioxide

(d) nitrous oxide

Answer: (a)

10. The relative contribution of various greenhouse gases to total global warming will not be

(a) CFCs – 14%

(b) N2O – 12%

(c) Carbon dioxide – 60%

(d) Methane – 20%

Answer: (b)

These were some MCQs on Greenhouses effect. Learn more MCQs important for NEET at BYJU’S.

Also see:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *